5 spôsobov, ako urobiť MDŽ špeciálnym dňom

Medzinárodný deň žien môže mať rôzne významy pre rôzne spoločnosti na celom svete. Pre niektorých zostáva politickým protestom, pre iných slúži na oslavu ženstva vo všetkých jeho prejavoch.

Foto: Unsplash / Lauren Kashuk

Od malých aktov láskavosti a starostlivosti o seba či priateľov až po veľké verejné prehliadky a demonštrácie, Medzinárodný deň žien je pripomienkou toho, čo všetko ženy v spoločnosti znamenajú.

Začalo to právami žien

Foto: Unsplash / Library of Congress

Bojovníčky za práva žien v roku 1913

Ako už vieme, Medzinárodný deň žien sa začal oslavovať v 20. storočí v súvislosti so sociálnymi a politickými hnutiami, ktoré bojovali za práva žien, vrátane práva voliť, práva na vzdelanie a rovnaké pracovné príležitosti. V roku 1908 sa v Spojených štátoch konala prvá Národná konferencia žien, na ktorej bola schválená myšlienka vyhlásiť a pripomínať si Medzinárodný deň žien.

Odvtedy sa 8.marec každoročne stal dňom, kedy sa (nielen) ženy na celom svete stretávajú, aby oslavovali svoje úspechy a zároveň pripomínali, že ešte stále existujú nerovnosti a prekážky, ktoré treba prekonávať.

Pokračuje to právami žien

Foto: Unsplash / Giacomo Ferroni

Ilustračné foto

Oslava Medzinárodného dňa žien je úžasný spôsob, ako si pripomenúť úspechy a prínos žien na celom svete. Ako si môžeme tento deň pripomenúť my?

  1. Aj žena žene môže dať kyticu kvetov, či malú pozornosť: kvety ženy nemusia dostávať výlučne od pánov, môžu ich kúpiť sebe, kolegyniam, kamarátkam, mamám či sestrám ako milý spôsobom uznania tej druhej.
  2. Vzdelávajte sa: začítajte sa vedome do príbehov vplyvných či silných žien v histórii, alebo si prečítajte o súčasných výzvach, ktorým ženy čelia v rôznych častiach sveta.
  1. Podporte podnik vlastnený ženami: navštívte podnik vlastnený ženami, alebo podporte podnikateľky kúpou ich produktov alebo služieb.
  2. Podporte charitatívnu organizáciu zameranú na ženy: ak je to možné, podporte organizácie, ktoré podporujú práva žien, poskytujú zdroje pre ženy v núdzi alebo pracujú na posilnení postavenia žien ekonomicky a sociálne.
  3. Oslávte dôležité ženy vo svojom živote: nájdite si čas na vyslovenie uznania žien vo vašom živote – či už je to vaša mama, sestra, priateľka, kolegyňa alebo učiteľka. Oceňte ich úspechy či prínos a význam vo vašom živote. Možno práve láskavé slová či slová uznania od milovanej osoby ich potešia viac, než čokoľvek iné.

Mohlo by vás zaujímať: Priekopníčka letectva – Amélia Earhartová

Nezabúdajme však, že oslava Medzinárodného dňa žien nie je len o jednom dni v roku, ale o pokračovaní v každodennej práci na rodovej rovnosti a dennodenných prejavoch úcty.

Všetkým ženám prajeme krásne MDŽ!

Foto: Unsplash / Joel Muniz

Ilustračné foto

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET