Új szabályokat vezettek be a Magas-Tátrában a síszezon megkezdése előtt

Mostantól ezek a feltételek, ha a Tátrában sítúráznánk.

sítúrázók a magas-tátrában
A síalpinizmus egy hihetetlenül izgalmas extrém sport, ám nagyon oda kell figyelnünk, milyen terepen űzzük. A túrázók és a hegymászók biztonságának érdekében a Magas-Tátrában a lavinaveszélyre való tekintettel idén bevezettek néhány új szabályt – mutatjuk, mire kell számítani.


Fotó: Shutterstock

Sítúrázó a Magas-Tátrában (illusztráció)

Az új látogatói szabályzat szerint a síalpinizmus december 15-től április 15-ig engedélyezett a Magas-Tátra kijelölt területein. A Slovak Spectator szerint a dokumentum tartalmazza a helyek listáját, és térképen is jelöli őket – nagyon fontos, hogy mostantól kizárólag olyan területen folytathatunk ilyen tevékenységet, ami kifejezetten síhegymászás céljából van fenntartva. Turista- vagy tanösvényeket csak addig használhatunk, amíg el nem érjük a legközelebbi, síalpinizmusra alkalmas terepet, ezt pedig a lehető legrövidebb úton kell megtennünk.

A síhegymászóknak mostantól indulás előtt regisztrálniuk kell, és rendelkezniük kell olyan érvényes tagsági kártyával, amit valamelyik állam országos hegymászó szövetsége állított ki.

A regisztrációra szolgáló űrlap majd online, a Tátrai Nemzeti Park honlapján lesz elérhető, de egyelőre az Országos Hegyimentő Szolgálat applikációján keresztül is lehetőségünk van bejelenteni a túránkat. Emellett a személyi igazolványunkat is be kell mutatnunk.

Fotó: Shutterstock

Síhegymászók a Magas-Tátrában (illusztráció)

Az extrém sportágat csak megfelelő vastagságú hótakaróval borított terepen szabad űzni, a lezárt ösvényeket pedig értelemszerűen tilos használnunk. A szabályzat szerint saját síalpinista felszereléssel kell rendelkeznünk, és ismernünk kell a tervezett túránk részleteit, valamint a kiválasztott terepet.

A szigorítás nem meglepő, hiszen a Magas-Tátrában minden évben előfordulnak lavinabalesetek. Már az idei szezonban is volt erre példa – december elején két síalpinistát kellett kimenteni a lezúdult hótömeg alól, ők szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszták a helyzetet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET