Így tesztelik a tűrőképességünket a légitársaságok

Elszállóban vannak a jegyárak.

a Wizz Air egyik repülője a levegőben

Az amerikai és európai légitársaságok idén is magasabb jegyárakkal igyekeznek majd növelni a nyereséget, írja a Reuters. A vállalatok így próbálják meg a lehető legtöbbet kihozni a Covid utáni utazási lázból – kérdés, hogy ezt az utasok mikor elégelik meg.

Fotó: Ramon Kagie/Unsplash

Illusztráció

Bár a nagy légitársaságok igyekeznek új gépeket beszerezni, hogy több járattal szolgálhassák ki a folyamatosan növekvő keresletet, az Airbus és a Boeing elég nagy késésekkel szállítja le az új modelleket. Az így bekövetkező tartós repülőgéphiányt és az elszálló költségeket pedig a vállalatok az utasokkal fizettetik meg.

A szűkös repülőgép-kínálat kifejezetten jó apropó arra, hogy a légitársaságok magasan tartsák a jegyárakat, ezáltal az ügyfeleikre áthárítva a növekvő fenntartási költségeket. Ennek köszönhetően a légitársaságok egy utasra jutó átlagos hozama 2023-ban 6,2%-ra nőtt, ami a negyedik egymást követő évben jelentett növekedést.

Előrejelzések szerint az európai légitársaságok hozama 2024 nyarán, az év legforgalmasabb időszakában ezt a szintet is meghaladja majd, és eléri a 8,5%-ot – 2025-ben pedig még tovább emelkedik majd, hiszen az utazási kedv láthatóan nem lankad.

Az Airlines Reporting Corp adatai szerint az amerikai utazási irodákon keresztül eladott repülőjegyek átlagos ára 3%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a ForwardKeys utazási adatszolgáltató cég szerint pedig

2019 óta az Észak-Amerikába szóló viteldíjak 30%-kal, míg az Európába szóló repjegyek 25%-kal lettek drágábbak.

Fotó: Fotis Christopoulos/Unsplash

Illusztráció

Az emelkedő jegyárak azonban úgy tűnik, egyelőre egyáltalán nem csökkentik a keresletet, sőt:

„Kérdezzük meg bármelyik légitársaságot, és azt mondják majd, hogy az előfoglalásaik nagyon jónak tűnnek az idei nyárra"

– mondta Paul Charles, a PC utazási ügynökségalapítója.

A szakemberek szerint a fogyasztók mindaddig tolerálják majd az elszálló árakat, amíg a gazdasági kilátások stabilak maradnak – egyes elemzők azonban attól tartanak, hogy ez a tendencia hamarosan véget érhet, különösen a Japánban, Nagy-Britanniában és Németországban nemrégiben bekövetkezett recesszió miatt. A Hilton Worldwide és a Marriott International például már jelezte: szerintük hamarosan be fog zuhanni a Covid utáni megnövekedett utazási kedv.

AMI MÉG ÉRDEKELHET