Medveotthon Veresegyházon

Néhány jól álcázott medvével.

A Budapesttől néhány kilométerre fekvő Veresegyház Pest megye egyik legszebb és legizgalmasabb városa, mely az 1990-es években asszonykórusával szerzett magának világhírnevet, napjainkban pedig Közép-Európa egyetlen medvemenhelyével büszkélkedhet. Méghozzá nem is akármilyennel!

Az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és Veresegyház város összefogásával 11 hektáron kialakított Veresegyházi Medveotthon nem egy hagyományos állatkert. A kezdetben állatmenhelyként működő intézmény kiöregedett cirkuszi és állatkerti állatokat fogadott (és fogad be ma is), hogy nyugdíjas korukat méltó körülmények között itt éljék le. A látogatók itt jókora területen, természetes körülmények között élő medvékkel találkozhatnak, de vannak oroszlánok, rénszarvasok, ormányos és mosómedvék, illetve farkasok is. Az 1998-ban megnyitott, majd 2009-ben hivatalosan is állatkertté minősített Medveotthon hamar népszerű lett, jelenleg Magyarország harmadik legkedveltebb állatkertje, melyet évente kb. 200.000 érdeklődő keres fel. A park területét egy akadálymentesített, kényelmes sétaúton teljesen be lehet járni.

www.youtube.com

Az új medvék érkezése

​Maci-lifttel a magasba

Az állatkert legnagyobb attrakciói természetesen a barnamedvék, amelyek a Föld legnagyobb szárazföldi ragadozói közé tartoznak. Állatkerti körülmények között 30-35 évig is élhetnek, a kifejlett hímek tömege akár 600-700 kg is lehet. A medvék szívesen úsznak és fürdenek, amire Veresegyházon is megvan a lehetőségük. Ennél talán csak azt élvezik jobban, amikor a látogatók hatalmas, hosszú szárú fakanalakkal etetik meg őket a helyben vásárolt macimézzel. A medvék többsége mentett állat – felszámolt állatkertekből, magántartásból vagy cirkuszokból kerültek ide, sőt, némelyiknek filmes múltja is van. A bejárati résznél található a Maci-lift, amely ugyan egy kis kilátó, de mindenképpen nagy kaland is, különösen a gyerekeknek. A félbevágott fatörzset idéző szerkezetet két életnagyságú medveszobor működteti, a lifttel 12 méter magasra lehet feljutni, ahonnan belátható a Medveotthon teljes területe.

www.youtube.com

#83 Veresegyházi medveotthon

Farkaskaland

Az otthon másik fő szenzációi a farkasok, az ő kifutójukat is a medvéknél már bevált módszer szerint, kiugrásgátló kerítéssel felszerelve alakították ki. Másfél hektárnyi területen, fák és dús növényzet között kapott helyet az európai szürkefarkasok falkája. Az élőhelyük takarításán, az etetésükön és a gyógykezelésen túl nincs kapcsolata velük az embernek, így háborítatlanul élik a világukat. Veresegyházon kanadai fehérfarkasokat is láthatunk – ezek nagyobb termetűek, mint a szürkefarkas, és csak felnőtt korukban lesz hófehér a bundájuk. A farkasokhoz zoopedagógiai előadások, látványetetések, csoportvezetések és egyéb programok is kapcsolódnak. A kézhez szokott, az anyjuk által elhagyott, azaz mentett és kölyökkoruk óta ember által nevelt farkasok egy külön kifutóban élnek. Külön program a Farkaskaland bemutató, melynek során látványos mutatványokban lehet részünk, és a vadállatokkal kapcsolatos összes előítéletünktől megszabadulhatunk.

Veresegyházi Múzeumvasút

A Medveotthon az év minden napján nyitva tart, hétvégén folyamatos programokkal várják a látogatókat, a gyerekek körében különösen népszerűek a kézműves foglalkozások és az arcfestés. Amit viszont minden korosztály garantáltan élvezni fog, az a Medveotthon területén található Veresegyházi Múzeumvasút, amely minden hétvégén és ünnepnapon 20 percenként közlekedik. Különlegessége az erdei bányavonat, amely muzeális jellegű bányamozdonyokkal közlekedik. Az erdőben halad egy körülbelül másfél kilométeres körpályán, menet közben átmegy egy bányavágaton, ahol látványosságok várják az utazókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET