Íme a legbiztonságosabb légitársaságok

385 légitársaságot vizsgáltak meg.

Az AirlineRatings minden évben felmérést készít, amiben a legbiztonságosabb légitársaságokat rangsorolják. Geoffrey Thomas, a portál főszerkesztője szerint 2023-ban olyan kis különbségek voltak egyes társaságok között, hogy a húsz helyett inkább 25-re bővítették a listát.

A helyezések megállapításához a vizsgált 385 légitársaságnál olyan faktorokat vettek figyelembe, mint például a súlyos balesetek száma, a legutóbbi halálos balesetek száma, a flották életkora, az elérhető pilótaképzések és a különböző szakmai biztonsági ellenőrzések eredményei.

Ugyanakkor a felmérésbe nem vették bele az olyan történéseket, amik kívül estek a légitársaságok irányításán – így például a turbulenciából eredő sérülések és az időjárás, illetve a villámcsapások okozta balesetek nem befolyásolták a rangsort.

Az Air New Zealand állhat a dobogó tetején

Az eredmények szerint – a 2022-es évhez hasonlóan – az Air New Zealand állhat a dobogó tetején: az új-zélandi légitársaság kiemelkedően teljesített a mindennapi működés és a biztonsági szolgáltatások területén is.

„Az Air New Zealand rendszerint a legnehezebb időjárási körülmények között tevékenykedik, amelyek jócskán próbára teszik a pilóták képességeit. A Wellington a világ egyik legszelesebb repülőtere, míg a Queenstownnál rendkívül nehéz navigálni”

– olvasható Geoffrey Thomas indoklása a Forbes cikkében.

A második helyet a tavalyi nyertes, az ausztrál Quantas foglalhatja el, de érdemes kiemelni, hogy a dobogó első két fokán álló társaságok között mindössze 1,5 pont különbség volt.

A Quantas elvileg azért csúszott a második helyre, mert flottája egy kicsit elöregedett – az elemzés szerint egyébként ezt a 2024-ben érkező friss flotta orvosolni fogja.

Az európai légitársaságok közül csupán a Finnair került be a legjobb 10 közé, de a 25-ös listában szerepel még a SAS, a British Airways, a TAP Air Portugal, a Lufthansa, a KLM és az Air France is.

Íme a teljes lista:

  1. Air New Zealand
  2. Qantas
  3. Virgin Australia
  4. Etihad Airways
  5. Qatar Airways
  6. Emirates
  7. All Nippon Airways
  8. Finnair
  9. Cathay Pacific Airways
  10. Alaska Airlines
  11. SAS
  12. Korean Air
  13. Singapore Airlines
  14. EVA Air
  15. British Airways
  16. Turkish Airlines
  17. TAP Air Portugal
  18. Lufthansa/Swiss Group
  19. KLM
  20. Japan Airlines
  21. Hawaiian Airlines
  22. American Airlines
  23. Air France
  24. Air Canada Group
  25. United Airlines

Az AirlinesRating elkészítette a listát a fapados légitársaságokról is, ahol a magyar alapítású WizzAir is jól szerepelt:

  1. Jetstar
  2. EasyJet
  3. Ryanair
  4. Wizz Air
  5. Norwegian
  6. Frontier
  7. Vueling
  8. Vietjet
  9. Southwest
  10. Volaris
  11. Flydubai
  12. AirAsia Group
  13. Cebu Pacific
  14. Sun Country
  15. Spirit
  16. Westjet
  17. JetBlue
  18. Air Arabia
  19. Indigo
  20. Eurowings
AMI MÉG ÉRDEKELHET