„Az Indiai-óceán csillaga és kulcsa”: Mauritius

Fotó: Shutterstock

Ez a változatos természeti környezettel büszkélkedő szigetország lett a 2023-as World Travel Awards legnagyobb nyertese. Több kategóriában is első helyen végzett, és az Indiai-óceán legfőbb kalandturisztikai célpontjává választották.




​Sok élmény kis helyen is elfér

A díjakban az aprócska állam nemzeti mottója vált valóra, mely cikkünk címében is szerepel. Az elismerést a Madagaszkártól kb. 800 kilométerre keletre fekvő sziget joggal érdemelte ki: már régóta az Indiai-óceán egyik ötcsillagos turisztikai célpontja, és jól bejáratott kulcs az egzotikus élményekhez. Mauritius egy igazán emberléptékű sziget, 1865 négyzetkilométeres területével nagyjából ötször akkora, mint Pozsony. Minden elérhető közelségben van, és nincs olyan pontja a szigetnek, ahova bő egy óra alatt ne lehetne eljutni. Elég nagy a változatos élményekhez, és elég kicsi ahhoz, hogy mindez egy nyaralásba beleférjen. Mauritiuson minden adott egy tökéletes vakációhoz: túrázhatunk a nemzeti parkokban, hegyet mászhatunk, golfozhatunk, strandolhatunk, búvárkodhatunk, gyönyörű naplementét nézhetünk, és persze elmerülhetünk a helyi gasztronómia minden képzeletet felülmúló, ízgazdag világában.

Lenyűgöző természeti környezet

Mauritius éghajlata szubtrópusi, a nyár decembertől júniusig tart, amikor az átlaghőmérséklet 30 °C körül alakul. A központi fennsík éghajlata eltér a sziget többi részétől, itt hűvösebb van, a levegő párás és gyakran esik az eső, aminek köszönhetően Mauritius elképesztően zöld, és vizekben is gazdag. A hegyekben sok vízesés van, melyek közül a Tamarind-vízesés a legnagyobb: 295 méter magasról hét lépcsőben zúdul alá a víz egy mély szurdokba. Érdemes felkeresni a legszebbnek tartott Chamarel-vízesést is, amelynek vize a buja növényzet között vékony sugarakban folyik le 83 méter magasról.

Hófehér strandok


Mauritiusra az európai turisták többsége azért érkezik, hogy „télen élvezhesse a nyári napsütést”, és megmártózzon az Indiai-óceán meleg vizében. Kemény dió eldönteni, hogy melyik e mesebeli földi paradicsom legszebb strandja, ugyanis mindegyik lélegzetelállítóan gyönyörű. Néhánynál persze azért akad egy kis bónusz: fehér homok, színes korallok, elsüllyedt hajók roncsai vagy eldugott, romantikus öblök. Ilyen például a Pointe aux Piments, a Mont Choisy, a Le Morne, a Flic en Flac, a Tamarin-öböl és a Roche Noire Beach.

AMI MÉG ÉRDEKELHET