Medzinárodný deň žien v minulosti a dnes

„Hudbu života dávajú ženy, ktoré úprimne, bezpodmienečne prijímajú veci, aby ich premenili na krajšie prostredníctvom svojich citov.” (Richard Wagner)

Foto: Shutterstock

Je dobre známe, že 8. marec je dňom, keď muži obdarúvajú ženy kvetmi, aby preukázali svoj rešpekt a uznanie. Málokto však vie, že Medzinárodný deň žien sa vôbec nezačal s romantickým zámerom. Vyjadruje stáročný boj žien, aby mohli žiť svoj život v rovnakých podmienok ako muži a získali uznanie od spoločnosti.

História Dňa žien

Foto: IWD

História Dňa žien sa začala v New Yorku, kde v roku 1857 približne 40 000 textilných pracovníčok protestovalo za vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky. O niekoľko rokov neskôr Medzinárodná robotnícka asociácia, všeobecne známa ako Prvá internacionála, prijala rezolúciu o práve žien na prácu. V roku 1889 na ustanovujúcom zasadnutí Druhej internacionály Clara Zetkin hovorila už nielen o práve žien na prácu, ale obhajovala aj ochranu matiek a detí a účasti žien v spoločnosti. Prvý Deň žien oslavovali v Spojených štátoch 28. februára 1909 – vtedy sa ešte nazýval Národný deň žien.

Volebné právo i chlieb a mier

Foto: Karl Maria Stadler / Wikimedia

Plagát z roku 1914 dožadujúci sa volebného práva žien.

Prvý Deň žien, už nazývaný medzinárodný, vyhlásila II. internacionála v roku 1910, teda niečo pred 100 rokmi, keď ženy ešte stále požadovali také základné práva, ako je volebné právo, rovnosť a možnosť slobodného zamestnania, ktoré sú dnes už samozrejmé. K iniciatíve sa pridalo viacero európskych krajín, napríklad Rakúsko, Dánsko, Nemecko či Švajčiarsko. (Zaujímavé je, že Švajčiarsko bolo poslednou krajinou v Európe, ktorá uznala volebné právo žien – po prvýkrát sa mohli zúčastniť na voľbách až v roku 1971!). Taktiež v roku 1910 sa na kongrese žien v Kodani prijalo rozhodnutie vyhlásiť jeden deň v roku pre ženy symbolickým, ale cesta k tomu, aby sa stala skutočným svetovým dňom, začala v Rusku.

S hladomorom postihnutom Rusku v treťom roku 1. svetovej vojny protestovali 8. marca 1917 ženy za chlieb a mier. Cár Mikuláš II. o pár dní odstúpil a nová vláda dala ženám volebné právo. Na moskovskom kongrese žien v roku 1921 bol 8. marec navrhnutý na oslavu Medzinárodného dňa žien (MDŽ), takže tento dátum sa rozšíril všade.

Deň žien bol v Nemecku zakázaný v roku 1933, pretože krajne pravicová ideológia fašizmu bola postavená na sociálno-politickej hierarchii pohlavia, v ktorej muži hrali vedúcu úlohu. Spochybnené boli aj intelektuálne schopnosti žien, pretože sa verilo, že jediným povolaním žien je pôrod a materstvo. V komunistických režimoch na deň žien na začiatku oslavovali prominentné ženy vo výrobe, ale neskôr už takéto ideológie túto udalosť nezaťažovali.

Sviatok slobody a spravodlivosti

www.youtube.com

Break The Bias

Organizácia Spojených národov (OSN) uznala Medzinárodný deň žien v roku 1977 a zaradila ho do zoznamu svetových dní. Odvtedy sa v súvislosti o úlohe žien v spoločnosti veľa vyriešilo (napr. volebné právo, možnosti vzdelávania) a ešte veľa sa nevyriešilo. Napríklad mzdy žien zaostávajú od mužov aj vo vyspelých demokratických krajinách.

Hoci jeho svetlo v posledných desaťročiach trochu vybledlo, Medzinárodný deň žien sa na celom svete stále oslavuje 8. marca. Tento deň je ale aj sviatkom slobody a spravodlivosti, veď vďaka obetavým a odvážnym ženám dnes môžeme žiť oveľa slobodnejší život ako pred 150 rokmi.

Aké je posolstvo MDŽ v roku 2022?

Foto: IWD

Posolstvo MDŽ 2022: #breakthebias

Predstavte si svet bez predsudkov, stereotypov a diskriminácie.

Spravodlivý a prijateľný svet.

Svet, kde rozdiel znamená hodnotu.

Svet, v ktorom sú žena a muž rovnoprávni.

O tom je Medzinárodný deň žien.

AMI MÉG ÉRDEKELHET