MOST MEDZI VÝCHODOM A ZÁPADOM

Mostar, mesto s nezameniteľnou atmosférou na juhu Bosny a Hercegoviny, so súžitím východnej a západnej kultúry, s mešitami a európskymi architektonickými hodnotami, je naozajstným mostom medzi dvoma svetmi.

Foto: unsplash

Mostar a jeho okolie skrývajú mnoho historických i prírodných pozoruhodností a sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí radi objavujú stopy rôznych historických etáp formovania ľudských osídlení.

Mostar bol počas svojej histórie súčasťou rôznych štátnych útvarov. Istý čas bol súčasťou Rímskej ríše, neskôr mu vládli Huni a Frankovia, v 15. storočí sa dostal pod nadvládu Osmanov. Práve v tomto období vznikla najdôležitejšia časť mesta – trhovisko s radom dôležitých verejnoprávnych inštitúcií, ktoré si zachovalo svoje postavenie dodnes. Pribudla tiež jedna z najväčších atrakcií mesta – Starý most. Ikonickú stavbu dokončili v roku 1566. V 19. storočí dostala zelenú aj výstavba kresťanských sakrálnych objektov a popri existujúcich mešitách vynikali aj ortodoxné kostoly či rímskokatolícky Kostol svätého Petra a Pavla. Bol to znak, že kresťania zastávali v živote Mostaru čoraz dôležitejšiu úlohu.

MESTO VÁM UKÁŽE SVOJU PRAVÚ TVÁR V LETE

Foto: Shutterstock

Po tureckej okupácii sa mesto stalo súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie a získalo európsky ráz. Domáci vybudovali kanalizáciu a ponad rieku Neretva postavili ďalšie mosty. Vznikla prvá banka a pribudlo veľa nových budov v štýle typickom pre dobovú európsku architektúru. Po prvej svetovej vojne sa Mostar stal súčasťou Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov. Po druhej svetovej vojne sa začlenil do Juhoslávie, ktorej národnostné zloženie bolo rôznorodé: žili tam Srbi, Chorváti, Slovinci, kosovskí Albánci či bosnianski Moslimovia. Národnostné i ekonomické napätie medzi etnikami vyústilo začiatkom 90. rokov do občianskej vojny, ktorá poznačila aj Mostar a jej stopy sa nepodarilo dodnes celkom odstrániť. Ozbrojené konflikty si vyžiadali obrovské množstvo ľudských obetí a skončili sa až začiatkom tretieho tisícročia. V súčasnosti žijú v jednej časti mesta Bosniaci a v druhej Chorváti. Mosty ponad Neretvu spájajú nielen oba brehy Mostaru, ale sú aj symbolom zmierenia, tolerancie a spolupráce. Aj preto je povinnou zastávkou mesta poznačeného vojnou Múzeum obetí vojny a genocídy. Mapuje dôsledky krvavého konfliktu, ktorý je dodnes bolestivou a citlivou témou.

POHODLIE VÝCHODU, ZÁŽITKY ZÁPADU

Foto: Pexels

Mostar je multikultúrna európska metropola, kde sa snúbi rozprávková atmosféra Orientu s kresťanským duchom. Staré mesto – to sú moslimské mešity, kresťanské kostoly i jedinečné bazáre, kde sa to hemží obchodíkmi remeselníkov, trhovníkmi a dobrým jedlom. Nemôže chýbať originálna bosnianska káva, ktorú ponúkajú v typických kaviarničkách. Odporúčame niektorú na starobylej ulici Kujundžiluk vydláždenej kameňmi, kde sa nachádza i slávny bazár.

Perla Bosny a Hercegoviny však ponúka oveľa viac ako prehliadku architektonických štýlov pod holým nebom. Milovníci výtvarného umenia a histórie ocenia početné múzeá a galérie. Keďže väčšina atrakcií sa nachádza v centre mesta, nemusíte si lámať hlavu nad dopravou. Všade sa pohodlne dostanete aj pešo. Ak sa nechcete veľa nachodiť, ubytovanie si rezervujte na nábreží Neretvy alebo v blízkosti Španielskeho námestia (Španski trg), odkiaľ budete mať najdôležitejšie časti mesta na skok.

MESTO MOSTOV A MEŠÍT

Foto: Pixabay

Starý most je jedným zo symbolov mesta a figuruje aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Pôvodne kamenná stavba zo 16. storočia bola počas občianskej vojny zničená. Jej obnova sa stala po skončení konfliktu prioritou ako znamenie zmierenia a spolupráce. Výsledkom medzinárodnej odbornej i finančnej pomoci bol nový Starý most, po ktorom sa mohli obyvatelia Mostaru prejsť v roku 2004. Za pozornosť však stoja aj ostatné mostarské mosty, charakteristické osobitou krásou a štýlom.

Neodmysliteľnou súčasťou mesta považovaného za križovatku kultúr sú sakrálne pamiatky – moslimské i kresťanské. Najstaršou mešitou Mostaru je chrám nesúci meno pašu Koski Mehmeda zo začiatku 17. storočia. Hoci počas vojny utrpel značné škody, má za sebou úspešnú rekonštrukciu. Našincov zrejme najviac očarí bohato zdobený interiér a hra svetla na stenách mešity. Ak sa nebojíte výšok, za symbolický poplatok môžete vystúpiť na vrchol minaretu. Odmenou vám bude jedinečný pohľad na mesto a Starý most.

Ak plánujete návštevu Mostaru v lete, pripravte sa na extrémne horúčavy. V jednom z najslnečnejších miest Európy neklesne teplota pod 30 stupňov Celzia ani v noci. Práve v lete však spoznáte skutočnú tvár mesta, od jesene až do jari sú mnohé kultúrne inštitúcie i podniky zavreté.

AMI MÉG ÉRDEKELHET