Tipy na augustové kultúrne akcie v Taliansku

Talianske leto, to sú nielen budovy, mestá, príroda a more. Apeninský polostrov vás aj v druhej polovici leta čaká s pestrým kultúrnym programom, z ktorého si určite vyberie každý.

Foto: Visit Tuscany


3. JÚN – 9. AUGUST, Rím, Festival Caracalla

Foto: WantedinRome

V antických rímskych kúpeľoch si ešte do 9. augusta môžete vychutnať letné teplé večery pri opere, balete alebo koncerte klasickej hudby. Rímske Teatro dell’Opera vám v auguste pod holým nebom ponúkne divadlo Carmen, Barbiere di Siviglia či balet Notre Dame de Paris.

8. – 9. AUGUST,  Puglia, Gastrofestival Sagra del Panino della Nonna

Foto: Sagra del Panino della Nonna

Festival sendviča starej mamy. Aj takýto gastronomický zážitok vás čaká v talianskej Apúlii počas prvého augustového víkendu. Po dvoch rokoch prestávky sa lahodné panini vracajú aj s paradajkami v oleji, baklažánmi, omeletami, artičokmi, paprikami, ančovičkami, tuniakom alebo parmezánom.

8. – 11. AUGUST, Castelbuono, Festival súčasnej hudby Ypsigrock

Foto: Roberto Panucci / Ypsigrock

Nadšenci Indie kultúry sa môžu tešiť na 25. ročník festivalu Ypsigrock. Prvý butikový festival nenavštívi viac než 10 000 ľudí v stredovekom mestečku Castelbuono. Line-up umelcov si môžete pozrieť priamo na stránke festivalu.

2. JÚL – 16. AUGUST, Siena, Konské dostihy a festival Palio di Siena

www.youtube.com

17 jockeys, 3 laps and 70 seconds to win one of Italy's most intense rivalries - BBC

Už od roku 1633 sa traduje festival a konské dostihy v toskánskom meste Siena. Čakajú vás prehliadky vlajok a emblémov po známej Piazza del Campo, no vyvrcholením sú trojkolové, asi minútové konské dostihy po tomto námestí. Tak si dajte pozor, aby ste to nezmeškali – môže to byť niekedy skutočne dramatické a napínavé. A hoci sa niekedy jazdci na koňoch neudržia a kone dobehnú samy, aj tak sa stávajú víťazmi pretekov.

27. AUGUST, Melpignano, Festival ľudovej hudby Notte della Taranta

Foto: Bruno Sergio / Notte della Taranta

Noc Tarantuly je hudobný festival v Apúlii, zameraný na Pizzicu. To je populárny ľudový žáner v Salente. Až 120 000 ľudí sa príde pozrieť na záverečný koncert v meste Melpignano.

17. JÚN – 4. SEPTEMBER, Verona, Operný festival Arena di Verona

www.youtube.com

Arena di Verona Opera Festival 2022 | Trailer

V atmosfére rímskeho amfiteátra, ktorý pojme až 30 000 divákov, sa od roku 1936 koná operný festival Arena di Verona. V auguste a septembri vás ešte čakajú opery ako Turandot, Aida, La Traviata, Carmina Burana, Nabucco či Domingo in Verdi.

16. JÚL – 9. SEPTEMBER, Lago Maggiore, Festival vážnej hudby Stresa

Foto: Stresa Festival

Počas celého leta sa v kostoloch a historických budovách provincie v okolí Lago Maggiore konajú koncerty vážnej hudby. Už 61. ročník ponúkne v auguste a septembri ešte 17 koncertov, takže máte stále veľa času vybrať si a vycestovať do krásneho okolia tohto jazera.

AMI MÉG ÉRDEKELHET