Nórsko láka späť ľadové medvede

Na nórskom súostroví Špicbergy sa približne 100 rokov ťažilo uhlie. Toto súostrovie, známe aj pod menom Svalbard ,nedávno dokončilo jeden z najväčších projektov v krajine, ktoré sa týkajú zalesňovania a rekultivácie územia. Cieľom bolo zväčšenie teritória pre ľadové medvede.

Foto: unsplash

Špicbergy sa považujú za najsevernejšiu časť Európy a aj doteraz tu žilo málo ľudí. Jedine na hlavnom ostrove, resp. na ostrovoch Bjørnøya a Hopen žili ľudia. Baníctvo existovalo hlavne v oblasti Sveagruva. Dnes však sotva nájdete aj v tomto regióne stopy po priemyselnej minulosti – týmto sa vytvorilo nové teritórium pre ľadové medvede a polárne líšky.

PROJEKT POVAŽUJÚ DOTERAZ ZA ÚSPEŠNÝ. ZDÁ SA, ŽE RASTIE POČET POPULÁCIE ĽADOVÉHO MEDVEĎA, SOBA A LÍŠKY

„ Na svete je čoraz menej takých prírodných území, ktoré sú nedotknuté človekom. To znamená, že jedným z najdôležitejších cieľov globálnych dohôd bude obnova prírody a ekosystémov. K tomu bude patriť aj obnova Sveagruvy,”

povedal minister životného prostredia a klímy Espen Barth Eide pre Adventure.

V rámci programu rekultivácie fotografi týždne fotografovali a skenovali celé územie, aby aj v budúcnosti mali turisti možnosť po zániku dediny „navštíviť” toto miesto vo forme 3D modelu. Všetky budovy, s výnimkou jednej historickej budovy z roku 1946, sú totiž zbúrané.

PODĽA TLAČOVEJ SPRÁVY VLÁDY SA TERÉN ZDÁ ÚPLNE NEDOTKNUTÝ. RIEKY SA VRACAJÚ DO SVOJICH PÔVODNÝCH KORÝT A ANI ĽADOVÉ MEDVEDE BY NEVEDELI POVEDAŤ, ŽE TU VOĽAKEDY STÁLA OSADA S 300 OBYVATEĽMI.

Rekultivácia znamená návrat územia do pôvodného stavu s tým, že sa ukončí zásah človeka. Hoci takáto iniciatíva jednoznačne prospeje prostrediu, jej uskutočnenie nie je najľahšie.

V Spojených štátoch amerických prebieha v rámci programu Superfund už dávno rekultivácia skládok s jadrovým odpadom, ale odstránenie takéhoto nebezpečného odpadu trvá veľmi dlho a sprevádza ho veľká byrokracia.

Vyčistenie a oživenie dnes už populárnej rezervácie Rocky Mountain Arsenal stálo približne 2,2 miliárd dolárov, trvalo 2 desaťročia a to všetko tak, že nikto negarantoval, že sa podarí odstrániť všetok nebezpečný odpad.

Rehabilitácia súri

Foto: Hans-Jurgen Mager / Unsplash

V rámci projektu na Špicbergoch vyčistili územie od jedovatých škodlivín, odstránili banícku a dopravnú infraštruktúru vrátane ciest a pokúsili sa vrátiť územie bohaté na ľadovce do najprirodzenejšej podoby.

Na Špicbergoch vyslovene súri rehabilitácia pírodného prostredia, pretože súostrovie ležiace neďaleko severného pólu patrí k jednému z najrýchlejšie sa otepľujúcich území na Zemi.

V čase rekordne teplého leta presiahla teplota počas jedného dňa teplotu nameranú v Paríži. Ľadové medvede takto môžu veľmi ľahko stratiť prístup k ľadovému moru, ktoré je pre nich prirodzeným prostredím.

AMI MÉG ÉRDEKELHET