Liptov Ride - alebo zaži zimu a leto v jeden deň!

Bicykel, beh, skialp, freeride, a nakoniec kajak na divokej vode v kanáli v rámci jedných pretekov - niečo podobné len tak nenájdete. Tento nápad sa však podarilo vytvoriť a zrealizovať na Liptove. Pretekajú päťčlenné družstvá, pričom každý člen absolvuje jednu disciplínu. Zaujímavosťou je, že Liptov Ride nie je len pre tímy, celú trať môžu absolvovať aj jednotlivci, alebo dvojice.

Foto: Tomáš Petrovič / Liptovride.sk

Preteky Liptov Ride je také stretnutie zimy a leta v jedinom jarnom dni - uzatvárajú sezónu zimných športov ako skialpinizmus a freeridové lyžovanie a zároveň otvárajú letné športové disciplíny ako beh, bicykel a kajak.

Pravidlá hry

Tento rok sa preteky uskutočnia v sobotu 13.4.2024. Pretekať sa bude v troch kategóriách, tím, dvojica a jednotlivec. Tím môže byť tvorený piatimi členmi, kde každý člen zastupuje práve jednu disciplínu. Pokiaľ si niekto trúfa zvládnuť viac ako jednu športovú disciplínu, tím môže mať aj menej členov. V kategórii dvojica je voľné rozdelenie jednotlivých disciplín medzi 2 pretekárov, v kategórii jednotlivec musí každý športovec absolvovať všetkých päť disciplín.

Bike skialp a freeride

Foto: Liptovride.sk

Samotné preteky začínajú hromadným štartom horských bicyklov v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši a vedú na zjazdovku Biela Púť v Jasnej, kde biker odovzdá štafetu skialpinistovi. Skialpinista má za úlohu vyšliapať na Chopok v čo najkratšom čase, aby odovzdal štafetu freeriderovi. Ten začína svoju disciplínu v blízkosti konečnej stanice strediska Jasná-Chopok. Podľa aktuálnych podmienok sa spustí jedným zo žľabov do Derešského kotla a musí preniesť štafetu naspäť na Bielu Púť.

Beh a kajak

Disciplína beh začína na konci freeridovej časti na Bielej Púti. Beží sa lesnými, poľnými a asfaltovými chodníčkami a cestami Demänovskou dolinou, cez lúky nad dedinkou Ploštín smerom ku Areálu vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši, kde sú preteky zakončené disciplínou kajak. Táto časť začína krátkym šprintom k tichej vode, pokračuje divokou vodou a končí opätovným šprintom do cieľa na brehu. Úlohou pretekára je získať čo najmenej trestných sekúnd a dosiahnuť čo najlepší čas. Kruh sa uzavrie a tím, prípadne dvojice či jedinec tak absolvujú všetkých päť disciplín.

Parametre jednotlivých disciplín

Foto: Liptovride.sk

Bike: prevýšenie 800m, dĺžka 22km

Skialp: prevýšenie 886m, dĺžka 4,4km

Freeride: prevýšenie 980m, dĺžka 4,4km

Beh: prevýšenie cca 560m, dĺžka cca 17km

Kajak: dĺžka 1,29 km

Dobrovoľníci vítaní

Ak sa necítite na pretekanie, avšak radi by ste zažili atmosféru pretekov, máte možnosť zaregistrovať sa ako dobrovoľník a pomôcť pri organizácii pretekov. Všetky potrebné informácie je možné nájsť na stránke: https://liptovride.sk/.

Afterparty na záver

Foto: Liptovride.sk

Pretekaním však Liptov Ride ani zďaleka nekončí. Tento deň plný stretnutí, priateľského súťaženia, či prepojenia športových komunít spoločnými známymi čaká príjemný záver v podobe už legendárnej afterparty v Dome kultúry Liptovský Mikuláš, ktorá aj tento rok ponúka kvalitnú zábavu do skorého rána.

Všetci ste vítaní!Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET