DOLOMITI SUPERSKI: VIAC AKO LYŽOVAČKA

Svetoznáma lyžiarska oblasť v centrálnych Dolomitoch – Dolomiti Superski - láka návštevníkov nielen na stovky kilometrov špičkových zjazdoviek, ale aj na výnimočnú gastronómiu a pôsobivé prírodné scenérie. Je to skutočný raj pre milovníkov lyžovania a zimných športov, ktorý sa môže pochváliť aj zaujímavým historickým dedičstvom a bohatým kultúrnym životom.

Foto> Shutterstock

Lyžovanie prospieva nielen zdraviu, ale dokáže nás urobiť aj šťastnými. Najnovšie to potvrdili výsledky klinického výskumu pracovníkov kolínskej a salzburskej univerzity. Ak sa teda každoročne vyberiete do hôr za úchvatnou prírodou, slnečnými lúčmi a športom, pomôžete svojmu zdraviu.

To všetko si môžete dopriať vo svetoznámej lokalite Dolomiti Superski. Zahŕňa 12 stredísk s celkovou dĺžkou zjazdoviek 1200 kilometrov a rozkladá sa na území 45 miest a obcí, kde žijú tri etniká. Čísla však nič nevypovedajú o jedinečných výhľadoch z výšin Marmolady, najvyššej hory Dolomitov ani o tom, ako je možné, že obec so šiestimi tisíckami obyvateľov ukrýva podnik so štyrmi michelinskými hviezdičkami. Strohými dátami nemožno priblížiť ani osud vojakov rakúsko-uhorskej monarchie, ktorí bojovali v tunajších horách do momentu, kým ich všetkých nezavalila lavína. Kým však v decembri 1916 napadlo na Marmolade 8 až 12 metrov snehu, v súčasnosti je snehová nádielka v Dolomitoch o poznanie menšia, a to aj v porovnaní s rakúskymi alebo švajčiarskymi lyžiarskymi strediskami. Nedostatku snehu sa však nemusíte obávať, postarajú sa oň tisícky snehových diel. Dôležitú úlohu zohráva aj osemnásť horských štítov prevyšujúcich 3000 metrov.

NA ZOZNAME UNESCO

Foto: Dolomiti Superski

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, ste na dobrom mieste. Dolomity ležia v severnom Taliansku medzi Bolzanom a Cortinou d’Ampezzo. Nemčinu tu počuť tak často ako taliančinu alebo ladinčinu. Týmto novolatinským jazykom hovoria príslušníci etnika, ktoré odolalo násilnému presadzovaniu taliančiny po prvej a druhej svetovej vojne. Je pochopiteľné, že v dolomitských Ladinoch pretrváva veľmi silný vzťah k vápencovým horám, ktoré sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Dolomity sa vyformovali z koralových útesov starých 200 miliónov rokov. Návštevníci sa do jedného zhodujú, že pohľad na malebné dediny a horské výšiny uchváti úplne každého.

SPOĽAHLIVÝ POMOCNÍCI: APLIKÁCIE

Foto: Dolomiti Superski

Ak máte k dispozícii 450 lanoviek a 400 horských chát či tradičných hütte, nie je jednoduché nájsť odpoveď na otázku, ktorým smerom sa vybrať. Nesporným lákadlom je okruh okolo Sella Rondy. Majestátny horský masív možno obísť – vďaka infraštruktúre štyroch rôznych lyžiarskych stredísk – zo západnej i z východnej strany. V prípade problémov s orientáciou stačí otvoriť priebežne aktualizovanú špeciálnu aplikáciu v mobile, ktorá vás bezpečne dovedie k autu alebo vytipovanému lyžiarskemu svahu. Aplikácia Dolomiti Superski (App Store aj Google Play)ponúka aj ďalšie funkcie: umožňuje sledovať aktuálne zábery z webových kamier a získať tak prehľad o počte lyžiarov na konkrétnom svahu či lokalitách zaliatych v danom čase slnečnými lúčmi. Ak túžite ochutnať menu michelinského kuchára, stačí pár klikov a ste na ceste do vysnívanej reštaurácie. Nepodceňujte ani informácie o prevádzkových hodinách lanoviek – noc v bivaku pod trojtisícovým vrcholom nie je najpríjemnejšou zábavkou.

Oplatí sa navštíviť aj webstránku My Dolomiti , kde si okrem iného môžete virtuálne zalyžovať. A netreba na to míňať ani vlastné dáta, v lokalite vybudovali viac ako sto hotspotov. Prekaziť plány vám môžu jedine vysoké mrazy, keďže sa pod vplyvom mínusových teplôt mobily rýchlo vybijú.

DAVID A GOLIÁŠ

Foto: Pixabay

Aj laikovi je hneď zrejmé, že zlyžovať 1200 kilometrov zjazdoviek počas jediného pobytu je nemožné. Ide skôr o to, aby si každý vybral podľa gusta. Každé stredisko sa od ostatných niečím líši, má svoje plusy a mínusy. Ak sa chcete vyhnúť preplneným svahom, návštevu Val Gardeny, hoci je skutočne nádherná, radšej vynechajte. Sassoluongo, zjazdovka známa zo svetového pohára alpských lyžiarov, totiž patrí k najpopulárnejším. O komfort lyžiarov sa stará 79 lanoviek, dva snežné parky, rodinný zábavný park a zjazdovky v celkovej dĺžke 175 kilometrov. Ortisei a malebné Castelrotto sú zas známe rušným nočným životom.

Ich protikladom je Civetta, spoločné lyžiarske stredisko viacerých dedín so 72 kilometrami zjazdoviek, kde si prídu na svoje predovšetkým začiatočníci alebo stredne pokročilí. Namiesto wellness hotelov, návalu turistov a nočného ruchu tam nájdete tradície, pokoj a neopakovateľný životný štýl domácich. Treba však počítať s tým, že oblasť patrí k najnižšie položeným v Dolomitoch a snehové delá sa tam nevyužívajú v takej miere, ako v iných strediskách. Nemusíte si však zvoliť len jednu stranu, kombinovaný skipas vám umožňuje prístup do rôznych stredísk.

PRE ODVÁŽNYCH

Foto: Dolomiti Superski

Stredisko Arabba/Marmolada je presným opakom hlučnej Cortiny d’Ampezzo. Marmolada s nadmorskou výškou 3343 metrov je najvyšším vrchom Dolomitov a azda ich najdrsnejšou oblasťou. Pri príchode vás privíta dych vyrážajúca panoráma horských štítov, pričom na ľadovci je ešte stále dostatok snehu. Môžete sa tešiť na pravú zimnú lyžovačku, okorenenú chladom, vetrom a dokonalými zjazdovkami. Ak ste sa už rozjazdili, môžete vyskúšať aj najdlhšiu trať areálu Dolomiti Superski, zjazdovku Bellunese dlhú 12 kilometrov alebo vyraziť na okruh Sella dlhý 40 kilometrov, ktorý spája štyri priesmyky okolo masívu Sella Ronda.

Ak vás unaví 62 kilometrov zjazdoviek, dokonalé útočisko nájdete v autentickom a pokojnom mestečku Arabba či jednej z najkrajších talianskych dedín – Rocca Piatore.

HVIEZDNA GASTRONÓMIA

Foto: La Stüa de Michil

V Dolomitoch treba zabudnúť na predsudky voči kvalitám kuchyne vysokohorských chát (Frittatensuppe, pommes frites, Kaiserschmarrn). Taliani sú schopní zorganizovať podujatia fine dining s michelinskou hviezdou aj v refugio, teda na chate. V údoliach Dolomitov pôsobia najlepší a najuznávanejší šéfkuchári sveta, ponúkajúci originálne variácie na tirolskú, ladinskú či stredomorskú kuchyňu. V mestečku Alta Badia nájdete v desať kilometrovom okruhu dve reštaurácie s michelinskou hviezdou. St. Hubertus ich má dokonca tri. Do dvadsiatich kilometrov od mesta sa nachádza až päť podnikov pýšiacich sa prestížnou gastronomickou hviezdou. Pre tamojšiu kuchyňu je charakteristické používanie lokálnych surovín, východiskom sú tradičné miestne špeciality. Podľa michelinského sprievodcu je La Stüa de Michil najromantickejšou reštauráciou Talianska s vynikajúcim výberom vín. Kritikov uchvátila aj reštauráciou St. Hubertus Norberta Niederkoflera. Heslom šéfkuchára je „Uvar horu“. Suroviny kupuje od lokálnych pestovateľov, pričom často používa borovicu horskú, borievku i poľné kvety. Jeho kreácie sú ozajstným umeleckým dielom. S ubytovaním by ste nemali mať problém v žiadnom lyžiarskom stredisku, v reštaurácii St. Hubertus si však určite zarezervujte stôl vopred. Ak sa vám nepodarí ochutnať Norbertove výtvory, nezúfajte, michelinský sprievodca vám ponúkne ďalšie skvelé podniky.

AKTÍVNY ODDYCH… ČI NIE?

www.youtube.com

Dobbiaco - Toblach, the paradise of cross country skiing

Ak nechcete, aby sa plánovaná lyžovačka zmenila na gastrovýlet, okrem zjazdového lyžovania môžete vyskúšať aj iné športové disciplíny – vydať sa na bežky po stovkách kilometrov upravených tratí. V oblasti sa totiž organizujú aj rôzne preteky najvyššieho rangu.

Samozrejmosťou je sánkovanie, skialpinizmus a večerné lyžovanie na dokonale osvetlených zjazdovkách. V údoliach si môžete zakorčuľovať na klziskách alebo zaplávať v niektorej z mnohých plavární. Hoci v oblasti postupne ubúda snehu, svetoznáma lyžiarska lokalita bude atraktívna i v budúcnosti. Dolomity sú totiž považované za eldorádo cyklistov, turistov, skalolezcov i nadšencov via ferrata a ponúkajú nezabudnuteľné zážitky aj v letných mesiacoch.

ZA KULTÚROU

Foto: Museo Marmolada Grande Guerra

Po troch dňoch na lyžiarskych svahoch nasleduje tradične kritický štvrtý deň, kedy podľa štatistík prudko stúpa počet zranení a úrazov. Aby ste sa im vyhli, môžete do dovolenkového harmonogramu zaradiť oddychový deň a vyraziť za kultúrnymi pokladmi oblasti.

Priamo na svahu, v nadmorskej výške 3000 metrov, vás čaká najvyššie položené múzeum Európy – Museo Marmolada Grande Guerra. Medzi exponátmi nájdete pamiatky z prvej svetovej vojny. Najzaujímavejšou atrakciou je „mesto“ vybudované v ľadovci vojakmi rakúsko-uhorskej armády, ktoré poskytovalo na 12 kilometroch útočisko pred neľudskými podmienkami a nebezpečenstvami na povrchu. Nechýbali baraky, kuchyne ani poľná nemocnica, ktoré sú v súčasnosti sčasti znovu pokryté ľadovcom. Na vstup do múzea môžete využiť skipas.

Legendárny taliansky horolezec Reinhold Messner má v Dolomitoch tiež svoje múzeum. V skutočnosti ide o niekoľko originálnych budov v rôznych častiach pohoria, napríklad na Monte Rita či Plan de Corones neďaleko Cortina d’Ampezzo, s cieľom pretlmočiť verejnosti Messnerovu lásku k Dolomitom a horolezectvu. Ťažko nájsť autentickejšie svedectvo o vysokohorskom živote.

Legendárny horolezec založil múzeum i v Bolzane, kde sa však o vašu pozornosť uchádzajú aj ďalšie atrakcie. Najväčším lákadlom archeologického múzea Museo Archeologico dell’Alto Adige je pračlovek Ötzi. Za návštevu stojí aj 300 metrov dlhý rad stredovekých arkád na Via dei Portici. Počas potuliek môžete siahnuť po románe Ernesta Hemingwaya Zbohom zbraniam, inšpirovanom zážitkami autora v Dolomitoch počas prvej svetovej vojny.

CHARAKTERISTIKA

www.youtube.com

We Care About The Dolomites - EN 60 sec
  • KRAJINA: Taliansko
  • OBLASŤ: Južné Tirolsko
  • VZDIALENOSŤ Z BRATISLAVY DO CORTINA D’AMPEZZO: 550 km
  • CELKOVÁ DĹŽKA ZJAZDOVIEK: 1200 km, z toho 360 km modrých, 720 km červených,
  • 120 km čiernych
  • POČET STREDÍSK: 12
  • POČET VLEKOV: 450
  • POČET SNEŽNÝCH DIEL: 4600
  • SEZÓNA: od 27. 11 do 20. 3.
  • CENA SKIPASU: v hlavnej sezóne 60 eur na deň alebo 324 eur na týždeň pre
  • dospelých; deti do osem rokov majú vstup zdarma
AMI MÉG ÉRDEKELHET