Hat méterrel magasabb lett az Eiffel-torony

Van, aki összemegy, ha öregszik. Nem így Párizs jelképe!

Fotó: Shutterstock

Párizs nem ül a babérjain, állandó változásban és fejlődésben van. Most például leghíresebb jelképük kapott egy minden eddiginél hatékonyabb antennát.

Az Eiffel-torony, vagy ahogy a franciák nevezik, az Öreg Hölgy márciusban kicsit magasabb lett, de nem aládúcolásról vagy hozzáépítésről van szó; a tetejére kapott egy antennát. Párizs legmagasabb építménye az antenna felhelyezése után 330 méter magas lett. Bár nem ez volt az első alkalom, hogy a toronyra antennát helyeztek, ez az eddigi legnagyobb közülük – a helikopteres műveletet rengeteg bámészkodó nézte végig. Az új antenna a párizsi régió digitális rádióadóinak továbbítására szolgál.

youtu.be

Eiffel Tower grows by six metres with new antenna

Már mi is készítettünk egy kvízt Gustave Eiffel leghíresebb művéről, az Eiffel-toronyról, és Párizsról is rengeteg érdekességet írtunk már, de azt még nem biztos, hogy tudod, hogy a torony annak idején tudományos szolgálatot is tett –időjárás-ellenőrző állomásként és csillagászati megfigyelőhelyként is működött. A tudományos szerepet azért osztották a párizsi látképbe egyáltalán nem passzoló modern toronyra, hogy valami haszna is legyen, és ne kelljen elbontani a 20 évre szóló kiállítása utána. (Az Eiffel-tornyot 1889-ben adták át a párizsi világkiállítás alkalmából.) De ahogy írtuk előző cikkünkben, végül nem is a tudományos funkciója miatt maradhatott meg, hanem azért, mert a világháborúk alatt ez bizonyult a legjobb katonai kilátónak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET