Március a nagyvilágban – utazási kishírek

Futurisztikus tervek, friss amerikai beutazási szabályok és gourmet vacsora a fellegekben – a sok korlátozás mellett pozitív hírekkel is kecsegtet a március.

parizs

Talán jobban ki vagyunk most éhezve az utazós világ híreire, mint eddig bármikor, úgyhogy lássuk, mi zajlik a nemzetközi terepen!

A jövőt formáló épületek között a Magyar Zene Háza

Melyek lesznek a 2021-es év legizgalmasabb építészeti projektjei szerte a világon? – az év elején erről közölt összeállítást a CNN, s a felsorolásba bekerült a Városligetben épülő Magyar Zene Háza is. A Fudzsimoto Szú által tervezett és a Liget-projekt kiemelkedő beruházásaként kezelt épület koncepciójának a zene mellett a természet adott ihletet. Erről árulkodik a javában készülő és már most híres hullámzó tetőszerkezet: a lebegés a hang rezgésének vizuális képét szimbolizálja, miközben utat enged a fáknak az ég felé. A nyitott, átjárható és rendkívül harmonikus épület egyszerre lesz zenei rendezvényhelyszín, oktatási központ és múzeum, és világszerte olyan izgalmas építmények mellett várja az átadást, mint a New York-i Far Rockaway Library, a rønnei Green Solution House, amely a világ első klímapozitív szállodája, vagy egy úszó zenei központ a Zöld-foki Köztársaságban.

Épül a párizsi „Central Park”

Bár Párizst már így is a világ egyik legszebb városaként tartják számon, úgy tűnik, a tökéletességet is lehet fokozni. Anne Hidalgo, a város polgármestere ugyanis bejelentette, Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, a Champs-Elysées egy 250 millió eurós projekt keretein belül fog megújulni a 2024-es olimpiai játékok után. A beruházás egyik legfontosabb célja az autóforgalom legalább felére csökkentése az élhetőbb környezetért. A tervek szerint rengeteg fát ültetnek majd, a forgalomtól elzárt utakat zöldövezetekké alakítják át parkokkal, játszóterekkel és egy közel húsz kilométernyi gyalogosútrendszerrel.

Megnyílt Abu-Dzabi első ökomenedéke

Úgy tűnik, a klímaváltozás problémája annyira sürgető kezd lenni, hogy a zöld szemlélet végre az arab államokba is megérkezett. Ennek jegyében nyílt meg az első, úgynevezett ökomenedékhely Dzsubail szigetén, amely a lelassulásra és az élet apró örömeinek felfedezésére hívja leendő látogatóit. A vendégek a mangrove erdők közepén létrehozott kupola alakú luxussátrakban tölthetik az éjszakát, wifi nincs, lehet viszont kajakozni, biciklizni, jógázni, madarakat lesni és hatalmas sétákat tenni a fehérhomokos parton vagy a mangrovefák alatt.

Erdei vasút kínai módra

A vasútépítésben úttörő kínaiak ezúttal a múltjuk egy darabját építik újjá 21. századi módra: a selyem otthonának is nevezett Csiahszing (Jiaxing) városában az erdő vasútállomása épül. Mit takar ez pontosan? A MAD építészeti stúdió az 1907-ben épült és 1937-ben pusztító kínai–japán háború során megsemmisített pályaudvar teljes rekonstrukcióját tűzte ki célul, amelynek keretében 35 hektáron egy kétszintes állomást fognak létrehozni. Az épület szerkezete a föld alatt lesz, így a földszinten történő erdősítésnek és parkosításnak köszönhetően igazi városi oázissá válhat, míg a régi állomás romjait vasúttörténeti múzeummá alakítják.

USA: csak negatív teszttel lehet beutazni

Fotó: 123rf

Január 26-án lépett életbe az a rendelet, amely szerint nem léphet be az Egyesült Államokba olyan ember – beleértve a külföldről hazaérkező amerikai állampolgárokat is –, aki nem tud felmutatni negatív koronavírustesztet. A döntés azután született, hogy az Egyesült Királyságban egyre több esetet regisztráltak a vírus új mutációjával, és mivel Amerikában már így is kritikus a helyzet, ezzel a szigorítással próbálják lelassítani a pandémia további terjedését. A 72 óránál nem régebbi tesztet nemcsak érkezéskor, de már az induláskor is ellenőriznie kell a légitársaságoknak, amelyek ennek hiányában megtagadhatják a beszállást.

Michelin-csillag a turistaosztályon

A British Airways leszámolva a first class privilégiumaival a Michelin-csillagos Tom Kerridge-et bízta meg, hogy tervezzen egy menüt kizárólag a turistaosztály utasai számára, hogy ne csak a kiváltságosok ízlelőbimbóit kényeztessék. A sztárséf a brit gasztrohagyományok figyelembe vételével olyan finomságokat sorakoztatott fel, mint a húsos-sörös pite, a füstöltsajtos csülkös szendvics, a fűszeres vegán karfiolos wrap, vagy a brie sajtos szendvics a vegetáriánusoknak – mindezt ötcsillagos verzióban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET