Keď do Japonska príde čerešňový front

Nie, netreba vám ružové okuliare. Stačí sa vydať do Japonska. Jedným z najznámejších symbolov Japonska sú prenádherné ružové kvety čerešne Japoncami nazývané sakura. Vzduch vonku sa oteplí, všade navôkol počuť spev vtákov, predpoveď počasia je niekedy lepšie nesledovať, pretože sa v priebehu dňa môžu vystriedať všetky ročné obdobia, vlakové stanice sú odeté do kvetinovej potlače. Je tu sezóna hanami. Názov hovorí za všetko – hana znamená kvetina a mi znamená vyzerá.

Foto: Getty Images Hungary

Táto sezóna sa začína zväčša koncom marca až začiatkom apríla a pre mnohých Japoncov je to najlepšie obdobie celého roka. Po celom Japonsku sa stromy odejú do úžasných päťdesiatich odtieňov ružovej. Práve toto obdobie je ako stvorené na návštevu mnohých japonských miest. Vonku ešte nie je horúco, ale začína byť príjemne teplo. Japonskí meteorológovia majú dokonca na toto obdobie originálne pomenovanie – čerešňový front.

Začiatok školského roka

Foto: 123rf

Príchod kvetov predznamenáva nielen koniec tuhej zimy, ale aj začiatok nového školského roka a taktiež nového finančného roka pre podnikateľov. Cesta pre školákov v prvých školský deň po prázdninách tak môže byť lemovaná neskutočnou prírodnou scenériou. Počas tohto obdobia sa v parkoch koná množstvo festivalov a rodiny si usporiadajú piknik v tráve s pohárom ryžového vínka saké v ruke. Táto tradícia siaha až do ôsmeho storočia nášho letopočtu.

Ôsmy div sveta

Foto: 123rf

Kvety sakury sú veľmi symbolické pre ich prchavú krásu. Šťastie, láska a priateľstvo sú najčastejšie spájané s obdobím kvitnúcich čerešní. Ich krátka životnosť a krehkosť sa premieňa do dlhotrvajúcej úcty a krásy pominuteľnosti života. Kvety sakury kvitnú len asi týždeň. Úcta ku kvetom sakury pramení zo samotného budhizmu. Kvety sa zobrazujú na keramike, porceláne a obrazoch. Od japonskej kultúry by sme si mohli zobrať, ako poľaviť v materializme a vnímať krásy našej matky prírody s dokorán otvorenými očami. Tak ako Japonci sledujú kvitnutie čerešní. Táto udalosť je dokonca označovaná ako ôsmy div sveta.

Kam sa vydať za kvetmi?

Foto: Getty Images Hungary

Niektorí fanatici cestujú z jednej strany krajiny na druhú, aby našli dokonalé hanami. Postupujú z juhu smerom na sever a sledujú, ako lupene postupne vysychajú a padajú na zem, kým úplne nezmiznú.

Tokio

Foto: Getty Images Hungary

Park Ueno sa nachádza pár krokov od stanice Ueno, v parku pozdĺž ulice, ktorá vedie od sochy Saigo smerom k Národnému múzeu. Okolo rybníka Shinobazu je viac ako tisíc čerešní. Okrem sakúr tu môžete navštíviť aj zoologickú záhradu. Druhý park leží na východ od Asakusy pozdĺž rieky Sumida s rovnomenným názvom. Park Sumida sa rozprestiera asi jeden kilometer po oboch stranách rieky Sumida a nájdete v ňom stovky čerešňových stromov.

Kjóto

Foto: 123rf

Park Maruyama v centre mesta a neďaleká svätyňa Yasaka sú najznámejšími kjótskymi miestami hanami. Ak ste zároveň milovníkmi chrámov, vyskúšajte spojiť výlet s chrámom Ninnaji. Ide o starobylý chrám v západnom Kjóte, ktorý sa preslávil neskorým kvitnutím „Omuro Zakura". Na severozápade Kjóta, neďaleko chrámu Kinkakuji, desať minút chôdze od stanice Kitano Hakubaicho, narazíte na malú svätyňu Hirano Jinja.

Osaka

Foto: Pexels

Mincovňa Osaka (Zouheikyoku) je známa pre svojich 120 druhov čerešní, otvorených pre verejnosť po dobu jedného týždňa pozdĺž brehov rieky Yodo, 15 minút chôdze od staníc Kyobashi, Sakuranomiya, Temmabashi, Minamimorimachi, Osakajokitazume, Temmangu alebo Temmabashi.

Nagoja

Foto: 123rf

Hrad Nagoja je dobre známy pre svoj čerešňový kvet spolu s Tsurumai Koen a Heiwa Koen, ktoré majú najviac čerešní v meste.

Bez ohľadu na to, do ktorej časti Japonska sa vyberiete, len ťažko by ste nenarazili na park, ktorý by v sezóne nehral ružovými farbami. Každý má vysadený aspoň jeden rad čerešní. Zažiť čerešňovú turistiku si určite musíte pridať na svoj cestovateľský zoznam.

AMI MÉG ÉRDEKELHET