Annyira népszerű volt a legidősebb brit karácsonyi vásár, hogy be kellett zárni

A helyiek nagyon nem örülnek a döntésnek.

egy nő forralt bort iszik egy karácsonyi vásárban

Rekordszámú, 320 000 ember látogatta meg a lincolni karácsonyi vásárt 2022-ben, amikor az Egyesült Királyság legrégebbi ilyen rendezvénye fennállásának 40 éves évfordulóját ünnepelte. Sajnos az öröm nem tart tovább: a városvezetés szerint a rengeteg látogató miatt az esemény veszélyessé vált, ezért idén már nem rendezik meg.

Lincoln városa 1982-ben rendezett először karácsonyi vásárt. Az apropó az akkori városvezetés Neustadt an der Weinstraßében, Lincoln németországi testvérvárosában tett látogatása volt – nekik ugyanis annyira tetszett a német vásár, hogy otthon is szerettek volna szervezni egy hasonlót, az Egyesült Királyságban elsőként.

www.instagram.com

Az első brit karácsonyi vásár 1982 és 2022 között, negyven éven át várta a vendégeket, akik évről évre egyre nagyobb számban érkeztek. A hagyományosan négynapos rendezvényen az elmúlt időszakban rendszeresen 250000 ember vett részt, a tavalyi évforduló pedig ebből a szempontból is rekordnak bizonyult: több mint 300000 ember volt kíváncsi Lincoln árusaira és karácsonyi koncertjeire.

Nekik most mind másik célpontot kell keresniük, ugyanis a város vezetői úgy döntöttek, idén már nem rendezik meg a vásárt. Döntésüket azzal indokolták, hogy a standoknak otthont adó belvárosban egész egyszerűen nem fér el ennyi ember, és szerintük az élmény meghitt helyett egyre inkább kényelmetlen és zsúfolt. Ehelyett több, különálló programot szerveznek majd a városközpontban.

Fotó: Unsplash

Illusztráció

Bár a döntést már 2023 elején meghozták, csak most kapott nagyobb nyilvánosságot. Ez leginkább a helyiek felháborodásának köszönhető: a közösségi médián posztolt vélemények szerint a lincolniak finoman szólva elégedetlenek a vásár megszűnésével. Az árusok közül sokan ugyanis úgy látják, a városvezetés figyelmen kívül hagyta a megélhetésüket – a legtöbbjüknek ez volt a fő bevételi forrása a téli hónapokban.

Fotó: Unsplash

Illusztráció

A helyiek indítványozták, hogy egyévnyi szünet után jövőre újra lehessen adventi vásár, ám az elégedetlenséget csak tovább fokozza, hogy a városvezetés ezt is elutasította.

Ők az Independentnek azt nyilatkozták: megértik az emberek csalódottságát, de sajnos túl sok a probléma a vásárral ahhoz, hogy újra megrendezzék. Úgy gondolják, Lincoln a döntéstől függetlenül is ugyanolyan lenyűgöző célpont marad a téli időszakban, mint amilyen eddig volt, az új, különálló programok pedig mindenkit kárpótolnak majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET