Boeingu sa v Amerike počas letu odtrhli dvere. Lietadlá uzemnili.

Nejde pritom o prvý bezpečnostný incident tohto typu lietadla.

Foto:Getty Images

V piaty deň roku 2024 došlo k vážnemu incidentu na palube letu 1282 spoločnosti Alaska Airlines, keď sa počas letu odtrhli dvere na trupe lietadla Boeing 737-9 MAX. Táto udalosť nie len spôsobila bezprostredný poplach a núdzové pristátie, ale tiež vyvolala otázky týkajúce sa bezpečnosti tohto typu lietadla, ktoré má za sebou kontroverznú históriu.

Čo sa stalo na palube letu 1282

www.instagram.com

Lietadlo, ktoré prepravovalo 171 pasažierov a šesťčlennú posádku, muselo núdzovo pristáť v americkom štáte Oregon, keď sa z neho vo výške 16 000 stôp odtrhla časť trupu pri sedadle 26A, kde našťastie nik nesedel. Na palube došlo k rýchlemu poklesu tlaku v kabíne, čo si vyžiadalo nasadenie kyslíkových masiek. Aj keď sa všetci na palube zachránili bez vážnych fyzických zranení, incident spôsobil vážny šok pasažierom i posádke.

Panel, ktorý z lietadla odtrhlo, bol nájdený na zadnom dvore učiteľa v americkom meste Portland. Fakt, že lietadlo v čase incidentu ešte len stúpalo do letovej výšky 30 000 stôp, pravdepodobne zachránil ľudské životy, keďže boli všetci cestujúci ešte stále pripútaní.

MAXimálne kontroverzný Boeing

Boeing 737 MAX čelil po dvoch tragických nehodách v rokoch 2018 a 2019 globálnemu uzemneniu a rozsiahlym bezpečnostným kontrolám. Po páde tohto lietadla spoločnosti Lion Air Flight v Indonézii a o rok na to Ethiopian Airlines v Afrike zomrelo spolu 346 ľudí. Po jeho opätovnom nasadení do prevádzky v decembri 2020 bol považovaný za bezpečný.

Foto: Milwaukee Mitchell International Airport ·

Nedávny incident opäť vzbudil otázky o spoľahlivosti tohto modelu.

Dopady na slovenských a európskych cestujúcich

EASA, Európska agentúra pre bezpečnosť letectva, nasledovala kroky svojho amerického náprotivku FAA a lietadlám Boeing 737 MAX 9 vydala zákaz letov v Európe. To malo vplyv na spoločnosti ako FlyDubai, Icelandair, no najmä Turkish Airlines. Z celkovo 171 vyrobených lietadiel však väčšina, 144, lieta na americkom kontinente. Tam sa už uzemnenie lietadiel dotklo 23 000 pasažierov, ktorým zrušili lety.

Foto: Boeing

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET