Legendárne mestá pre slovenský hokej

V Helsinkách sa Slováci po rozpade spoločného štátu dočkali viac než jednej medaily. Ktoré mestá sa pre Slovákov stali vďaka ľadovému hokeju legendami?

Foto: 123rf

Lotyšská Riga hostí v poradí 84. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Keď pôvodný organizátor – Bielorusko – prišiel z bezpečnostných a politických dôvodov o právo uskutočniť svetový šampionát, bolo chvíľu v hre aj Slovensko. Direktoriát IIHF však napokon uprednostnil Lotyšov. Od 21. mája do 6. júna tak môžeme sledovať, či sa Slovákom pod vedením Kanaďana Craiga Ramsayho podarí nejaký husársky kúsok. Dovtedy si pripomeňme mestá, kde to našim v histórii hokejových šampionátov išlo najlepšie.

GÖTEBORG

Foto: Getty Images Hungary

Druhé najväčšie švédske mesto je dodnes jediné, ktoré bolo svedkom, ako slovenský hokej vystúpil na pomyselné nebesia. Ani Kanada vo štvrťfinále, ani domáci Švédi v semifinále nenašli počas MS 2002 recept na náš tím, a tak bolo Slovensko po dvoch rokoch znovu vo finále. Tentoraz úspešnom, Filcovi zverenci pokorili v hale Scandinavium pred 11 500 divákmi a ďalšími miliónmi pred obrazovkmi po veľkej dráme aj Rusov (4:3) a rozpútali na Slovensku niekoľkotýždňové oslavy.

PRAHA

Foto: Unsplash

Len málo chýbalo tímu spod Tatier pod vedením Františka Hossu, aby v roku 2004 predĺžil krásne medailové chvíle z predchádzajúcich rokov. Kanade sme v semifinále podľahli o gól (1:2), Američanom v súboji o bronz až po nájazdoch. Praha však v minulosti nášmu hokeju – teda ešte za československých čias – priala. Tri zo šiestich titulov v spoločnom štáte získalo Československo práve tam. Premiérový na prvom povojnovom šampionáte v roku 1947 aj s Ladislavom Trojákom, v poradí tretí v roku 1972 so slovenským brankárom Vladimírom Dzurillom či posledný spoločný v roku 1985, kde hviezdili napríklad Vinco Lukáč či Dárius Rusnák.

HELSINKI

Foto: Pexels

Hlavné mesto Fínska je jediné, kde si náš výber dokázal až dva razy vybojovať medailu. Bronz v roku 2003, keď mužstvo koučoval František Hossa, a striebro o deväť rokov neskôr pod vedením českého trénera Vladimíra Vůjtka. Vystúpiť na zlatý trón na MS 2012 – desať rokov od göteborského zlata – nám nedovolili Rusi. Vo finále nám nedali šancu (6:2), no aj tak to bol pre náš hokej obrovský úspech. Na ďalší odvtedy už len čakáme.

PETROHRAD

Foto: 123rf

Vyše päťmiliónové mesto pri Baltskom mori bude navždy zapísané v srdciach slovenských hokejových fanúšikov veľkými zlatými písmenami. Práve tam sa pred 21 rokmi prebojovali zverenci Jána Filca k prvej medaile v ére modernej samostatnosti. O to sladšej, že s ňou nik nepočítal. „Mali sme tím, ktorému nikto neveril. Nie veľa hviezd, ale výbornú partiu. S odretými ušami sme prešli do play off a potom sa úžasne zmobilizovali," spomínal po rokoch kapitán tímu Miroslav Šatan na senzačné petrohradské striebro. Náš tím zastavili až vo finále Česi po výhre 5:3.

AMI MÉG ÉRDEKELHET