Liptó télen – a hideg hó és a forró víz ellenállhatatlan kombinációja

A hó és a termálvizes akvaparkok kombinációja egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy kiélvezzük a tél örömeit, és egyúttal fel is melegedjünk – a környező havas csúcsokban gyönyörködve.

Fotó: Visit Liptov

A síközpontok környékén található termálvizes medencék népszerű célpontok a különböző téli üdülőhelyeken. Az egyik közülük, a nálunk talán legkedveltebb, a varázslatos Liptó.

Hideg hó

Fotó: Marek Hajovský / Visit Liptov

Alpesi sízés: Liptóban több síközpontot is találunk: Jasná Alacsony-Tátra, az Opalisko Németporubán, a Podbreziny Liptószentmiklóson (mindhárom már megnyitott), Žiar Dolinky (december 24-én nyit), Malinô Brdo (december 22-én nyit) vagy a Čertovica (Ördöglakodalma-hágó). Bármilyen legyen is a sítudásunk, biztosan találunk megfelelő pályát. A síközpontokban síoktatás is folyik, az itteni iskolák gazdag tapasztalatokkal rendelkeznek a különböző korosztályokat illetően. És az a csodálatos kilátás!

Ez is érdekelhet: Új szabályokat vezettek be a Magas-Tátrában a síszezon megkezdése előtt

Fotó: Visit Liptov

Sífutás: A régióban több sífutópálya is található, a Hrabói- és a Csutkó-völgyben, a Zsári-völgyben, Liptókokaván, az Ördöglakodalma-hágónál és más térségekben. „Üssük ki magunkat” a sípályán, pihenjünk a termálvízben – így hangozhatna Liptó egyik szlogenje.

Forró víz

Fotó: Marek Hajovský / Visit Liptov

A Tatralandia, Bešeňová és Lúčky akvaparkok remek kikapcsolódást nyújtanak a sízés után, vagy akár helyettesíthetik is azt, ha az időjárás nem teszi lehetővé, hogy csússzunk. A parkokban óriáscsúszdák, medencék és egyéb, gyerekek számára is élvezhető élményelemek várják a látogatót. A Tatralandia víziparkban szörfhullám is található!

Fotó: Visit Liptov

Ez azonban nem minden. Azoknak, akik szívesen fürdenek a szabad ég alatt, a Szentiván (Liptovský Ján) községben található termálvizet ajánljuk, amelyet a helyiek csak „dézsának“ hívnak. A vize 20°C-os, ami télen kevésnek tűnhet, de ne hagyjuk magunkat elrettenteni. Ha kibírunk benne néhány percet, a buborékokban található gázok felmelegítik a testünket, mivel enyhén csípik a bőrt. Így a bőr rögtön átmelegszik, ugyanúgy, ahogy a többi szövet és a sízés után sajgó ízületek is.


Az utolsó tippünk a Kelemenfalu-termálforrás, amely az azonos nevű völgyben fekszik, 1 kilométerre északra Kelemenfalu (Kalameny) községtől. Ezt a termálforrást egy meleg vizű, 33°C-os mesterséges furat alkotja. A furat körül egy 20x10 méteres mesterséges tavat alakítottak ki, amelynek köszönhetően egész évben lehet itt ingyen fürdeni.

Nyugodt kultúra

Fotó: Visit Liptov

Liptó a téli időszakban is változatos kulturális és történelmi látnivalókkal várja a látogatókat, mint például a pribilinai skanzen vagy a Rózsahegy melletti Vlkolinec. Gyönyörű látvány, főleg, ha még havazik is. A nap végére nem marad más, mint egy jó kis liptói kunyhó laktató sztrapacskával és finom káposztalevessel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET