Balkánske pobrežné ruiny, kde je v marci už viac ako 20 stupňov

Albánsko sa v našich článkoch objavuje čoraz častejšie - a nie náhodou.

Buthróton

Ak sa tento rok radšej vyhnete destináciám s množstvom turistov, ale nechcete prísť o prírodné a historické zaujímavosti, možno sa pozriete do Albánska. Mesto Buthróton v južnom cípe krajiny, neďaleko gréckych hraníc, je ideálnou destináciou na turistiku aj poznávanie.

Oproti ostrovu Korfu sa nachádza jedno z albánskych rozprávkových miest, ktorého história siaha až do starovekého Grécka. Podľa Vergília mesto údajne založil Helenos, syn trójskeho kráľa Priama. Hovorí sa tiež, že mesto navštívil Aeneas pri hľadaní nového domova, a grécka mytológia dodnes uchováva spomienku na Butrha.

V každom prípade je známe, že po bitke pri Actiu (31 pred n. l.) cisár Augustus založil v meste kolóniu a že Butchrotto sa vďaka tomu rozvinulo.

Rimania postavili kúpele, fórum a rôzne budovy a v 9. storočí sa celé mesto stalo súčasťou Byzantskej ríše.

Budovy v zničenom meste sú historické a pripomínajú minulé tisícročia, pričom medzi najvýznamnejšie stavby z rímskeho obdobia patrí Asklépiova svätyňa, široká promenáda s Levou bránou a Skejskou bránou a divadlo. Miestna bazilika a baptistérium s mozaikovými schodmi pripomínajú kresťanskú éru.

Mesto však nestojí za návštevu len kvôli antickej kultúre, pretože rovnako atraktívne sú aj okolité piesočnaté pláže. Najobľúbenejšie z nich sú Plazhi Ksamilit, pláž Lori a pláž Pulëbardha.

K prírodným zaujímavostiam sa pridáva aj archeologicky významná lokalita zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, národný park Buthróton, ktorý sa rozprestiera na viac ako 9 000 hektároch územia v blízkosti Buthrótonu. Topografia parku je veľmi rozmanitá, nachádzajú sa tu sladkovodné jazerá, mokrade, lagúny, slané močiare, otvorené pláne, trstinové porasty a malé ostrovy.

Nesklame ani tých, ktorí sa chcú stretnúť so zvieratami, pretože na jeho území žije viac ako 1 200 rôznych živočíchov a rastlín vrátane delfínov, korytnačiek a tuleňov.

Neďaleko sa nachádza letovisko Saranda, ktoré je známe svojimi nádhernými zátokami, hradom zo 16. storočia, prameňom Modré oko a kláštormi 40 mučeníkov. Ostrov Ksamil, severne od mesta, je tiež atraktívnym cieľom so svojimi zlatými piesočnatými plážami.

Prečítajte si aj: Albánsko, európske Maldivy.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET