MEGÚJUL A NYUGATI

Budapet Nyugati

Fő csarnoka az 1877-es átadásakor igazi technikai bravúrnak számított, most a felújítása apropóján vessünk egy pillantást a budapesti Nyugati pályaudvar történetére, fennállásának legérdekesebb mozzanataira és a jövőre is.


Fortepan/Klösz György

Nagy várakozás előzte meg 143 éve Budapest új pályaudvarának megnyitását. Ünnepélyes átadó, előkelőségek, majd az első Bécsbe induló vonat… Pedig nem a semmiből nőtt ki: az ország első vasútállomása, a Pesti Indóház helyére húzták fel a több vonat befoga - dására alkalmas, csodás csarnokot. Impo - záns, árkádos oromfalaival, vasszerkezete - ivel és a rengeteg üvegfelülettel akkoriban építészetileg igazán innovatívnak számí - tott, de mégsem a luxust testesítette meg. Környéke hamar a kétes hírű alakok kedvelt célpontjává vált, de az idők során a mel - lette kiépült bérpalotáknak, éttermeknek, fodrászatoknak, kereskedelmi egységek - nek és a villamosjáratoknak köszönhetően egyúttal a város életének nagy forgalmú, fontos központja lett. A világháborúkban megrongálódott épületet az 1977 és 1979 közötti első jelentősebb rekonstrukciója során eredeti jellegét megtartva újítot - ták fel. Azóta – noha kisebb átalakítások történtek, valamint a 3-as metróvonallal együtt megépült aluljáró is bekerült a vér - keringésbe – hasonlóan nagy léptékű fel - újítást nem végeztek rajta

AKTUÁLIS MUNKÁLATOK 

A december elejéig tartó rekonstrukció keretében megújul a vágánycsarnok tete - je és a csatlakozó üvegszerkezetek sora, a pénztárcsarnok, a gyorsétterem és a hat kisebb homlokzati torony tetőszerkeze - te is. Az épület mindkét végén található üveg függönyfal felújítására és a csapa - dékvíz-elvezető rendszer részleges átépí - tésére is sor kerül.

MÚLTBÉLI MOZAIKOK

1. KERESZTELŐ Csak 1891-ben keresz - telték át Nyugati pálya - udvarra az építkezést finanszírozó társaság és az akkoriban innen indu - ló vonatok iránya után.

2. TERVEK A csarnok terveit az osztrák August De Serres és a francia Gus - tave Eiffel irodájának munkatársai készítették.

3. SZÁMOKBAN A pályaudvar beépített területe 14 390 négy - zetméter, a felhasznált vasszerkezet súlya közel 1500 tonna volt.

4. KÜLÖNCÖK Ferenc Józsefnek és családjának külön váró - termet építettek.

5. FRANCIÁS A felhasznált vasszer - kezetek nagy részét Párizsban gyártották le.

6. BALESET 1962-ben egy rendezés során elszabadult sze - relvény vagonja áttörte a várócsarnok üvegfalát és a körúton végezte, szerencsére csak egy ember sérült meg.

7. KÉNYELEM A csarnok 146 méteres hosszúságának köszön - hetően minden vonatra fedett peronon tudtak felszállni az utasok.

8. FELÚJÍTÁS Megszüntetését többször fontolgatták, ám végül mindig megtartása és fel - újtása mellett döntöttek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET