Lovagok találkozóhelye: Vöröskő

Május végén izgalmas programok kicsiknek és nagyoknak!

Vöröskő
Fotó: Shutterstock

A Nagyszombattól alig félórás autóútra található Vöröskő büszkélkedik a Kis-Kárpátok egyik legszebb várával. A gyönyörű természeti környezet és az épített örökség mellett azonban mást is kínál: múlt és jelen találkozását. Ennek látványos példája a május utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő lovagfesztivál, amelyen korhű jelmezekbe bújt 21. századi lovagok mutatják be elődeik életét.

​Erődből lett főúri rezidencia

Az impozáns vár egy hatalmas kvarckősziklára épült, amelyet a várpince padlójaként ma is láthatunk. A 13. században a Magyar Királyság nyugati védvonalának volt a része, valamint a Pozsonyból Morvaországba vezető utat védte. A 16. században erőddé építették át, mely a maga korában hadászati és stratégiai szempontból a legjobbak közé tartozott. Vöröskőt az idők során több – egymással végső soron rokonságban álló – család is birtokolta, akik közül a dúsgazdag Fuggerek és a Pálffyak hagyták maguk után a legtöbb nyomot. Míg a réz- és ezüstbányászatból dúsgazdaggá vált Fuggerek Vöröskőből erődöt csináltak, addig a Pálffyak reprezentációs célokat is szolgáló, fényűző lakhellyé változtatták. Érdekesség, hogy a vár alatt található Európa legnagyobb pincerendszere, amelynek eleinte védelmi szerepe volt, később azonban leginkább már csak bort tartottak benne.

Fotó: Shutterstock

​Tündérek segítségével épült

A legenda szerint tizenkét bölcs azon tanakodott, hogy hol építsenek várat. Tizenegyen a Kukla-hegy csúcsát javasolták, ami épp szemben volt azzal, ahol a várat végül felépítették. Ezt a helyet a legfiatalabb bölcs javasolta, aki azt állította, hogy a Kukla csúcsán szellemek tanyáznak. A többség azonban a Kuklát választotta, ezért le is rakták a vár alapjait, amit aztán éjjel tündérek vittek át a szomszédos csúcsra. A bölcsek ezt komoly jelzésnek vették, ezért a mostani helyén építették meg a várat, amely azóta is áll.

Fotó: Shutterstock

​Vármúzeum

Vöröskő vára egészen 1946-ig a Pálffy család tulajdonában állt, majd az államosítást követően múzeummá alakították át. A négy sarokbástyás várba egy díszes főkapun keresztül lehet bejutni. A földszinten egy népi barokk patika látható, majd végigsétálhatunk több, gyönyörűen berendezett termen, végül eljutunk a legszebb terembe, a kora barokk stílusú Sala Terrenába, amelyben szökőkút, sőt, még mesterséges barlang is van. Szlovákiában Vöröskő várában látható a legtöbb antik bútor – a kiállított tárgyak között a korai barokktól kezdve az empire-en át a biedermeierig mindenféle stílusút megtalálhatunk. Vöröskő másik büszkesége a könyvtár, ahol csaknem 15000 kötetet őriznek.

Fotó: Shutterstock

​Rotenstein lovagfesztivál

Aki szereti az udvaroncok huncut történeteit és a lovagi tornákat, annak május 27-28-án Vöröskőn a helye. A vár német nevét viselő Rotenstein lovagfesztivál a kardforgató hősök és a szerelmes hercegkisasszonyok korába repíti a látogatókat. A történelmi táborban mindig nagy a nyüzsgés – itt tartják a lovagi tornákat, íjászbemutatókat, vívópárbajokat és a fegyverbemutatókat. A történelmi revüben egy-egy letűnt korszak fontos személyiségeivel találkozhatunk. Mutatványosokat, bábosokat és komédiásokat is láthatunk, akik drámákat és vidám történeteket adnak elő, de akár egy solymászbemutatót is megnézhetünk. A fesztivál kiemelkedő látványossága a lovagi torna, amelyen a leghíresebb középkori lovagok mérik össze a tudásukat. A kardok és lándzsák látványos csatájában egy igazi lovag a nemességre és a tiszta eszmékre, becsületességre törekszik. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: a lurkókat gyermekprogramok várják a mini lovagok táborában, ahol kardvívó képzésen vehetnek részt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET