Átalakult a rangsor: már nem Amszterdam és Barcelona a legnépszerűbb európai célpont

Meglepetés az idei trendekben.

panorámakép reykjavikről
Az évek óta hihetetlenül népszerű úti célnak számító Amszterdamot és Barcelonát a brit utazók körében Krakkó és Reykjavík váltotta le a lista élén, írja a The Independent.

Kelly Cookes utazási szakértő a The Independentnek nyilatkozva elmondta: Amszterdam és Barcelona még mindig ott van az élmezőnyben, de már nem hozza ugyanazt a forgalmat, mint a korábbi években.

A különösen a brit turisták körében népszerű, de a világ minden tájáról rengeteg látogatót vonzó Krakkót elsősorban olcsósága miatt választják az utazók. A bájos lengyel városba egy amszterdami vagy egy barcelonai nyaralás töredékéért el lehet jutni, ráadásul a tömeg sem akkora, mint az előbbi két, hírhedten zsúfolt nagyvárosban.

Fotó: Shutterstock

Krakkó belvárosa

Krakkót egy szláv törzs alapította a középkori fő kereskedelmi útvonalak kereszteződésében a 8. és 9. század fordulóján, a 10. században létrejött egységes lengyel államnak pedig 500 évig volt a fővárosa. 1795-től több mint egy évszázadra Ausztriához került, 1918 óta pedig ismét Lengyelországhoz tartozik, aminek ma 750 000 főt meghaladó lakosságával a második legnagyobb városa Varsó után. Mind a szállások, mind az élelmiszer és a szórakozás árát tekintve egész Európa egyik legelérhetőbb célpontjának számít.

Cookes szerint Krakkóval szemben Reykjavík nem az ára, hanem szokatlansága miatt lett mostanában ennyire népszerű. Európa egyik legdrágább desztinációja ugyanis újszerű alternatívát jelent a hagyományos célpontokkal szemben, az emberek pedig egyre inkább valami mást akarnak kipróbálni a sok hagyományos utazás után.

Fotó: Shutterstock

Rejkjavík belvárosa

A mai Reykjavík a feltételezések szerint az első, 874-ben kialakult izlandi település helyén fekszik. A ma ismert várost hivatalosan 1786-ban alapították kereskedelmi csomópontként, a következő évtizedekben pedig először regionális, majd nemzeti és kormányzati központtá fejlődött. Jelenleg Izland fővárosa, 140 ezres lakosságával legnagyobb települése, egyben az egész világ legészakabbon fekvő fővárosa.

Évtizedek óta a bolygó legtisztább, legzöldebb és legbiztonságosabb városai közé tartozik, ennek viszont ára van, ugyanis nemcsak a kontinens, hanem a világ egyik legmegfizethetetlenebb célpontjáról beszélünk. Ez azonban, úgy tűnik, egyre kevésbé akadályozza meg a turistákat abban, hogy idelátogassanak.


AMI MÉG ÉRDEKELHET