Történelmi épületek és a valóság megdöbbentő találkozása

A légi felvételeken a szépségek környezete is látszik, sajnos.

Tower Bridge
Fotó: Shutterstock
Valóban gyönyörűek ezek a történelmi jelentőségű, akár világörökségi védelemmel rendelkező helyszínek, na de köréjük az épült, amit nem szégyelltek. Bár senkit nem tántorítanánk el az utazástól, az interneten szebb képeket találunk a látnivalókról, mint a valóságban.

Fák lombjai közül előbukkanó toronycsúcs, csodálatos mozaikdíszítésekből látszó tenyérnyi minta vagy nagyvárosi szmogon átsejlő épületsziluett... Ugye veled is előfordult már, hogy nagyon szerettél volna látni egy híres épületet élőben, de amikor megérkeztél a nevezetességhez, nem tudtad teljes mértékben élvezni a látványt? Rengeteg régi, híres épület ma több tíz milliós nagyváros közepén áll, és vannak építmények, amiket szinte lehetetlen közelről rendesen lefényképezni, mert nincs elég távolság ahhoz, hogy minden centije benne legyen a képben – ezt tapasztalhatod például Barcelonában a Sagrada Família előtt állva. Az egykor történelemkönyvben látott egyiptomi piramisokat elképzeled a végeláthatatlan sivatagban, és a valóságban a kairói nyüzsgésből kiszabadulva pillantod meg a közel 5000 éves piramisok csúcsát... Készülj fel, a következő képek eléggé illúziórombolók!

Túlnépesedett mauzóleum

Fotó: Shutterstock

A csodálatos monolitikus építményt évről évre rengeteg turista látogatja, azonban, ahogy a legtöbb indiai város, a Tádzs Mahalnak helyet adó Agra is túlnépesedett mára. Az évi 2,5 millió látogató akaratlanul is komoly állagromlást okoz az épületben, melyet a folyamatos érdeklődés mellett nagyon nehéz karbantartani. Hogy megóvja az utókornak, az Indiai Legfelsőbb Bíróság a muszlim mauzóleum bezárását is fontolóra vette.

Piramisok a betondzsungelben

Fotó: Shutterstock

A gízai piramismező 3 fő piramist és több kisebbet foglal magában, a kicsi piramisok halotti templomok voltak a fáraók korában. A Gízai piramisok Kairó belvárosa mellett találhatóak, tehát könnyen megközelíthetőek, de cseppet sem olyanok, ahogy rengeteg Instagram-fotón és útikönyvekben szerepelnek, hiszen egy zajos-koszos hatalmas metropolisz fogja közre az i. e. 2600 és 2500 között épített Halottak városát.

Akropolisz a fellegekben

Fotó: Shutterstock

Görögország legfontosabb történelmi látványossága, az athéni fellegvár, vagyis az Akropolisz. Az ókori épületkomplexum az európai civilizáció és a demokrácia jelképe, nem véletlen, hogy évente több százezer turistát vonz a látványosság. Az athéni fellegvár azért is egyedülálló, mert ezen a földrengések sújtotta területen olyan mérnöki bravúrral tervezték és építették meg, hogy most, 2500 évvel később is ilyen fantasztikus állapotban áll a dombon, a város közepén.

Két világ határán: Sziklamecset

Fotó: Shutterstock

A jeruzsálemi Templom-hegyen álló zarándokhely Mekka (Kába kő) mellett a második legfontosabb szent hely az iszlám hívők számára. Érdekesség, hogy a Templom-hegyen az első században egy zsidó templom állt, amelyet a rómaiak elpusztítottak, száz évvel később egy pogány templomot építettek a helyére, és a Sziklamecset csak jóval később, 692-ben épült meg. Ha Izraelbe utazol, mindenképp vedd számításba, hogy a Templom-hegy palesztin területen van, a közeli Siratófal pedig izraeli, és tartsd tiszteletben, hogy a Templom-hegyen tilos bármilyen, nem muzulmán vallási megnyilvánulás.

1882-ben kicsit más volt a táj

Fotó: Shutterstock

A Sagrada Família – vagyis teljes magyar nevén a Szent Család engesztelő temploma – Barcelona jelképe lett, holott még nincs is készen. Tudod mióta épül? Pontosan 1882. március 19. óta, és amikor majd elkészül Gaudí mesterműve, a világ legnagyobb bazilikája lesz.

Tiltott város a felhőkarcolók árnyékában

Fotó: Shutterstock

A fenti képen a cseréptetős Tiltott Város terül el Peking (és Kína egyik) legmagasabb épülete, a 109 emeletes, 528 méter magas China Zun előtt. Erős kontrasztot ad az 1400-as években épült császári lakhely (birodalmi központ) és a modern üzleti negyed látványa.


AMI MÉG ÉRDEKELHET