Madeira, ostrov večnej jari

Kedy by ste mali cestovať na Madeiru? Odpoveď je jednoduchá: kedykoľvek, keďže je tam vždy jar. Každý, kto chce objaviť tento rozprávkový ostrov, to teraz môže urobiť jednoduchšie ako predtým, keďže sa naň teraz dá dostať priamym letom z Budapešti.

Foto: Shutterstock

Madeira je predovšetkým atraktívnou destináciou vďaka svojmu úžasnému prírodnému prostrediu, horám, vodopádom a očarujúcim dedinkám a mestám. Vzhľadom na terén je len málo miest, kde sa dá kúpať v oceáne, no na oplátku si turisti môžu užiť tropické a subtropické kvety, vavrínové lesy, banánové plantáže, exotické ovocie, lahodné jedlá a kvalitné vína.

Európa alebo Afrika?

Foto: unsplash

Madeira sa nachádza približne 600 kilometrov od pobrežia Maroka v Atlantickom oceáne. Keďže leží na africkej tektonickej doske, tak z geologického pohľadu je v Afrike. Šesť storočí je už však súčasťou Portugalska (a teda aj Európskej únie), takže politicky, kultúrne a ekonomicky patrí do Európy. Ostrov je 57 kilometrov dlhý, 22 kilometrov široký v najširšom bode a obýva ho len 250 000 ľudí. Okrem portugalčiny ovláda takmer každý aj francúzštinu, keďže to je stále druhý jazyk v portugalskom školskom systéme, no problém nebudete mať ani s angličtinou.

Adrenalín na letisku

Foto: Visit Madeira

Prvý veľký zážitok na Madeire sa začína už pri pristávaní, pretože pre veľmi členitý terén je pristávacia dráha krátka, začiatok a koniec prakticky visia v oceáne, takže lietadlá, ktoré sa dotknú zeme, musia okamžite brzdiť. Letisko pomenované po najslávnejšom rodákovi Madeiry, Cristianovi Ronaldovi, patrí medzi najnebezpečnejšie letiská na svete, takže sem môžu lietať len piloti, ktorí zložili špeciálnu skúšku.

Koloniálne dedičstvo

Foto: Visit Madeira

Hlavné mesto Madeiry, Funchal, láka návštevníkou svojimi kľukatými uličkami, architektúrou a nádhernou pobrežnou promenádou. Nenechajte si ujsť radnicu (Município), katedrálu Sé (Sé Catedral do Funchal) postavenú v manuelskom štýle,a kostol Panny Márie (Igreja de Nossa Senhora do Monte). Tento kostol zdobený dlaždicovými obrazmi „azulejos“ je obľúbený najmä medzi stredoeurópskymi turistami, keďže v jednej z jeho bočných kaplniek je pochovaný posledný rakúsky cisár a uhorský kráľ Karol IV.

Farby, chute, vône

Foto: Visit Madeira

Jednou z hlavných atrakcií Funchalu je botanická záhrada (Jardim Botânico), kde môžete obdivovať tisíce druhov kvetov, stromov a kríkov, ktoré pochádzajú z bývalej portugalskej koloniálnej ríše. Toto je jedna skutočná rajská záhrada s neopísateľným pohľadom. Pestrosť a rozmanitosť farieb hovorí sama za seba. Rovnako pestrý zážitok môžete zažiť, ak navštívite farmársky trh (Mercado dos lavradores), kde môžete ochutnať nespočetné množstvo rôznych exotických plodov.

Ako v rozprávke

Foto: Pixabay

Na severnej strane, v lávových bazénoch Porto Moniz, sa voda oceánu počas slnečných dní ohrieva až na 25 stupňov, takže sa tu môžete pokojne okúpať. V okolí môžete vidieť množstvo viníc, ktoré poskytujú surovinu pre slávne madeirské víno. Ďalšou atrakciou na severnej strane je mestečko Santana – tu sa zachovalo najviac originálnych domov – madeirské trojuholníkové domčeky (casa de colmo) so slamenými strechami a pestrými farbami. Celá osada má rozprávkovú atmosféru a zábavný park Parque Temático da Madeira sľubuje zmysluplnú zábavu nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

Najkrajší západ slnka na svete

Foto: Visit Madeira

Jednou z najznámejších turistických atrakcií Madeiry je Cabo Girão, čo je strmá skalná stena. Týči sa 580 metrov nad oceánom a z vrcholu je pôsobivá panoráma. A ak si chcete užiť ten najkrajší západ slnka na svete, vyberte sa smerom k majáku Ponta do Pargo. Ide o najzápadnejší bod Madeiry, kde sa skutočne začína Atlantický oceán.

AMI MÉG ÉRDEKELHET