Japán matcha: ennél egészségesebb élénkítőszerrel nehezen fogsz találkozni!

Hatása 10 órán át is tarthat!

matcha por

Egyre több vendéglátóhelyen találkozunk a porrá őrölt zöld teából készült, élénkzöld matchával. Nem véletlenül vált a hagyományos japán teaceremóniák kellékéből hétköznapi itallá: kifinomult íze és elképesztően magas antioxidáns-tartalma miatt kiváló alternatíva lehet azoknak, akik kipróbálnának valami újat a kávé helyett.


A matcha előállításához használt nagyon magas minőségű zöld teát, a tenchát speciális körülmények között termesztik. A teacserjéket a szüret előtt egy hónappal egy különleges hálóval árnyékolják le, így a növény klorofill előállításával ellensúlyozza a napfény hiányát – ettől nyeri el élénk smaragdzöld színét és jellegzetesen füves, algás ízét. Az árnyokolás után forró gőzzel kezelik, majd egy kőmalomban lassan és kíméletesen finom porrá őrlik.

Jason Leung/Unsplash

Illusztráció.

A matcha az L-teanin aminosavnak köszönhetően umamiban, a sokszor „ötödik íznek” nevezett aromában is gazdag. Ez a nehezen körülírható íz a keleti konyhában alapvető fontosságú, például a szójaszósz és a miso paszta is ettől nyeri el sajátos karakterét. A japán zöld teákban (különösen a matchában) az umamit az L-teanin aminosav-tartalom szolgáltatja.

Ennek az értékes aminosavnak köszönhetjük a matcha kíméletes élénkítő hatását is: enyhíti a koffein hirtelen „beütését”, viszont nem csökkenti az éberséget, így barátságosabban turbózhatjuk vele magunkat – a benne található csersavak pedig még tovább nyújtják a koffein hatását. Így a matcha akár 8–10 órán keresztül is egyenletesen növelheti az energiaszintünket.

Nem véletlen tehát, hogy a matchát az egyik legegészségesebb és leghatásosabb élénkítőszernek tartják, miközben koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé. Antioxidáns-tartalma hihetetlenül koncentrált, körülbelül százszorosa az áztatva fogyasztott zöld teáénak, így csökkentheti a cukor- és szívbetegségek, illetve a rák kialakulásának kockázatát, az L-theanin pedig a stresszoldó hatáshoz járul hozzá.

How to make matcha latte - Bitter and sweet taste of matcha green tea mixed with warm milk. Top with foam and sprinkle with ...

How to Make Matcha Latte (Green Tea Recipe) 抹茶ラテの作り方(レシピ)

Tradicionálisan kifejezetten erre a célra készült eszközökkel készítik el, és önmagában fogyasztják. A hidegebb hónapokban latteként különösen melengeti a lelket – tehéntej helyett érdemes növényi tejjel készíteni, ezzel is segítve az antioxidánsok felszívódását.

Bár a tea szülőhazája és a világ legjelentősebb teatermesztője, Kína csodás minőségű tealeveleket is exportál, ha tehetjük, kerüljük az innen származó, olcsóbb matchát. Az ázsiai országban ugyanis a talajt gyakran nehézfémek szennyezik – ez a szálas teáknál, ahol csak a főzetet isszuk meg, nem okozhat bajt. De ne feledjük: ha matchát iszunk, a teljes tealevelet elfogyasztjuk por formájában, ezért sokkal jobban járunk a Japánból érkező, tisztább fajtákkal!

AMI MÉG ÉRDEKELHET