5 embert, köztük egy 15 éves fiút is elsodort a lavina a Magas-Tátrában

Nem ez az első ilyen eset az idei szezonban.

lezúduló lavina

Február 25-én lavina zúdult le a Magas-Tátrában, és magával sodort 5 embert a Nagy-Papirusz-völgyben (Veľká Zmrzlá dolina) – írja a Paraméter. Mutatjuk a részleteket.

Február 25-én szombaton délután fél négykor mentőhelikopter szállt le a poprádi kórháznál, fedélzetén egy tizenöt éves fiúval és édesapjával, akik egy lavinabaleset során sérültek meg. Mindketten egy lengyel turistacsapat tagjaként érkeztek Szlovákiába. A fiú csak a karján sérült meg, apja viszont a mellkasán és a gerincén is.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Ján Šustr, a hegyimentők szóvivője szerint az eset szerencsésnek mondható, mert csak kisebb lavináról volt szó. A lezuhanó hótömeg akkor sodorta el az öt lengyel túrázót, amikor azok éppen átöltöztek a hegyoldalon állva, de szerencsére nem lökte őket neki semmilyen akadálynak. Ötük közül csak az apa és fia sérült meg, ezért csak őket szállították kórházba.

A Magas-Tátra területén minden télen előfordul néhány lavinabaleset. December 10-én a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) történt hasonló, akkor két síalpinista járt szerencsétlenül. Jó hír, hogy mindkettejüknél volt lavinahátizsák – lehet, hogy ez mentette meg az életüket. Egyiküket egy lábsérülés miatt kórházba kellett szállítani, másikuknak viszont nem esett baja.

www.instagram.com

A lavinahátizsák egyébként az egyik leghasznosabb eszköz a védekezésre, ha már biztos, hogy meg fog történni a baj.

A légzsáknak is nevezett, levegővel felfújt eszköz használatával a túrázók és síelők sokkal nagyobb eséllyel maradnak a hózuhatag tetején: mivel a hószemcsék különválnak a méretük alapján, és a kisebbek lefelé, a nagyobbak pedig a felszín felé tartanak, megnövekedett méretünk miatt jóval alacsonyabb az esélye annak, hogy a lavina maga alá temet minket.

Ha nincs ilyen speciális eszközünk, egy sima nagyméretű hátizsák is sokat segíthet, sőt, igazából bármilyen nagyobb tárggyal megnőnek az esélyeink. A legenda szerint az első lavinahátizsák-szériát kifejlesztő német cég egy bajor vadász esetéből inspirálódott, aki a hátára kötözött vad miatt maradt a hózuhatag felszínén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET