Magyarországon kirándulnál? Ismerd meg a turistajelzéseket!

Nemcsak az utat jelölik, hanem információt is közölnek a vonalak.

Fotó: drive.hu

Nem kell sok mindent megjegyezni róluk, de amennyit igen, az nagyon hasznos. Plusz egy jótanács: ha mégis eltévednénk, és az isten háta mögött bolyongunk, jó ha tudjuk: a nyalósó csak a turistautaktól távolabb van kitéve az állatoknak... A legjobb app pedig a mapy.cz, amin Európa teljes túrahálózata megtalálható, a legkisebb, jelzetlen ösvényekkel együtt.

Térkép szerint

A turistatérképeken a turistaútvonalakat két módon jelölik: vagy piros vonallal mutatják és mellé írják zárójelben rövidítve, hogy milyen színű jelzést kell követni, a térképen pedig csak a kezdőbetűkkel jelölik, azaz (K), (P), (S), (Z). (Magyarországon 4 féle fő jelzés van: kék-fehér, piros-fehér, sárga-fehér és zöld-fehér. Két fehér sáv között látható a színes sáv.) A másik jelzési forma, ha olyan színű csík jelöli az útvonalat a térképen, amilyen színű az útvonal, tehát a kék-fehér útvonalat kék csík mutatja majd.

A jelzések felfestésénél három alapvető szabályt követnek: a jelzések mindkét haladási irányból jól láthatók legyenek; mindenkinek, az amatőr természetjáróknak is könnyen felfedezhető legyen (szemmagasságban, vastag törzsű fán vagy kövön); a jel elég nagy legyen ahhoz, hogy észrevegyék.

Az alapszíneken túl

Fotó: Shutterstock

A sávos jelzéseken kívül vannak még ritkább jelek (ezeket lejjebb részletezzük), a négyzet, a kör, az ómega, és az L jelzések leágazó jelzések, közülük általában csak a négyzetnél fordul elő a 2 km-nél hosszabb útvonal. A turistaút végét az utolsó jelzés alapjának alsó sarkában egy ponttal jelölik.

A legújabb turistajelzések közé tartozik a bicikliút (bicikli jel), a futóösvény (egy futó ember figura), a függőleges két sáv, ami a sportlövők szimbóluma. A T betű a tanösvényt jelöli, ezen kívül még láthatunk színes zarándoklatjelzéseket és teljesítménytúrák pecsételőhelyeit is.

A ritkább jelzések a következők:

A következő ikonokat az útvonal színével megegyező színben festik fel.

Körséta

Illusztráció: Wikipédia


A körsétákat jelölik ezzel a jelzéssel – ezek olyan utak, amelyeknek a kiindulópontja és az érkezési pontja is ugyanott van, azaz a jelzésváltás nélkül visszavezető útvonalakat jelölik így.

Kereszt

Illusztráció: Wikipédia


A kereszt átkötő vagy összekötő (vagy rövidítő) utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet. Ezt a fajta jelzést valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontos ponthoz (pl. vonatállomáshoz) vezető jelzésére is alkalmazzák.

Ómega

Illusztráció: Wikipédia


Az ómega jelzés a barlangokhoz vezető rövid (maximum 2 km-es) utakat jelölik, ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki.

Négyzet

Illusztráció: Wikipédia


A négyzet a szálláshelyek jele: általában a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, illetve az azoktól jövő utakat jelöli.

Háromszög

Illusztráció: Wikipédia


A háromszöggel a hegytetőkre, kilátópontokhoz (tornyokhoz) vezető utakat jelölik, ez a jelzés is rendszerint más jelzésből indul ki.

L alak

Illusztráció: Wikipédia


Az L alakú jelzés a romokhoz, műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, ill. az azoktól jövő rövid (maximum 2 km-es) utakat jelzi. Ez a jelzés is rendszerint más, azonos színű jelzésből indul ki.

Kör

Illusztráció: Wikipédia


A kör jelzés forrásokhoz, kutakhoz vagy egyéb ivóvízvételi helyhez vezető, illetve az azoktól induló rövid (maximum 2 km-es) utakat jelöli. Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki.

További információkat a turistajelzes.hu oldalon találhatsz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET