Ako trafiť rodinnú dovolenku priamo do terča: Poďte do Telča!

Jazdiť na bicykloch v lesoch okolo jazier ako vo Švédsku, liezť po vysokých stenách ako v Rakúsku, objavovať malebné historické centrum mesta ako vo Francúzsku a pritom sa dohovoriť a cítiť ako na Slovensku. To všetko dve hodiny od slovenských hraníc jazdy autom. Vitajte v Telči!

Foto: Vysocina.eu

Väčšine ľudí sa pri českom mestečku Telč vybaví malebné, UNESCOM chránené historické centrum mesta. A väčšina ľudí vám tiež povie, že sa tam vždy chceli ísť pozrieť. Aj preto sme sa do Telča skutočne vybrali a otestovali, či je to miesto vhodné na rodinnú dovolenku. A trafili sme do čierneho.

Malebnosť nadovšetko

Foto: Drive Magazine

Po tom, čo zídete z rušnej D1-ky na Prahu pri Jihlave, okolie vám odrazu pripomenie, že tu sa nemusíte tak náhliť a začnete si cestu užívať. Ak ste fanúšikmi českých rozprávok, toto sú tie miesta, ktoré sa nám vždy páčili na televíznej obrazovke. Všetko navôkol vám naznačí, že ste na Vysočine. Spoza jemných kopcov pretkaných lesmi, poliami a pasienkami sa vám odrazu vynorí mestečko Telč. A už na prvý pohľad vám v ňom niečo „chýba“. Paneláky. Žiadne tu nie sú, lebo miestni rešpektujú jedinečnosť tunajšej zástavby. Mestečko má len niečo vyše päťtisíc obyvateľov, no napriek tomu ho pozná celý svet a stretnúť tu môžete aj početné skupiny ázijských turistov. Odpoveď sa skrýva v jeho srdci. Od roku 1315, odkedy je zachovaná prvá písomná zmienka o Telči, tu vznikali budovy, ktoré vytvorili mestskú pamiatkovú rezerváciu, ktorá je zapísaná aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Dlhé námestie a jeho pestrofarebné fotogenické domy prelínajú reštaurácie, zmrzlinárne a túlaním sa po námestí, pri Štátnom zámku Telč a rozľahlej zámockej záhrade vám nepríde ani trochu nudné. Niečo na tom Telči je.

Bývanie na Panskom dvore

Foto: Panský dvůr Telč

Najlepším výberom ubytovania v meste je jednoznačne Panský dvůr Telč. Tak trochu sa budete cítiť ako v jednej z rozprávok, ktoré tak neúnavne sledujeme v období Vianoc. Veľké hospodárstvo tu prerobili na multifunkčný areál, ku ktorému každú sezónu pribudne niečo nové. A tak máte priamo v chránenom areáli obkolesenom budovami kopu možností, ako tráviť svoj deň. Najmenšie deti sa potešia stádu danielov v zadnej časti panstva, staršie zas môžu okúsiť bikepark. Ale bicykle sem každopádne odporúčame zobrať. Je tu kde jazdiť najmä mimo areálu, na singletrailoch aj cyklochodníkoch. Nemáte ako zobrať bicykle? Požičajte si priamo na Panskom dvore elektrické a vyrazte objavovať „české Švédsko“ či českú Kanadu.

Kde na bicykloch v okolí Telča

Foto: Drive Magazine

Pestrá a zvlnená krajina Vysočiny priam láka na cyklotúry. Aj s menšími deťmi sa dajú dobre zvládnuť, lebo mnohé vedú len po cyklochodníkoch, ako napríklad štvorkilometrový okruh so zastávkou na neďalekom ranči plnom zvierat. Kým nám prialo počasie, vybrali sme sa trochu ďalej a vyrazili na hrad Roštejn. Cestou späť sme sa zastavili pri Veľkom pařezitom rybníku a hoci sa neďalekému regiónu hovorí česká Kanada, my sme si pripadali, akoby sme trávili leto pri jednom zo švédskych jazier. Stačí si otvoriť Google mapy alebo zobrať brožúrku o cyklotrasách na recepcii Panského dvora, kde vám radi ako vášniví cyklisti poradia, a o aktívnu dovolenku máte postarané. Na konci dňa zosadnete unavení zo sedadla a oceníte spláchnuť smäd miestnym remeselným pivom. V Panskom dvore totiž majú vlastný pivovar. Užite si k nemu tatarák, dobrú rybu alebo zdravé haloumi.

Čo vidieť v centre mesta Telč

Foto: Drive Magazine

Výhodou malého mestečka je, že ho za každých okolností prejdete bez problémov pešo. Miestny zámok sa vypína nad nádherným parkom so zámockým skleníkom a neobíďte ani 420-ročnú lipu, ktorá dostala v roku 2008 titul Strom hrdina. Drevený most pre peších vás zavedie na námestie Zachariáša z Hradce, lemované renesančnými domami. Radšej si vymažte fotky v mobile, lebo za chvíľu si tu pamäť telefónu opäť zaplníte. Nás ešte lákal krátky výstup na neďalekú rozhľadňu Oslednice za železničnou stanicou. Odtiaľto máte celé mesto a jeho okolie ako na dlani.

Keď vám počasie v Telči nepraje

Foto: Drive Magazine

Za garanciou slnečného a teplého počasia sa musíte vybrať v lete niekam na juh, k moru. Za garanciou zábavného dovolenkového programu vám stačí vybrať sa do Telča. Na to, aké je toto mesto malé, sa tu ponúka veľa možností aj počas chladných či daždivých dní. Priamo v centre mesta môžete objavovať interaktívno-zábavné telčské podzemie, Telčský dom na námestí má expozíciu modelových vláčikov, štvordráhovú autodráhu a herňu aj pre dospelých. Stráviť čas môžete aj v múzeu techniky alebo sa vybrať na cestu do minulosti počas prehliadky Zámku Telč.

Zábava v daždi na dvore

Foto: Drive Magazine

Ak sa ubytujete na Panskom dvore, nemusíte za zábavou opúšťať areál ani v zlom počasí. Najmenšie deti tu nájdu drevom dýchajúcu a obrovskú detskú herňu, kde vybijú všetku svoju energiu. Areál má dokonca vlastnú expozíciu, ktorá zábavne a interaktívne naučí deti o tom, ako sa tradične hospodárilo na Vysočine. Zapoja sa určite aj rodičia. Pre nich sú tu ako bonus v ponuke relaxačné masáže. A trochu staršie deti, tínedžeri a dospelí strávia smelo aj pol dňa na tunajšej veľkej atrakcii – lanovej dráhe a lezeckej stene. Kryté lanové centrum si môžete vyskúšať so samostatným istením aj takzvaným drytoolingom, čiže s použitím cepín. Ani deväť z desiatich dospelých drytooling neprejde bez pádu, našťastie len pár centimetrov do bezpečnostného postroja. Okrem toho tu je lezecká stena, kde si vyskúšate úplné, lezecké začiatky spolu s vedením a istením od inštruktora, ale aj ťažké previsy pre profesionálov.

Od Telčska po českú Kanadu

Foto: ckanada.cz

Dva čarovné kraje našich západných susedov – juhozápadná Morava a južné Čechy sa stretli práve v okolí Telča, kde ani autom nebudete mať núdzu o výlety. Kraj nazývaný tiež česká Kanada, ako aj celá Vysočina ponúkajú hrady a zámky (Roštejn, Rokštejn, Landštejn), sakrálne pamiatky (Klášter Nová Říše, pútnické miesto v Kostelní Vydří), zaujímavé historické mestečká (Slavonice, Dačice), prírodné pamiatky (Míchova skala, prameň rieky Dyje, rozhľadňa v lesoparku u Jakuba), ale aj napríklad zoologickú záhradu v krajskom meste Vysočiny, Jihlave.

Telč v top 25 destinácií na svete podľa National Geographic

Foto: Wkipedia open source

Ak po tomto čítaní stále ešte nemáte rezervovaný svoj víkend, či vzhľadom na bohatosť programu týždeň v Telči, táto zaujímavosť možno presvedčí každého cestovateľa: V roku 2020 sa medzi 25 top destináciami z celého sveta, ktoré odporučilo National Geographic, ocitlo práve české mestečko Telč.

AMI MÉG ÉRDEKELHET