Lisabon – mesto na kraji Európy

Najzápadnejšie položené hlavné mesto kontinentálnej Európy v poslednej dekáde poskočilo v rebríčku obľúbenosti a dnes je skutočným cestovateľským favoritom pre svoju kompaktnosť, milých obyvateľov a autentické historické skvosty.

Foto: Getty Images Hungary

Portugalsko bolo svojho času okrajom poznaného sveta Európanov, odkiaľ statoční moreplavci vyrážali na objaviteľské plavby a nakoniec si podmanili takmer polovicu sveta. Napriek dobyvateľským úspechom však bola táto časť Európy donedávna mimo hlavného turistického záujmu. Aj vďaka rastúcej popularite nízkonákladových leteckých spoločností však začali cestovatelia objavovať autentickú krásu a bohatú históriu regiónu, kde nájdu keltské, vizigótske, rímske aj maurské pamiatky, a užívajú si pohostinnosť domácich. Na to má Portugalsko dokonca aj oficiálny „papier" – pred dvoma rokmi ho totiž zvolili za najpriateľskejšiu krajinu sveta, kde sa podľa prieskumov žije cudzincom najlepšie. Dôkazom je aj hlavné mesto Lisabon, kde možno nájsť nielen prívetivých obyvateľov, ale aj všetko ostatné, pre čo ľudia milujú Portugalsko: nádhernú architektúru, úžasnú panorámu nad vodou a magickú atmosféru. A to všetko v prijateľnej dostupnosti, keďže v meste, ktoré nie je oveľa väčšie ako Bratislava, žije len pol milióna ľudí.

Čím začať? Pestrofarebné staré mesto

Foto: 123rf

Najstaršou mestskou časťou Lisabonu je Alfama. Názov pochádza z arabského slova al-hamma, čo znamená fontánu a kúpele. Bola vybudovaná počas maurskej nadvlády a od svahov hradného vrchu siaha až k rieke Tajo alebo Tejo. Práve v tejto časti mesta najviac cítiť architektonický vplyv arabskej kultúry. Vo štvrti sa nachádza viacero pamätihodností, ktoré sú zároveň najstaršími v meste, keďže táto mestská časť neutrpela škody počas ničivého zemetrasenia v roku 1755.

Na kraji štvrte sa týči hrad Sao Jorge – do začiatku 16. storočia sídlo kráľa. Vyštverať sa hore sa oplatí, keďže je odtiaľ najkrajší výhľad na mesto. Ak chcete vidieť niečo ešte očarujúcejšie, vyberte sa k Palácio Azurara. V očarujúcom interiéri paláca zo 17. storočia sídli múzeum úžitkového umenia – Museu de Artes Decorativas. Na západnej strane sa nachádza najstarší kostol mesta, Catedral de Lisboa, postavený medzi 12. a 14. storočím. Navštíviť sa oplatí aj národný panteón – Panteao Nacional.

Započúvajte sa do Fada v Alfame! Horkosladké melódie

Foto: 123rf

Väčšina väčších či menších barov, ukrytých v úzkych uličkách, ponúka návštevníkom živú hudbu. Najpopulárnejším štýlom je, samozrejme, tradičná, melancholická hudba niekdajších obyvateľov chudobných mestských štvrtí Lisabonu a Coimbry – fado. Emocionálny spevácky prejav sprevádzaný hrou na gitare pochádza z 19. storočia a najlepšie ho možno opísať portugalským slovom saudade, ktoré vyjadruje zložitú zmes pocitov, od túžby cez nostalgiu a bolesť až po lásku a šťastie. Lisabonské fado sa zrodilo práve v Alfame, kde má dokonca aj vlastné múzeum – Museu du Fado.

Street art v starom meste - súčasné umenie na starých stenách

Foto: Getty Images Hungary

Mestská časť Bairro Alto, v preklade Horné mesto, sa nenachádza bezprostredne pri rieke, ale leží o niekoľko ulíc vyššie. Bairro Alto patrí medzi husto zastavané stredoveké staromestské štvrte, typické pre stredozemnú oblasť. Krivolaké uličky, dláždené mačacími hlavami, lemujú miniatúrne balkóny a bary v dolnej časti domov. Domy sú pestrofarebné, väčšinu z nich zdobia duchaplné a dôvtipné výtvory street artu. Štvrť vznikla v 15. storočí v čase rozkvetu kolonizácie a dnes je bohémskym srdcom Lisabonu. Susedná štvrť Baixa je tradičnou obchodnou a bankovou štvrťou s výstavnými neoklasicistickými budovami. Na Obchodnom námestí Praça do Comércio stojí fotogenický víťazný oblúk, tvoriaci prechod do mesta. Za ním sa začína mimoriadne krásny bulvár Rua Augusta.

Miestne hviezdy Instagramu – najpopulárnejšie pamätihodnosti

Foto: Getty Images Hungary

Ak by sme mali spomenúť len dve obľúbené atrakcie Lisabonu, pravdepodobne by sme uviedli vežu Torre de Belém a slávnu žltú električku. Belémsku vežu postavili v 16. storočí s cieľom navodiť dojem prístavu. Neskôr bola väzením aj skladom zbraní. Pre kamenné vežičky v maurskom slohu a „čipkované" terasy je táto pamiatka najviac fotografovaným miestom Lisabonu.

Spomínané električky sú tiež témou mnohých záberov. Žlté vozne s retro vzhľadom sú – na rozdiel od metra – veľmi praktické aj pri prehliadke mesta. Stačí si vybrať trasu a povoziť sa hore-dole po lisabonských kopcoch, aby ste lepšie spoznali toto výnimočné mesto.

Asi na polceste medzi Belémskou vežou a štvrťou Alfama sa klenie ponad rieku Tajo Most 25. apríla, ktorý je sám osebe úchvatnou stavbou. Skutočná atrakcia vás však čaká na druhej strane rieky, v Almade. Je ňou socha Krista Kráľa, Santuário de Cristo Rei. Spasiteľ s rozpaženými rukami má 28 metrov a stojí na podstavci vysokom 82 metrov. Na jeho vrchu je vyhliadková plocha, kam sa dostanete rýchlovýťahom.

Päť vecí, ktoré treba v Lisabone vyskúšať

Foto: Getty Images Hungary

1. Navštíviť Kláštor sv. Hieronyma, Mosteiro dos Jerónimos a ochutnať zákusok Pastéis de Belém.

2. Vyčkať rad v legendárnej pivárni Ramiro, vybrať si niekoľko morských príšeriek z akvária, nechať si ich upiecť a zjesť to sediac medzi domácimi.

3. Pokochať sa oceánom a divokou plážou na Costa de Lisboa.

4. Nazrieť do podmorského sveta v druhom najväčšom akváriu sveta – Oceanário do Lisboa. V piatich miliónoch litroch vody tu pláva takmer 16-tisíc rôznych morských živočíchov.

5. Dať si pohár portského. Slávne víno, do ktorého sa pridáva brandy, pochádza z čias moreplaveckých výprav. Víno v sudoch konzervovali alkoholom, aby sa počas dlhých ciest neskazilo.

Základné údaje

Foto: Pexels

  • Počet obyvateľov:vyše 506-tisíc
  • Rozloha: 84 km2
  • Rok založenia: 1179
  • Najlepší čas na výlet: neskorá jar, skorá jeseň, keď je počasie príjemné, ale nie príliš horúce
AMI MÉG ÉRDEKELHET