Kúpele Smrdáky

Smr-smrd-Smrdáky. Vedeli ste, že názov obce a aj kúpeľov Smrdáky je odvodený od toho, že v týchto kúpeľoch sú zapáchajúce pramene s minerálnou sírovodíkovou vodou?

Foto: Asociácia Slovenských kúpeľov


V minulosti dokonca i obyvateľov Smrdákov nazývali „Smrdáci“. Majte však na pamäti, že jedinečný zápach je prirodzenou vlastnosťou vody bohatej na síru a je neoddeliteľnou súčasťou kúpeľného zážitku v tejto konkrétnej lokalite. Kúpele Smrdáky, ležiace na úpätí Malých Karpát, sú skutočným klenotom medzi kúpeľmi na Slovensku. A hneď si vysvetlíme prečo.

Výnimočné zloženie vody

Foto: Ensana Hotels

Kúpele Smrdáky sa môžu pýšiť minerálnou sírovodíkovou vodou i sírnym bahnom. Sú jednými z najlepších kúpeľov v liečbe kožných ochorení. Do Smrdákov chodia pacienti s psoriázami, ekzémami, ťažkým akné, lokálnymi dermatózami a tiež v liečbe kožných ochorení, ktoré sú spojené s ochoreniami pohybovej sústavy.

S ako síra

Foto: Ensana Hotels

Síra sa bežne spája so silným a výrazným zápachom, ktorý sa často opisuje ako zápach "zhnitých vajec" a ktorý je typický pre mnohé termálne pramene bohaté na síru. Hoci tento zápach môže byť pre niekoho nepríjemný, liečivé účinky sírnych kúpeľov sú dobre známe v niektorých postupoch tradičnej a alternatívnej medicíny. Síra je dokonca v mnohých prípadoch súčasťou zloženia mnohých liečivých mastí pri problémoch s kožnými ochoreniami.

400-ročná tradícia

Foto: Ensana Hotels

Vďaka liečivej sile minerálnej vody bohatej na sírovodík sa Kúpele Smrdáky radia medzi svetovú špičku v medicínskom priemysle a už viac ako 400 rokov pomáhajú veľa ľuďom. Povesť ich vzniku hovorí o tom, že pastier, ktorý tu pásol dobytok, si raz všimol, že jednu kravu z jeho stáda bolia nohy. Keďže sa stále brodila v močarinách, zistil, že jej stav sa takto postupne zlepšoval. Preto to vyskúšal aj na sebe a nohy prestali bolieť aj jeho.

Mimokúpeľové aktivity

Keď sa po návšteve kúpeľov vaša pohybová sústava bude cítiť ako znovuzrodená, prečo to hneď nevyužiť? Navštívte okolie, ktoré je bohaté na turistiku a cyklotúry, prejdite sa okolo vodnej nádrže Kunín, spravte si prehliadku hradu Červený Kameň, preskúmajte jaskyňu Driny, alebo sa ponorte do histórie na zámku v Smoleniciach.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET