Po modrej značke naprieč Maďarskom: Kéktúra

Kéktúra je najznámejšia a najdlhšia turistická trasa, vďaka ktorej pochodíte celé Maďarsko a naplní vás úžasnými zážitkami. Táto trasa je síce náročná, no prevedie vás popri slovenských hraniciach, Budapešti i Balatone. Pozostáva z 27 etáp, ktoré dokopy majú 1 171 km a na ich zdolanie budete v priemere potrebovať 332 hodín.

Kéktúru nemusíte absolvovať celú. Môžete si ju rozdeliť na ľubovoľné úseky a vyberať si môžete z rôznorodých charakterov maďarskej krajiny.

Balatonská vrchovina

Foto: Természetjáró

Jedna z najkrajších častí tejto celoštátnej trasy sa nachádza na úseku Balatonskej vrchoviny. Trasa spájajúca obce Badacsonytördemic a Nagyvázsony je dlhá 45 kilometrov. Na ceste po nej sa vám vynárajú krásne scenérie na okolitú vidiecku krajinu. Je to časť plná panoramatických výhľadov, lemujúca severný breh Balatonu. Z Badacsonyu je jedinečný pohľad na zelenomodré vody jazera a z rozhľadní na náhornej plošine sa vám naskytne nádherný výhľad z ešte lepším nadhľadom. Pri potulkách po miestnych vinohradoch natrafíte aj na vrch Csobánc a zrúcaninu hradu. Trasa ďalej smeruje ku kamennému moru (Kőtenger), k zrúcanine paláca Veléte a k hradu Kinizsiho v Nagyvázsonyi, kde môžete navštíviť aj stredoveké hry.

Čaro pohoria Vértes

Foto: Természetjáró

Ďalšia z trás modrej značky vám ukáže čaro pohoria Vértes. Chodník spájajúci Bodajk a Szárliget je dlhý 56 kilometrov. Nachádza sa tu rozmanitá flóra a fauna, ktorá láka mnohých turistov na dobrodružstvo. Cesta vás zavedie aj k stredovekým hradom a ukrytým dedinám s významnou históriou. Túto trasu na rozdiel od iných ľahko zvládnete, pretože aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, vedie krajinou s len miernymi kopcami. Tento úsek Kéktúry prechádza rozsiahlymi lesmi v chránenej oblasti, skrývajúcimi niekoľko rozprávkových zrúcanín: hrad Csókakő, hrad Gesztesi, hrad Vitányvár. Po ceste natrafíte aj na jednu z najkrajších opustených dedín v Maďarsku, Vérteskozma. Dedina má nádych skanzenu a užijete si tu ticho a dokonale zachovanú dedinskú architektúru z 19. storočia. Ak sa vám po histórii a kultúre zacnie po výhľadoch, doprajte si ich z vyhliadkovej veže, ktorá sa nachádza na kopci Galyatető.

Sústava jaskýň Baradla-Domica

Foto: Természetjáró

Súčasťou trasy je aj návšteva úchvatnej jaskyne v Aggtelek. Sústava jaskýň na maďarsko-slovenských hraniciach Baradla-Domica je súčasťou svetového dedičstva. Svojou 25-kilometrovou dĺžkou, impozantnými kvapľovými útvarmi a dobre vyznačenou turistickou infraštruktúrou nám umožňuje nahliadnuť do vnútorných častí krasových vápencov.

Najvyšší bod Kéktúry

Foto: Természetjáró

Najvyšší bod Kéktúry nájdete priamo na slovenskej hranici a je to súčasne východzí alebo koncový bod celej túry. Vrch Veľký Milič má 895 metrov a leží na štátnej hranici v Zemplíne pri Slanci. V jeho okolí sa nachádza aj obec Hollóháza, ktorá je známa svojím porcelánom.

Kéktúra ponúka z každého rožka troška a každý si tu príde na svoje. Aj preto je tento chodník jeden z najznámejších v Európe a v letných mesiacoch je veľmi frekventovaný. Ak hľadáte nové zážitky , choďte sa presvedčiť o maďarskej kráse na vlastné oči a o tomto dobrodružstve na vlastnej koži.

Foto: Természetjáró

AMI MÉG ÉRDEKELHET