Aprílové kultúrne tipy

Post-pandemická kultúra potrebuje našu pomoc, ktorá je jednoduchá a pritom príjemná. Je čas opäť zavítať do galérií, múzeí, do divadiel a na koncerty, aby to, čo dáva dušu národu začalo opäť žiť naplno. Prinášame vám tipy na váš aprílový kultúrny program.

Foto: Danubiana


ILUSTRÁCIE, DANUBIANA, ČUNOVO

Foto: Danubiana

Humor v kreslenej podobe, zosobňujúci problémy každodenného života. Aj tak možno opísať tvorbu slovenskej ilustrátorky Boženy Plocháňovej. Diela charakteristické ľahkosťou a výtvarnou čistotou môžu návštevníci obdivovať v múzeu moderného umenia Danubiana.

PÁLFFYOVCI Z ČERVENÉHO KAMEŇA A MÁRIA TERÉZIA, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM, BRATISLAVA

www.youtube.com

Pálffyovci z Červeného Kameňa a Mária Terézia / Pozvanie na výstavu

Významný šľachticky rod Pálffyovcov, ktorému patrili rozsiahle majetky na území Slovenska, bol úzko prepojený s panovníckym dvorom. Ich éru za čias Márie Terézie dokumentuje výstava Slovenského národného múzea v Bratislave.

ANYA VON BREMZEN: UMENIE SOVIETSKEJ KUCHYNE, PREMEDIA

Foto: Premedia

Schopnosť variť v časoch nedostatku potravín a prežiť približuje ruská spisovateľka Anya von Bremzen na pozadí dejín Sovietskeho zväzu a postsocialistického Ruska. V knihe Umenie sovietskej kuchyne prepletá príbehy ľudí zažívajúcich hladomory s fungovaním spoločnosti za Chruščova či Brežneva, opisuje Stalinov apetít, Gorbačovovo prerátanie sa a nevynecháva ani vládu Vladimíra Putina. Kniha na pomedzí rodinných a veľkých dejín mieša tragédiu svetovej veľmoci s výstižným humorom.

KONCERT FILMOVEJ HUDBY, SLOVENSKÝ ROZHLAS, BRATISLAVA

Foto: Radoslav Vnenčák

Pražský filmový orchester zavíta do Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu, aby v posledný aprílový deň predstavil širokú škály žánrov filmovej, televíznej a videohernej hudby. Hudba, s ktorou sa stretávate denne pri sledovaní filmov sa ocitne v hlavnej úlohe od 19. hodiny, pričom mnohé tituly odznejú exkluzívne na tomto koncerte dňa 30. apríla 2022.

AMI MÉG ÉRDEKELHET