Gyönyörű hely Thaiföldön, csak lélegezni nem lehet

A szálló por mindent betemet. Levegőt venni tilos!

pagoda
Fotó: Shutterstock
Április közepe óta nagyon rossz a levegő minősége a Thaiföld északi részén lévő Csiangmajban (Chiang Mai) és a környező tartományokban, főként az erdőtüzek és a tarlóégetés miatt. Kedves Turisták, csak a szabadba ne menjetek, és vegyetek maszkot még a hotelben is!

Csiangmaj levegőminősége annyira rossz volt egész áprilisban, hogy a világ legszennyezettebb városainak ranglistáján sokáig az első helyet foglalta el, a thaiföldi várost a pakisztáni Lahor és az indiai Delhi követte a listán. Az észak-thaiföldi Csiangmajt kedvelik a turisták, minden megvan benne, ami egy ázsiai metropoliszban vonzó az utazóknak: a várost magas hegyek veszik körül, ahol lehet kirándulni, a cityben pedig rengeteg ősi templomot találhatunk, a shoppingolni és jókat enni vágyok is megtalálják a számításaikat. Thaiföld harmadik legnagyobb városába, Csiangmajba eddig átlagosan évente 10,8 millió turista érkezett.

Az eddigi adatok szerint 45%-kal csökkent Csiangmajban az idegenforgalom a rossz levegőminőség miatt.

Csak egy pillantás...

Fotó: Shutterstock

Nem túl jók a kilátások

Töltsd le az IQAir levegőtisztítókat gyártó cég applikációját. A vállalat az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) partnere a levegőminőség ellenőrzésében. Az IQAir AirVisual platform összegyűjti a tagországok kormányaitól, vállalataitól és magánemberektől az adatokat, hogy ezzel támogassa az UNEP globális egészségvédelmi programját.

Az erdőtűz egészségtelen

Fotó: Shutterstock

Barátunk, a légtisztító mint köztéri műalkotás

Bár mindenki nagyon várta, hogy végre le lehessen venni a vírusmaszkokat, a csiangmajiak most újra maszkban mennek ki, hiszen olyan súlyos a helyzet, hogy hosszú távon komoly egészségkárosodást szenvedhetnek az ottani levegőtől. A thai egészségügyi miniszter arra kérte a lakosságot és a turistákat is, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, és ha kimennek, akkor olyan maszkban legyenek, ami szűri a porrészecskéket. Bár a levegő minősége lassan javul, de még mindig a WHO által megszabott szennyezési határérték tizenkilencszeresét mérték a műszerek. Vajon mi lehet a hirtelen megemelkedett károsanyag-tartalom mögött? A hatóságok szerint az erdőtüzek és a tarlóégetés miatt romlik a levegő Thaiföldön és a szomszédos országokban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET