Kutaiszi, a világ egyik legősibb városa

Aranygyapjú, aranyló, nem érdemes kihagyni!

Fotó: Shutterstock

Az olcsó repülőjegyek között böngészve megakadhat a szemünk egy kevésbé ismert úti célon: Kutaiszi talán nem úgy él a köztudatban, mint egy kedvelt célpont, pedig nem véletlen, hogy ennyi járat indul ide. Ne hagyjuk, hogy az ismeretlen városnév eltántorítson a kalandtól, és fedezzük fel a világ egyik legrégibb városát!

Kutaiszibe a Wizz Air több egyenes járatot is üzemeltet Budapestről, Bécsből és Prágából. Sok utas itt száll át a grúz fővárosba, Tbiliszibe, vagy az ország nyugati részében található Batumi strandjaira tartva. Pedig maga Kutaiszi is megér egy látogatást. A sietség nélküli nyugodt atmoszféra már eleve azt sugallja, hogy az idő itt tényleg fontos.

​Nem mai csirke

Kutaiszi igen gazdag történelemre tekinthet vissza. Ez az egyik legrégebbi, folyamatosan lakott város a világon. A The Telegraph szerint itt már a Krisztus előtti második évezredben is éltek emberek, és ma is 150 000 ember otthona. Ezzel a világ 16 legősibb városa közé tartozik.

A múltban Kutaiszi az ókori Kolkhisz királyság fővárosa volt, és a legenda szerint ez volt az aranygyapjút kereső görög mitológiai alakoknak, az argonautáknak a célpontja. Találunk itt az UNESCO Világörökség listáján szereplő látványosságokat, barlangokat, dinoszaurusz-maradványokat, kolostorokat és egy futurisztikus kinézetű parlamentet is. A várost egy nap alatt is be lehet járni, de készüljünk fel, hogy beleizzadunk.

​Kutaiszi látványosságai

Fotó: Shutterstock

Atombiztos találkozópont

Barangolásunk kiindulópontjaként a Kolkhisz-szökőkutat ajánljuk. A szökőkút arany lovakat ábrázol, az alattuk lévő teraszokon pedig a helyi természet vadon élő állatai jelennek meg. Innen indulva könnyen felfedezhetjük a város utcácskáit, amelyekből hiányzik (vagyis inkább senkinek sem hiányzik) a tbiliszi utcák túlzó nyüzsgése.

Semmiképp se hagyjuk ki a Bagrati katedrálist a város fölötti Ukimerioni dombon. A katedrális III. Bagrat király építtette Grúzia aranykorában. Az építkezés száz évig tartott, a templomot a 11. század végén nyitották meg. A grúz egység és jólét szimbóluma, de a törökök és az oroszok betörései idején súlyosan megrongálódott. 1994 óta szerepelt az UNESCO Világörökség listáján, 2017-ben azonban kihúzták róla a túl sok újkori beavatkozás miatt. Így is egy impozáns építményről van azonban szó, amely egy olyan korba repíti a látogatót, amikor Grúziának még teljesen más jelentősége volt, mint napjainkban.

Fotó: Shutterstock

A Gelati kolostor 1106 óta szolgál mint a művelődésnek, az oktatásnak, a filozófiának és a vallásnak szentelt intézmény. Ez az egyetlen középkori látványosság a régióban, amelynek mennyezetén megmaradt a mozaikdíszítés. A várostól 12 kilométerre nyugatra található, főbb épületeit a 12. és a 17. század között emelték. Rajta van az UNESCO listáján is, s itt nyugszanak a legünnepeltebb grúz király, IV. „Építő” Dávid földi maradványai. Az ő nevét viseli egyébként Kutaiszi reptere is.

Kutaiszi a múltban igazi multikulturális város volt. Megtaláljuk itt az örmény, az orosz és a zsidó közösség emlékeit is. Elég, ha csak sétálgatunk a városban, és felfedezzük a különféle templomokat és szentélyeket, amelyek egyedülálló jelleget kölcsönöznek a városnak.

​Kirándulások Kutaiszi környékén

www.youtube.com

Okatse Canyon & Prometheus Caves - Kutaisi Georgia

Ha már belefáradtunk a városnézésbe, kirándulhatunk a környéken. Ha autót kölcsönzünk, rengeteg lehetőségünk van egynapos kirándulásokra, például az Okatse és Martvili kanyonokhoz, a Katshki mészkőmonolithoz vagy a Vardzia barlanghoz.

Ha nem lenne elég, hogy láttuk a világ egyik legősibb városát, kínálunk még egy „leget”, a legmagasabban fekvő európai települést, Ushgulit, amely 2100 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik. A Szvaneti régióban található, amelyet háromezertől ötezer méterig terjedő fenséges csúcsok vesznek körül.

Egy tipp a végére: strandoljunk egyet a Fekete-tengernél! Kutaiszitől mintegy háromórányi autóútra fekszik Batumi, amely a tengerpartjáról híres. Az aktív városnézés után jól fog esni egy kis fürdőzés a tengerben, vagy egy séta a város 12 kilométer hosszú sugárútján.

AMI MÉG ÉRDEKELHET