Letiská v Spojenom kráľovstve už nebudú vyžadovať od cestujúcich, aby sa preukazovali cestovným pasom

Viaceré krajiny vrátane Austrálie a Singapuru nahrádzajú fyzické kontroly pasov rozpoznávaním tváre.

Foto: Pixabay / Joshua Woroniecki

Keď nabudúce poletíte do Spojeného kráľovstva, možno budete môcť nechať svoj pas bezpečne schovaný v taške. Letiská údajne začnú testovať novú technológiu rozpoznávania tváre na "elektronických bránach" pre prichádzajúcich cestujúcich, ktorá by nahradila štandardnú fyzickú pasovú kontrolu pri hraničnej kontrole.

Podľa správy londýnskeho denníka The Times by sa testovanie tejto technológie mohlo začať na britských letiskách už tento rok. Ak testy prebehnú bez problémov, systém by sa mohol rozšíriť na celú krajinu. Hoci presný termín spustenia skúšobnej prevádzky ešte nie je jasný, proces by mohol byť podobný technológii používanej na austrálskych letiskách.

Spojené kráľovstvo zavádza digitálne cestovné povolenie, ktoré sa bude vyžadovať od všetkých cestujúcich bez víz do konca roka 2024. Krajina už má viac ako 270 elektronických brán v 15 leteckých a železničných uzloch. Elektronické brány využívajú rozpoznávanie tváre, ale cestujúci musia na kontrolnom stanovišti stále vytiahnuť svoj pas.

Budúcnosť cestovania bez pasov

Foto: Pixabay / Timisu

Na niektorých najväčších svetových letiskách nahrádza technológia rozpoznávania tváre tradičné pasové kontroly. Okrem Austrálie aj dubajské letisko úspešne zaviedlo biometrické pasové brány a v septembri minulého roka singapurské letisko Changi oznámilo, že sa stane prvým medzinárodným letiskom, ktoré v roku 2024 prejde na úplnú bezpasovú kontrolu a nahradí všetky imigračné kontroly inteligentnými bránami s rozpoznávaním tváre.

Obavy o ochranu súkromia

Väčšina cestujúcich je za používanie biometrických údajov na urýchlenie vybavovania na letisku. Podľa prieskumu IATA, obchodnej skupiny pre leteckú dopravu z roku 2022, by až 75 % cestujúcich radšej používalo biometrické údaje namiesto pasov.

Hoci biometrická technológia zjednoduší letiskový proces, jej rozšírenie vyvoláva obavy u niektorých odborníkov na ochranu osobných údajov. "Jednou z hlavných obáv týkajúcich sa ochrany súkromia v súvislosti s týmto typom programu je to, ako dlho sa údaje uchovávajú a či sa zdieľajú s tretími stranami, ako sú orgány činné v trestnom konaní alebo iní dodávatelia," hovorí Alex Alben, ktorý vyučuje právo v oblasti ochrany súkromia a kybernetickej bezpečnosti na Právnickej fakulte UCLA. Narušenie biometrických údajov cestujúcich by mohlo umožniť zločincom preniknúť do účtov obetí, čím by sa cestujúci vystavili riziku krádeže identity.

Foto: Unsplash / George Prentzas

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET