Lenyűgöző, díjnyertes természetfotók

Proppeller szaggatta fóka, éjszaka vadászó borz és bújócskázó krokodil: íme, a legjobb képek.

fóka
Fotó: Nicolas Remy
A londoni székhelyű World Nature Photography Awards kivételes természetfotó verseny. Idén harmadik alkalommal hirdettek győztest, a legfőbb céljuk pedig a természet védelme. Ennek érdekében tematikájukban is megjelenik a természet és az emberek együttélése és annak fájdalmas pontjai, valamint minden nevezés után fát ültetnek, így több fronton is fellépnek a természet károsítása ellen.

Fotó: Jens Cullman

A bújócska nyertese

A 2023-as World Nature Photography Awards természetfotósa versengés fődíját a német Jens Cullman érdemelte ki egy krokodilról készített felvételével. Ezek az állatok leginkább félelmetes erejükről és sebességükről ismertek, de a Danger in the Mud (Veszély a sárban) című fotó egy másik fegyverükre is rávilágít: a türelemre. Ez az állat olyan sokáig várakozott a következő prédájára, hogy megszáradt a sár rajta.

Fotó: Aranyossy Tamás

Ejtőzés

Összesen 14 kategóriát írtak ki, és a díjazottak között két magyar fotóst is találunk.

Aranyossy Tamás ezüstérmes lett a Madarak viselkedése kategóriában egy varacskosdisznón pihenő vöröscsőrű nyűvágót mutató felvételével, míg Horváth Ádám a Bakonybélben, az erdő sötétjében vadászó borzról készült fotójával lett bronzérmes az Állatok az életterükben kategóriában.

Fotó: Horváth Ádám

Helló, Borzi!

A 2023-as győztesek kihirdetésével egy időben a World Nature Photography Awards megnyitotta a jövő évi versenyre való nevezést is: a 30 fontos nevezési díj ellenében hat pályaművet lehet beküldeni, ami egyben hat fa elültetését is jelenti.

Válogatás a díjazott fotók közül

© Silke Hullmann


© Li Liu


© Hidetoshi Ogata


© Norihiro Ikuma


© Sitaram Raul


© Dr Artur Stankiewicz


© Antonio Coelho


© Thomas Vijayan


© Andre Johnson


© Partha Roy


© Javier Herranz Casellas


© Alex Pansier


©Nicolas Remy


© Anirban Dutta


© Staffan Widstrand


© Vladislav Tasev


© Adriano Morettin


© Virgil Reglioni


© Tom Shlesinger


© Charles Schmidt


© Jake Mosher




AMI MÉG ÉRDEKELHET