Mi a szösz az a hótalp?

Alapkérdések alapválaszokkal.

Fotó: Shutterstock

Mi is az a hótalp, és mire jó? Nehéz benne járni? Csúszik? Milyet vegyek? Ha már felmerült bennünk a kérdés, de még nem jutottunk tovább a megoldásban: bevezetés a hótalpba.

Mi fán terem a hótalp?

A hótalp a hideg területeken élők egyik legrégebbi segédeszköze, és bár a mai darabok nagyon high-technek néznek ki, végeredményben nem sokban különböznek ezeréves elődeiktől.

Nehéz hótalpazni?

Az első alkalommal kicsit furcsa érzés, hogy a sarkunk nincs rögzítve, hanem elemelkedik a hótalptól, de ezt pár lépés után megszokjuk. Mivel a talp jóval szélesebb a cipőnknél, az elején valószínűleg össze-összerúgjuk a jobb és bal lábunkat. Aztán hamar megtanulunk szélesebben lépni. Ha azonban az a kérdés, hogy fárasztó-e, akkor a válasz: igen. Hótalpban valóban fárasztóbb túrázni, mint sima cipőben, normál úton.

Milyen cipőt vegyek fel hozzá?

Valójában bármilyen zárt cipő alkalmas, de persze nem árt, ha vízálló. Nem kell hozzá magashegyi túrabakancs, de jó, ha nem csúszik a talpa. Ha viszont nem szeretnénk hamar vizesek lenni, akkor a vízálló nadrág és a kamásli jó szolgálatot tehet!

Hogyan válasszak?

A hótalpak a használó súlyához és cipőméretéhez igazodnak elsősorban, illetve lehet választani szélesebb, keskenyebb, továbbá fogasabb vagy kevésbé fogas változatot. Első alkalommal a legjobb, ha a kölcsönzőre/túravezetőre bízzuk a megfelelő választást.

www.youtube.com

REI Trailheads S1 EP1: Learn How to Snowshoe
AMI MÉG ÉRDEKELHET