Főszerepben a természet

Lenyűgöző hazai nemzeti parkjaink tájai többször feltűntek már a mozivásznon és a tévé képernyőjén is.

Fotó: 123rf

Új sorozatunkban felfedezzük a megfilmesített különleges barlangokat, sziklaablakokat vagy a partizánok hegyeit.

Süvítő jéghideg szél tépdesi a sűrű fenyveseket. Az egész vidéket hó borítja. A végtelen fehérségben csak egyetlen mozgó pontot látni. Egy kutyaszán próbálja átküzdeni magát a hóakadályokon. A Menekülés az arany földjéről című hétrészes tévésorozat készítői olyan hangulatot teremtettek, mintha a színészek tényleg a fagyos Alaszkában indultak volna gyötrelmes útjukra. A Jack London regényéből 1977-ben készült, az aranyásó Elam Harnish történetét bemutató sorozatot valójában Donovaly közelében, a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra nemzeti parkjainak határán forgatták.

Jó húsz évvel később Szlovákia egy másik szeglete a hollywoodi filmesek figyelmét is felkeltette. A 2001-ben forgatott Ellenséges terület című film egyes jeleneteit egy olyan nemzeti parkban forgatták, amely egy valódi amerikai western helyszíne is lehetne.

Utah tájait idézve

Fotó: 123rf

Ez az egzotikus panorámát kínáló térség nem más, mint a Szlovák-karszt. A magyar határ mentén, Jolsvától nagyjából Szepsiig húzódik.

Évmilliókkal ezelőtt ez a terület tengeri élőlények vázából kialakult összefüggő mészkőtáblát alkotott, jóval a dinoszauruszok megjelenése előtt, hozzávetőleg 225 millió évvel ezelőtt.

A mészkőtömböt azonban jelentősen átformálta a víz, amely megközelítőleg 1300 barlangot, barlangocskát és szakadékot alakított ki, és mély kanyonokat vájt bele. Az egyik mély völgyben folyik a Sajó, nyugati és keleti részre osztva a Szlovák-karsztot.

A nyugati részen alakult ki a Koniari- és a Pelsőci-fennsík. Némi képzelőerővel itt könnyen a utahi vagy coloradói sziklafennsíkokon érezhetjük magunkat. A hely egyik látványossága a Murány-patak áttörése, amely egy száz méter mély kanyonban csörgedez, mielőtt belefolyna a Sajóba. Itt található a 17 méter hosszú Peskő-átjáróbarlang is. A Pelsőci-fennsíkon egy 120 méter mély szakadék alakult ki, ez a Vaddisznó-szurdok, ide azonban nem vezet kijelölt turistaösvény.

Mesebeli barlang

Fotó: slovakia.travel

A Szlovák-karszt másik egyedülálló képződményét a Szilicei-fennsíkon, a Sajó keleti partján találjuk. Ez a Domica-barlang, amelyet a föld alatti Styx folyó köt össze a Magyarország területén található Baradla-barlanggal. Egy egyszerű turista nem tud átjutni a barlangrendszeren keresztül egyik országból a másikba, mert az átjáró nemegyszer teljesen víz alá kerül, ám vízbőség esetén a Styxnek egy 140 méteres szakasza csónakkal járható.

Domicára is felfigyeltek a filmesek – 1983-ban itt forgatták a Sókirályfi menyasszonya című mese egyes jeleneteit Libuše Šafránkovával és Ladislav Chudíkkal a főszerepben. A Szilicei-fennsíkon van egy másik látogatható barlang is, mégpedig a gombaszögi. Domicától 20 kilométerre északra egy meredek emelkedő aljában található. Ha tovább hajtunk, a hegyeken át a Torna folyóhoz jutunk. A Szlovák-karsztnak kelet felé két különálló nyúlványa van. Az Alsóhegyi-fennsík meredek, néhol 250 méter magas sziklafalai dél felől ereszkednek a Torna völgyébe. A folyó északi partján – a Szoroskői-hágó mögött – magasodik a Felsőhegyi-fennsík, amelyen át közúti alagút építését is tervbe vették. Ezen a fennsíkon megkövesedett korallokat, szivacsokat és tengeri liliomokat is találtak. A Felső-hegytől keletre fekszik a csodálatos Szádelői-szurdokvölgy, Cukorsüveg néven ismert 100 méteres sziklaszirtje egészen különleges látványt nyújt. A Szlovák-karszt legkeletibb fennsíkja a jászói.

Itt található az ország legrégebben megnyitott barlangja: a Jászói-barlang ugyanis már 1846 óta látogatható.

A Jászói-fennsíkot a Szádelői-fennsíktól az Áj község felől húzódó völgy választja el. Itt nemcsak a hét méter magas Áji-vízesést csodálhatjuk meg, hanem egy tízméteres angyalszobrot is, amely az Ellenséges terület című film forgatása után maradt a községben. A rendező számára a Szlovák Paradicsom ezen része az egykori Jugoszláviát idézte, ahol a filmbeli történet játszódik. A balkáni állam szétesését követő kegyetlen harcokat illusztrálta maga a szobor is, amelyet úgy formáltak meg, mintha sok lövedék érte volna.

Az Áji-vízesés videón:

www.youtube.com

Hájske vodopády waterfalls in autumn, Kosice region, Slovakia - 2,7k GoPro Hero 8 black cinematic


AMI MÉG ÉRDEKELHET