Márton-napi libalakoma – 3 hagyományos recept

Tudtad, hogy az őszi libalakoma hagyománya egy olyan emberhez köthető, aki nem akart karriert csinálni?

Fotó: Getty Images


A jóindulatáról és csodatételeiről híres Szent Mártonról van szó, aki a 4. században született a Római Birodalom Pannónia tartományában lévő Savariában (a mai Szombathely). A nép körében rendkívül népszerű volt, már életében szentként tekintettek rá. Amikor akarata ellenére megválasztották őt Tours püspökének, ő inkább elbújt egy libaólban, hogy ne találjanak rá. A legenda szerint azonban a libák elárulták őt a gágogásukkal, így Szent Márton nem tudta elkerülni a sorsát: püspökké szentelték, a tiszteletére pedig népünnepélyt rendeztek, amelyen libasült és bor volt a menü.

Márton-napi libaleves

Fotó: Shutterstock

A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. A habját leszedjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, az egész fekete borsot és megsózzuk. A levest tovább főzzük lassú tűzön. Közben megtisztítjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a paprikát és a zellert, és a zöldségeket is hozzáadjuk a leveshez. Ha a hús megpuhult, kész a leves. Sós vízben tésztát főzünk, leszűrjük, leveses tálba tesszük és rászűrjük a levest. A főtt húst a leves mellé tálaljuk.

Ropogós libasült hagymás burgonyával

Fotó: Getty Images

A libacombokat bedörzsöljük kakukkfűlevelekkel, majd megsózzuk és megborsozzuk. Előmelegített sütőben aranybarnára, ropogósra sütjük. A negyedekre vágott almákat egy másik tepsibe tesszük, kevés mézzel meglocsoljuk, és a libacombok mellé tesszük a sütőbe. Amíg a liba és az alma sül, elkészítjük a hagymás tört krumplit. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. A hagymát apróra vágjuk és vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a leszűrt krumplihoz és krumplinyomóval összetörjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük őrölt szerecsendióval, sóval és borssal. A sült libacombokat hagymás burgonyával és mézes sült almával kínáljuk.

Zsírjában sült libamáj

Fotó: Shutterstock

A libamájat tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük. Sütés előtt fél órával kivesszük a hűtőből és papírtörlővel letöröljük róla a tejet. A zsírt felhevítjük egy lábasban és beletesszük a májat. Alacsony hőfokon sütjük tíz percig, utána megfordítjuk, mellétesszük a fokhagymát és a félbevágott vöröshagymát, és fedő alatt sütjük további tíz percig. Hőálló tálba tesszük és a zsírt ráöntjük a tetejére. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk. Friss kenyérrel és lila hagymával tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET