Világkonyha: Amit a krémekről tudni kell

Vigyázat, legyen a kezünk ügyében valami finomság olvasás közben!

Fotó: Shutterstock

Ha egy süteménynek van lelke, akkor minden bizonnyal a krém lesz az. Tény, hogy a krémes sütik elkészítése igényel némi tapasztalatot, de néhány jól bevált krémfajtával szinte biztosan garantált a siker!

​Klasszikus cukrászkrém – Crème pâtissière

Fotó: Shutterstock

A profi cukrászok által készített klasszikus cukrászkrém sokféle édesség hozzávalója lehet. Nagyon jól variálható különböző alapanyagokkal (dió, mogyoró, csokoládé, kávé, gyümölcsök, stb.) A cukrászkrém tökéletesen illik a piskótához és a pitetésztához, de poharas desszertekhez is.

Az alap cukrászkrém elkészítéséhez a tojássárgáját simára keverjük a tejjel és a keményítővel. A tejszínt felforraljuk a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, és besűrítjük a keményítős keverékkel. Mielőtt felhasználnánk, várjuk meg, amíg kihűl, utána hozzáadhatjuk a további alapanyagokat.

Csokoládé ganache – Crème ganache

Fotó: Shutterstock

A csokoládé ganache – avagy párizsi krém – nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagy előnye, hogy szinte bármilyen édességhez, süteményhez felhasználható. Két alapanyag – a csokoládé és a tejszín – vegyítéséről van szó, a siker pedig az alapanyagok minőségétől függ. A csokoládé akkor jó, ha magas a kakaótartalma, a tejszín pedig akkor, ha friss és a zsírtartalma a lehető legmagasabb. A ganache készülhet fehér- vagy tejcsokiból is. A csokiganache minden trüffel alapja, tökéletes tortabevonó és kiindulópontja lehet a vajas krémeknek is.

Az elkészítéséhez a csokit apró darabokra törjük és egy tálba tesszük. A tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a csokira és megvárjuk, amíg a csoki felolvad. Addig keverjük, amíg a tejszín felveszi az összes csokoládét, és homogén krémet kapunk belőle.

Vajkrém – Crème au beurre

www.instagram.com

Louise Naude on Instagram: "Layer cake au pralin et Maltesers 🌰 20 ans ça se fête !! Alors joyeux anniversaire ma choupette de ma vie !!! 🥳💝 Génoise : - 110 g de farine - 40 g de poudre d’amandes - 150 g de sucre - 5 oeufs Préchauffez le four à 180°C. Au bain-marie, battez les oeufs et le sucre jusqu’à ce que le mélange triple de volume. Ajoutez la farine et la poudre d’amandes et continuez de battre (les œufs montés ne doivent pas redescendre !!). Versez la préparation dans un moule et enfournez 25-30 min. A la sortie du four, démoulez la génoise, coupez-la en trois disques et imbibez-les d’un sirop à la vanille. Puis laissez-les refroidir. . Crème au beurre * 300 g de beurre à température ambiante (sortez-la au moins 2h avant de l’utiliser) * 250 g de Chocolat blanc dessert @nestledessert_officiel * 110 g de sucre glace * 100 g de mascarpone * 30 g de crème liquide * 1 cc d’extrait de vanille @vahinedesserts Travaillez le beurre en pommade. Ajoutez alors le sucre glace, la vanille liquide et le mascarpone. Battez la crème quelques minutes avec le batteur électrique. . Montage : - Pralin - crème au beurre - génoise - maltesers Sur la première tranche de génoise imbibée de sirop, déposez une couche de crème au beurre. Mettez un peu de pralin par dessus puis posez la deuxième tranche de génoise. Recommencez l’opération. Une fois la troisième tranche placée, recouvrez tout le gateau du reste de crème et décorez à votre guise !! . #gateau #layercake #pralin #cake #anniversaire #gateaudanniversaire #birthday #cakedesign #sister #soeur #fete #dinerdefamille #gourmand #grosgateau #dessert #pastry #cremeaubeurre #food #foodporn #instafood #foodphotography #instaphoto #recette #recettesimple #enfant #kids"

A tökéletes vajkrém sikerének előfeltétele, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Az alapvajkrém cukorból és vajból készül. Ezt az alapot lehet aztán ízesíteni, főzött krémhez hozzáadni.

A vajkrém többféleképpen is elkészíthető. A svájci vajkrém esetében először a tojásfehérjét gőz felett keményre verjük a cukorral. A kihűlt habot végül kikeverjük a puha vajjal. A fehérjékbe vert levegőnek köszönhetően ez a krém igazán könnyű, és az egyik legjobb választás a tortákhoz. A francia vajkrémhez először egy egész tojást és tojássárgáját cukorsziruppal keverünk el, amiből egy gazdag, finom sárga krém lesz, amit a vajjal jó levegősre keverünk ki. A német vajkrémet két lépésben készítjük el: először egy sűrű, főzött pudingot készítünk tojásból, cukorból, tejből és keményítőből, majd ha már kihűlt, hozzáadagoljuk a vajat. Ez a krém inkább töltelékként kerülhet tortákba, muffinokba

Rokokó krém

A rokokó krém tulajdonképpen a párizsi krém és az alapvajkrém keveréke. Elkészítjük először a párizsi krémet (ganache krém), hagyjuk kihűlni, és végül hozzáadjuk az alapvajkrémet. Jól elkeverjük. Torták, sütemények, muffinok töltelékeként használhatjuk fel, de édes teasüteményeket is tölthetünk vele. Fogyaszthatjuk önmagában is kehelyben tálalva, gyümölccsel díszítve, de alkalmas torták bevonására, díszítésére is.

​Pezsgőkrém

Fotó: Shutterstock

A pezsgőkrém egy kitűnő, hűsítő-frissítő nyári desszert, de szilveszterkor is megállja a helyét. Az elkészítéséhez egy lábasban vizet forralunk. A tojássárgáját egy tálban simára keverjük a cukorral, hozzáadjuk a pezsgőt és a vaníliarúd kikapart magjait. A keverőtálat gőz fölé helyezzük, és egy habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük a krémet, majd félretesszük kihűlni. Közben felverjük a tejszínhabot, és óvatosan hozzákeverjük a kihűlt pezsgős krémhez. Az így elkészített krémet poharakba adagoljuk és behűtve tálaljuk. A pezsgőkrémet szintén felhasználhatjuk torták, croissant-ok vagy édes aprósütemények (pl. linzer) töltelékeként is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET