Víkend v Lisabone: deň prvý

Portugalsko sa zapísalo do dejín sveta najmä svojimi historickými plavbami, ktoré objavili svet a priniesli krajine v stredoveku nesmierne bohatstvo. Dodnes nájdete v jeho hlavnom meste množstvo pripomienok tejto slávnej minulosti. A do Lisabonu sa nielen preto oplatí vyraziť na víkendový city break.

Foto: Shutterstock

Víkendový Lisabon ponúka toľko možností, že si musíte vybrať, čo chcete vidieť. My sme zhrnuli víkend v Lisabone do dvoch dní. Ten prvý sme strávili v priamom centre a druhý pozdĺž nábrežia rieky Tajo.

Výťah Santa Justa

Foto: Drive magazine

Jedna z pamiatok, ktoré nemôžete v Lisabone obísť, je výťah Santa Justa. V dobe, keď bol uvedený do prevádzky v roku 1901, sa považoval za neuveriteľný kus inovácie. Za jeho vznik vďačia Lisabončania kopcovitému terénu mesta. V jeho centre bolo potrebné prekonať ulice v nižšie položenej štvrti Baixa s tými vo vyššie položenej štvrti Lago di Carmo. Výťah je dodnes pôsobivou oceľovou stavbou so schodiskom, vyhliadkovou platformou a stále funkčným výťahom.

Igreja do Carmo

Foto: Drive magazine

Nad námestím Rossio a spomínaným výťahom nájdeme aj kostol, ktorý v tejto vyššie položenej štvrti mesta pripomína zemetrasenie, ktoré výrazne zasiahlo mesto v roku 1755. Dovtedy bol jedným z hlavných kostolov mesta, no nikdy už nebol zrekonštruovaný, a tak dodnes pripomína rozsah tejto prírodnej katastrofy. Vedľa ležiaci karmelitánsky kláštor je súčasťou tohto miesta a v súčasnosti je v troskách kostola funkčné archeologické múzeum.

Električka číslo 28

Foto: Drive magazine

Najikonickejšími lisabonskými objektmi sú jeho žlté električky. Šesť liniek sa budovalo od roku 1873 a križujú mesto na 31 kilometroch, na ktorých jazdí 63 starých električiek. Po tom, čo ich ťahali kone a laná, sa v roku 1901 rozbehla elektrická premávka. Zo všetkých liniek je najznámejšia električka 28. Tá vyráža z Martim Moniz a prechádza cez turisticky populárne štvrte Alfama, Baixa, Estrela a Graca, aby dorazila do Campo Ourique. A táto jazda strmými ulicami je skutočne zážitok. Sú také úzke, že šofér musí v najužších uličkách zastaviť a zatvoriť okná Lisabončanov. Strmé kopce a ostré zákruty sú nespôsobilé pre moderné električky, a tak tieto historické ikony čaká ešte veľa kilometrov s turistami aj miestnymi. Pri jazde električkou číslo 28 si dávajte pozor na zlodejov.

Castelo de Sao Jorge

Foto: unsplash

Jedna zo zastávok tejto električky je aj vyhliadkové miesto Portas de Sol. Je ideálnym na výstup a návštevu hradu Sao Jorge. Tento maurský hrad ponúka úchvatný výhľad na celé mesto, rieku Tejo, ktorú pretína pôsobivý, 17 kilometrov dlhý most. Prvá výstavba na tomto kopci prebehla už v prvom storočí pred naším letopočtom a do 12. storočia ho obývali Maurovia. Potom Portugalčania hrad dobyli a stal sa sídlom portugalských kráľov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET