Testet-lelket melengető levesek

Mi lehetne jobb egy gazdag levesnél télidőben? Vagy bármikor?

Fotó: Shutterstock

A hideg, nyirkos téli időjárás nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is kimerítő lehet, és ösztönösen érezzük, hogy szervezetünk kimerülő raktárai feltöltésre szorulnak. Ilyenkor egy forró leves csodákat tud tenni. Röviden: levest enni mindig jó!

A leveseknek sokkal fontosabb szerepük van az étkezésünkben, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Ugyanis nemcsak telítenek, hanem ásványi anyagokat, vitaminokat és folyadékot is juttatnak a szervezetünkbe. Egy hideg téli napon nincs is jobb egy nagy tányér gőzölgő, illatos levesnél!

​Kiadós csirkehúsleves

Fotó: Shutterstock

Ez az aranyló leves bizonyos értelemben gyógyszer is, hiszen gyorsan átmelegíti az embert, a benne lévő sok zöldség pedig gazdag vitaminforrás. Az elkészítéshez a csirkeszárnyakat, farhátat és a csirkeaprólékot egy edénybe tesszük, és felöntjük hideg vízzel. Feltesszük főni, miközben a keletkező habot folyamatosan leszedjük a tetejéről. Utána beletesszük a megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát, ízlés szerint egy gerezd fokhagymát, karalábét, paprikát, paradicsomot. Hozzáadjuk a fűszereket is: sót, egész borsot, szegfűborsot, őrölt szerecsendiót. A levest gyöngyözve hagyjuk készre főni. Cérnametélttel és friss, apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

​Sárgaborsó-krémleves

Fotó: Shutterstock

A sárgaborsót átválogatjuk, megmossuk, és néhány órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Egy kevés füstölt szalonnát apróra vágunk, kisütjük a zsírját, utána kiszedjük és a zsírján megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a sárgaborsót, felöntjük vízzel, beletesszük a fűszereket (őrölt fehérborsot, köményt, ízlés szerint babérlevelet). Ízesíthetjük egy kis füstölt hússal is, majd fedő alatt puhára főzzük. Főzés közben hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és belereszeljük a fokhagymát is. Ha minden puhára főtt, kivesszük belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés tejfölt vagy tejszínt is. Tálaláskor sajttal megszórt, pirított kenyérszeleteket adunk hozzá.

​Francia hagymaleves

Fotó: Shutterstock

A leveshez egy nagyobb edényben vajat olvasztunk, és hozzáadjuk a megtisztított és félkarikára vágott vöröshagymát és a salottát. Megsózzuk és közepes lángon pároljuk. Amikor a hagyma összeesett, levesszük a fedőt, és alacsony hőfokon karamellizáljuk. Ettől lesz finom, édes a leves. Amikor a hagyma már szép aranybarna, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, ízesítjük őrölt fehérborssal, szerecsendióval, végül megszórjuk liszttel és még pár percig pirítjuk. Felöntjük fehérborral és alaplével, ízlés szerint adunk hozzá kakukkfüvet, és addig főzzük, amíg gazdag íze nem lesz. A vajas pirítóshoz felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben és a bagettszeleteket mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Tálalás előtt gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.

Tojásleves

Fotó: Shutterstock

A tojáslevest valaki vagy szereti, vagy nem. Fontos hozzávalója a köménymag, ami nélkül ez a leves nem az igazi. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a köménymagot és az őrölt pirospaprikát. Felöntjük vízzel és megsózzuk, de tehetünk bele még ételízesítőt is. Vízzel elkevert liszttel besűrítjük, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A forrásban levő levesbe belekeverjük a felvert tojást, és friss kenyérrel tálaljuk.

Klasszikus káposztaleves kolbásszal

A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát átöblítjük, a kolbászt pedig felkarikázzuk. Egy edényben a hagymát forró olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a savanyú káposztát és a kolbászkarikákat, és még néhány percig pirítjuk. Öntünk hozzá egy kevés sört, felöntjük vízzel, és alaposan átkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük a levest. Aki szereti, apróra vágott kaporral is meghintheti tálalás előtt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET