10 város, ahol nem fogsz sokat költeni, ha a repülőjegyet megvetted már

Az eredmények egy friss felmérésnek köszönhetők.

Fiatal nő hosszú szoknyás ruhában, kalapban áll Balin

A nyaralások megtervezése sokszor nehéz feladatnak bizonyul, főleg akkor, ha anyagi szempontok alapján akarunk választani. Ilyenkor a repülőjegy költsége mellett olyan faktorokkal is számolnunk kell, mint az éttermek árai, a tömegközlekedés, vagy a boltokban kínált áruk megfizethetősége. Egy új felmérésben pont ezeket a szempontokat vizsgálták meg, és listába szedték azokat az úti célokat, ahol helyben már nem kell sokat költekeznünk.


A WeThrift e-kereskedelmi portál egy kutatás keretében járt utána annak, hogy mely népszerű úti célokra érdemes elutazni akkor, ha az is fontos szempont a számunkra, hogy ne költekezzünk sokat, mutatta be az eredményeket a Time Out.

A cég egy két főre szóló kétnapos hétvégi utazást vett alapul, a keresés során pedig több szempontra is figyeltek. Ezek

  • a látványosságok belépődíjai;
  • a boltok árai;
  • az Airbnb lakások, illetve a hotelek árai;
  • egy reggelit tartalmazó B&B (bed & breakfast) csomag ára;
  • a tömegközlekedés költségei;
  • egy éttermi étkezés átlagos ára;
  • a közvetlen járatok száma; illetve
  • a turistaforgalom.

Mindezek alapján a lista élére a történelmi emlékművekkel, nyüzsgő piacokkal és turisztikai látnivalókkal teli indiai Új-Delhi került, ahova összesen 145 helyszínről lehet közvetlen járattal eljutni. Két főre egy hétvégi szállás átlagos ára 17 és 18 ezer forint közé tehető. Egy jellegzetes helyi ételt akár 800 forintért is megkóstolhatunk és a tömegközlekedés árai is nagyon alacsonyak.

Második helyen Vietnám népszerű úti célja, Hanoi áll, ahol egy hétvégi szállás átlagos ára 15 ezer forint alá tehető. Egy hétvégére szóló bevásárlást nagyjából 14 ezer forintból tudunk megúszni, míg kimozdulva akár 770 forintból is elfogyaszthatunk egy fogást.

A dobogó alsó fokára Kairó került, ahol egy hétvégi kiruccanás során a szállást átlagosan kicsivel több mint 25 ezer forintért tudjuk lefoglalni. Olyan tradicionális közel-keleti ételekhez, mint például a Baba Ganoush vagy a shakshuka körülbelül 1800 forintért is hozzá juthatunk, egy menetjegy pedig nagyjából 117 forintba kerül.

A teljes top10-es lista így néz ki:

  1. Új-Delhi, India
  2. Hanoi, Vietnám
  3. Kairó, Egyiptom
  4. Isztambul, Törökország
  5. Gurdaka, Egyiptom
  6. Bali, Indonézia
  7. Bangkok, Thaiföld
  8. Marrákes, Marokkó
  9. Phuket, Thaiföld
  10. Rio de Janeiro, Brazília

A WeThrift kutatását és így a részletesebb eredményeket ezen a linken tudjuk megtekinteni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET