Mesebeli úti célok téli napokra

Néha nem árt kizökkenni a hétköznapokból.

Fotó: Shutterstock
Nem kell messzire mennünk, ha a karácsonyi időszakban látott mesefilmek hatására élőben is megnéznénk, hogy hol és hogyan éltek egykor a királyok és a hercegek. Íme, három tipp Magyarországról, Bajorországból és Szlovákiából.

​A magyar Versailles: Esterházy-kastély Fertődön

A szlovák fővárostól bő egy órányi autókázásra, a Sopron és Győr között fekvő Fertődön található a magyar barokk építészet legpompásabb alkotása, az Esterházy-kastély. Megálmodója Esterházy I. (Fényes) Miklós herceg volt, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját. A Goethe által „tündérbirodalomnak” nevezett fertődi Esterházy-udvar egykor jelentős szerepet töltött be Magyarország kulturális életében. A herceg meghívására sok művész élt itt, többek között Joseph Haydn is, aki legtermékenyebb zeneszerzői korszakát töltötte az Esterházy család szolgálatában. A kastély mind a 126 szobáját rokokó stílusban díszítették és a berendezés is ebben a stílusban készült. A hatalmas franciakertben geometriai formájú ágyások és formára metszett bokrok, sövények láthatók. A főépület középső részében ma múzeum működik, mely egész évben változatos programokkal várja az érdeklődőket. Bár a kastély állami tulajdonban van, de egy kis szerencsével akár egy igazi herceggel is találkozhatunk itt! Egy lakosztályt ugyanis a kastély fővédnökének, Esterházy Antal hercegnek tartanak fenn, aki a nagyobb fesztiválok időszakában maga vezeti végig a kastélyon a látogatócsoportokat.

www.youtube.com

Kívül-belül történelem - a fertődi Esterházy-kastély

Mint a mesében: Neuschwanstein

Neuschwanstein (Új Hattyúkő) varázslatos várkastélya Bajorország déli részén, Füssen mellett, az osztrák határ közelében áll egy sziklaszirt tetején. Ez a kastély ihlette meg Walt Disney-t Hamupipőke történetének megfilmesítésekor, a filmstúdió híres logóján is ez az épület látható. A kastély építtetője a különcségéről híres II. Lajos bajor király volt, aki rajongott Wagner operáiért, különösen kedvelte Lohengrint, a hattyúlovagot. Neuschwanstein egy igazi mesekastély – nem építész, hanem egy színházi díszlettervező tervezte. A pompás termeket a király kedvenc operáinak szereplőiről készített szobrokkal és festményekkel díszítették, a karcsú tornyok tetejébe pedig csigalépcsőkön juthatunk fel. II. Lajos a technikai újdonságokat is imádta – a kastélyt vízöblítéses mosdókkal, hideg-melegvizes csapokkal, lifttel és elektromos világítással látták el. A mesekastély kapujához vezető meredek, keskeny utat nemcsak gyalog, hanem lovaskocsival is megtehetjük.

Fotó: Shutterstock

Főúri kényelem: Liptóújvár

Liptóújvár (Liptovský Hrádok) legromantikusabb látnivalója a Béla folyó mellett egy kis dombon álló várrom és kastély épületegyüttese. A gótikus kővár első írásos említése 1341-ből származik, építéséhez több legenda is fűződik, annyi azonban bizonyos, hogy a zólyomi ispán, Dancs mester megrendelésére készült. A vár központi része a kéttornyú palota volt, melynek ma már csak a maradványai láthatók. A várhoz a 17. században építették hozzá a reneszánsz kastélyt, amelyben jelenleg egy luxushotel, a Chateau Grand Castle működik, ahol egyedileg berendezett, stílusos történelmi szobákkal és élménykonyhával várják a vendégeket. A felújítás alatt lévő vár és a kastély anélkül is megtekinthető, hogy ott megszállnánk. A 45 perces vártúra alkalmával idegenvezető kíséretében bejárhatjuk a reneszánsz kastély belső tereit, a vár udvarát, a rekonstruált épületrészeket, valamint felmehetünk a lépcsőtoronyba is, ahonnan tiszta időben megcsodálhatjuk az Alacsony- és a Magas-Tátra hegycsúcsait.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET