KEĎ MÁTE NERVY Z OCELE: SPRIEVODCA PO SVETOVÝCH ZIPLINOCH

Adrenalínový zážitok v unikátnych prírodných kulisách. Aj tak by sa dala v skratke charakterizovať jazda po najrýchlejších, najdlhších či najkrajších lanových dráhach sveta. Spoznajte päť najlepších ziplinov na svete.

Foto: Shutterstock


NAMIESTO VOĽNÉHO PÁDU: ICY STRAIT POINT, ALJAŠKA

www.youtube.com

Largest Zipline in the world! Icy Strait Point Alaska

Východiskový bod aljašského ziplinu je na hore Hoonah, odkiaľ vedie trať dlhá poldruha kilometra. Výškový rozdiel, ktorý odvážlivci prekonajú, je 405 metrov. Do doliny vedie šesť paralelných lanových dráh, takže naraz sa môže spustiť celá skupina. Hneď je to iný zážitok, ak si môžete na plné hrdlo zavýskať spolu s kamarátmi či kolegami. Pri zjazde však majte oči otvorené, keďže na horizonte môžete zahliadnuť aj vrcholy Národného parku Glacier Bay.

Podmienkou jazdy je hmotnosť od 34 do 124 kilogramov, vek nad šesť rokov a uzavretá obuv. Ak máte problémy s chrbtom alebo krčnou chrbticou, radšej sa poraďte s fyzioterapeutom. Bláznivé dobrodružstvo nie je vhodné ani pre tehotné ženy, ktoré z bezpečnostných dôvodov na dráhu nepustia. Ak však spĺňate podmienky, čaká vás životný zážitok. Celý program s autobusovým transferom do súkromnej turistickej destinácie a prechádzkou v lese trvá asi hodinu a pol.

  • Dĺžka: 1624 m
  • Priemerná rýchlosť: 96 km/h
  • Výškový rozdiel: 405 m
  • Cena: 169 amerických dolárov (zhruba 172 eur)

PRE MILOVNÍKOV RÝCHLOSTI: ZIP 2000, JUŽNÁ AFRIKA

www.youtube.com

Zip2000 Zip Line Wire At Sun City South Africa

Hoci najstaršiu lanovú dráhu na svete otvorili v juhoafrickom Sun City Resort v roku 2004, dodnes sa pýši titulom najrýchlejší zipline na svete. Priemerná rýchlosť zjazdu je 120 km/h, maximálna 160 km/h. V minulosti sa však podarilo na dráhe dosiahnuť neuveriteľných 185 km/h. Jazda trvá dostatočne dlho, aby ste si ju naplno vychutnali. Okuliare a poloha a la Superman sú povinné. „Prelet“ nad spiacim vulkánom môžete absolvovať aj vo dvojici, čo otvára nové možnosti pre tých, ktorí hľadajú netradičný spôsob, ako požiadať partnerku o ruku. Dráha je prístupná aj pre deti od 12 rokov. Keďže štatistiky bezpečnosti sú stopercentné, adrenalínový zážitok môžete dopriať i potomkom. Žiadne výhovorky neplatia ani pre hornú vekovú hranicu – doteraz najstaršia účastníčka mala 84 rokov a bola zo Škótska. Podmienkou je, aby ste boli zdraví a v pohode. Nemá zmysel robiť niečo nasilu.

  • Dĺžka: 2 km
  • Priemerná rýchlosť: 120 km/h
  • Cena: 640 juhoafrických randov (cca 40 eur)

AKTUÁLNE NAJDLHŠIA: JAIS FLIGHT, SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY

www.youtube.com

World's Longest Zipline. Jais Flight, UAE

Udržať si svetové prvenstvo vo svete ziplinov je náročné a až na výnimky spravidla dočasné. Jedno je však isté – Jais Flight nad Perzským zálivom bude ešte nejaký čas patriť titul najdlhšia lanová dráha na svete. A to nemá ďaleko ani k prekonaniu rýchlostného rekordu. Zjazd z vrcholu Jebel Jais vysokého 1680 metrov trvá tri minúty, pričom návštevníci sa dolu rútia rýchlosťou 120 až 160 km/h. Po prekonaní prvej polovice trate pristanú na presklenom mostíku, kde si môžu spraviť povinné selfie na sociálne siete. Zvyšný kilometer absolvujú už príjemnejšou, prechádzkovou rýchlosťou.

Na dráhu pustia len osoby s minimálnou výškou 122 centimetrov, limity na telesnú váhu sú od 40 do 120 kilogramov. Ak ich spĺňate, môžete zjazd absolvovať aj vo dvojici – na dráhe sú napnuté dve oceľové laná. Zipline postavili v roku 2018 a kladú veľký dôraz na bezpečnosť, preto si radšej vopred preštudujte podrobné pravidlá.

  • Dĺžka: 2,84 km
  • Priemerná rýchlosť: 120 km/h
  • Cena: 360 – 450 emirátskych dirhamov (96 – 120 eur)
AMI MÉG ÉRDEKELHET