Nízkonákladové cestovanie vlakmi po Európe

Mnoho cestovateľov využíva výhody lacných leteniek nízkonákladových spoločností, vďaka ktorým sa v Európe dá cestovať za malé peniaze a vidieť veľký kus sveta. Vedeli ste však, že sa to dá aj s omnoho menšou uhlíkovou stopou? Nízkonákladové železničné spoločnosti sú na vzostupe a využiť ich môžete v čoraz viac krajinách.

Foto: OUIGO España

S čoraz urgentnejšou klimatickou hrozbou visiacou nad ľudstvom sa aj cestovatelia zamýšľajú, ako znížiť svoj vplyv na planétu. Veď jediný let lietadlom dokáže úplne vynulovať vaše celoročné snaženie o ekologický spôsob života. Najefektívnejšia forma dopravy po súši sú pritom železnice. Vlaky sú ekologické, komfortné a dokonca aj lacné, ak si zvolíte cestovanie niektorou z novodobých nízkonákladových železničných spoločností.

Regiojet: Slovensko, Česko, Maďarsko, Rakúsko a čoskoro ešte viac

Foto: Regiojet

Na Slovensku je nám táto značka dobre známa. Nielenže priniesla úplne nový level dochádzania medzi Bratislavou a Komárnom, ale určité obdobie sme si užívali ich lacné cestovné lístky aj medzi Bratislavou a Košicami. Po schválení cestovania študentov a dôchodcov zadarmo sa Regiojetu tento biznis neoplatil, a tak sa z tejto trasy stiahol. Avšak stále funguje na trase (Budapešť) – Bratislava - Praha, aj Košice – Praha a v Česku sa v jeho vlakoch lacno dopravíte z Prahy do Ostravy, Brna aj medzi Brnom a Ostravou.

V letnej sezóne Regiojet už po druhý rok zaradil do svojej ponuky vlaky do Chorvátska a na zimnú sezónu chystá spojenie poľských miest s Alpami, Bruselom i Holandskom a chystá sa na narastajúci trh nočných vlakov a to spojením Prahy a Berlína s Bruselom a Amsterdamom. Aj pri Regiojete platí, že skoršie kupované lístky sú lacnejšie a treba si vedieť vybrať vhodný tip lístka.

Flixtrain: Nemecko a Švédsko

Foto: Flixtrain

Aj u nás známe nízkonákladové zelené autobusy majú v západnej Európe svojich bratov na koľajniciach v značke Flixtrain. V Nemecku sa tak môžete lacno odviezť zelenými vlakmi v pomerne rozsiahlej sieti. Tá zahŕňa tieto spoje:

  • Berlín – Kolín nad Rýnom – Aachen
  • Hamburg – Kolín nad Rýnom
  • Berlín – Stuttgart
  • Hamburg – Berlín - Lipsko (- Mníchov)
  • Mníchov – Frankfurt nad Mohanom

Okrem toho najnovšie spustila spoločnosť svoju expanziu vo Švédsku a to na spojnici Štokholmu s Göteborgom.

Ouigo: Francúzsko a Španielsko

Foto: OUIGO

V juhozápadnej Európe je cestovanie vlakmi nielen lacné, ale aj rýchle. Vysokorýchlostné vlaky s dobrou cenou vo Francúzsku nájdete pod značkou Ouigo. Ide o značku francúzskych štátnych železníc SNCF. Pri včasnej rezervácii vo vhodných dňoch sa krajinou galského kohúta preveziete aj za 10 eur, no ceny sa pri neskorých rezerváciách šplhajú s obsadenosťou až na 115 eur. Vysokorýchlostné svetlomodré vlaky TGV vás odvezú do 41 destinácií, od severofrancúzskeho Lille po Marseille na juhu, cez Paríž, Rennes, Nantes, Lyon, Nice, Toulouse, Bordeaux, Montpellier aj Štrasburg.

Najnovšie táto spoločnosť expandovala do Španielska, kde ponúka lacné lístky medzi Barcelonou a Madridom, pričom plánuje expanziu z hlavného mesta aj do ďalších destinácií ako Valencia, Alicante, Malaga a Sevilla.

Avlo, ILSA: Španielsko

Foto: Avlo Renfe

Ouigo nie je jediná spoločnosť, ktorá momentálne ťaží zo sprístupnenia španielskej vysokorýchlostnej siete väčšej konkurencii. Aj španielske štátne železnice Renfe založili svoju nízkonákladovú značku a fialovo-ružové vlaky značky Avlo už dnes fungujú na najvyťaženejšej linke medzi Madridom a Barcelonou, ale aj Zaragozou už za 7 eur a to s rýchlosťou 300 km/h.

Tretím veľkým hráčom, ktorý už čoskoro príde na španielsku scénu, je spoločnosť ILSA. Na jej pozadí sú talianske štátne železnice Trenitalia. V roku 2022 začnú fungovať ako ďalší operátor medzi Barcelonou a Madridom, no plánujú expanziu k pobrežiu vo Valencii a Alicante, ako i andalúzskej Malage a Seville.

AMI MÉG ÉRDEKELHET