Málaga: potulky na španielskom slnečnom pobreží

Costa del Sol, svetoznámy turistický raj v provincii Andalúzia v južnom Španielsku, je už dlho magnetom nielen pre Britov a Škandinávcov utekajúcich pred chladom a dažďom, ale aj pre kohokoľvek iného, kto okrem pláže túži aj po historických atrakciách, umení a vynikajúcej gastronómii. Je to jedna z najrozmanitejších pobrežných častí Španielska, ktorú mnohí považujú za „Kaliforniu Európy“.

Costa del Sol – t. j. slnečné pobrežie – je vynikajúcou voľbou na dovolenku, s neustálym slnečným počasím, širokými piesočnatými plážami a vzrušujúcimi výletmi. Andalúzia je bohatá na pamiatky a prírodné krásy a poskytuje pobrežiu pozadie ako Provence na Francúzskej riviére. Možno nie je náhoda, že aj starí Gréci si v tomto regióne predstavovali Záhradu Hesperidiek, kde rastú zlaté jablká večnej mladosti a nesmrteľnosti...

Málaga

Foto: unsplash

Prístavné mesto na pobreží Stredozemného mora je centrom Costa del Sol, je nielen najväčším mestom v tejto oblasti, ale aj jedným z najkrajších. Narodil sa tu aj slávny maliar Pablo Picasso a známy herec Antonio Banderas. Okrem kúpania a dostatku slnečného svitu láka Málaga turistov množstvom architektonických pamiatok, zaujímavých múzeí a výletov. Málaga má jedinečné čaro, ku ktorému prispieva kultúra, zvyky, gastronómia, pohostinnosť miestnych obyvateľov a v neposlednom rade závideniahodná klíma. Vicente Aleixandre, španielsky básnik, nositeľ Nobelovej ceny, ho nazval „Mesto raja“.

Mesto pevností

Foto: Pixabay

Pri návšteve Málagy musíte vidieť aj dva hrady. Alcazaba je maurská pevnosť z 8. storočia, ktorá bola domovom vládcov mesta a kedysi ju tvorilo viac ako 100 veží a tri paláce. Pevnosť má krásne záhrady, z ktorých si môžete vychutnať fantastickú panorámu mora a mesta. Pod Alcazabou, vedľa vchodu, sa nachádzajú pozostatky rímskeho amfiteátra z 1. storočia pred naším letopočtom.

Na kopci nad Alcazabou dominuje Gibralfaro už od 10. storočia, čo je tiež maurský hrad s nádherným výhľadom na arénu býčích zápasov, more a prístav. Predtým na jeho mieste stál maják, ktorý postavili Féničania.

Picasso, dáma s jednou rukou a býčí zápas

Foto: Drive Magazine

Býčia aréna La Malagueta.

V Málage sa nachádzajú Picassovo rodisko a Picassovo múzeum, z ktorých je múzeum zaujímavejšie, a, samozrejme, tu sú vystavené umelcove obrazy, kresby a sochy. Podľa mnohých jednou z najzaujímavejších pamiatok Málagy je Museo del Vidrio y Cristal, múzeum skla a krištáľov. Toto nezvyčajné múzeum sa nachádza v zrekonštruovanom hrade z 18. storočia, kde je vystavených 700 sklenených a krištáľových predmetov od egyptských a rímskych čias až po súčasnosť. Exponáty je možné vidieť v ich dobovom prostredí.

Klenotom starého mesta je ohromujúca katedrála La Manquita. Obrovská, 84 metrov vysoká stavba je vlastne nedokončeným kostolom, pretože bola dokončená iba jedna z dvoch plánovaných veží. Naznačuje to aj názov katedrály, čo v španielčine znamená: jednoruká dáma.

Býčia aréna La Malagueta v Málage bola postavená v roku 1874 s kapacitou 14 000 divákov. Býčie zápasy sa tu zvyčajne konajú len v apríli a auguste, ale funguje tu aj bezplatná prehliadka umeleckej a obrazovej galérie.

Jedným z najlepších trhov v Andalúzii je Mercado de Atarazanas postavený v maurskom štýle. Keďže je obľúbený aj u miestnych obyvateľov a nakupujú tu aj oni, môžeme si byť istí, že ryby, mäso, syr, zelenina a ovocie, ktoré sú tu k dispozícii, sú vždy čerstvé a najvyššej kvality. Jedálne a reštaurácie tu ponúkajú skvelú príležitosť ponoriť sa do sveta kulinárskych zážitkov neuveriteľne vzrušujúcej andalúzskej kuchyne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET