A stressz a legnagyobb ellenségünk - Michal Páleník tippjei egy egészségesebb élethez

A legfőbb veszély a stressz, a kulcs pedig az egyensúly.

Palenik
Fotó: Alexander Csomor / HGmedia

Michal Páleník nem várja el a lehetetlent, és nagyon is emberközeli elveket vall: nem zár ki semmit a táplálkozásából, és a sport mellett a pihenés és az alvás jelentőségét is hangsúlyozza. Legfőbb titka, amit most nekünk is elárult: teremtsünk egyensúlyt az életünkben! De az interjúban még van pár hasznos tippje...

A közönség táplálkozási tanácsadóként ismeri. Valóban a táplálkozással foglalkozik elsősorban?

Ha pontos szeretnék lenni, akkor inkább azt mondanám, hogy az egészséges életmóddal, a wellbeinggel foglalkozom. Ezt alapvetően négy tényező befolyásolja: a mentális egészség, a táplálék, a mozgás és az alvás, amelyek elválaszthatatlanok egymástól. Egy-egy probléma nem orvosolható csupán több mozgással, kizárólag a táplálkozási szokások megváltoztatásával vagy szimplán több alvással. A négy tényező közötti egyensúly megtartása legalább ennyire fontos.

​Miért kezdett el ezzel foglalkozni?

A szüleim kiskoromtól fogva arra ösztönöztek, hogy sportoljak. Különféle mozgásformákat próbáltam ki, szertornáztam, versenyszerűen úsztam, később focizni, kosarazni, teniszezni jártam… Az egyetemen a sport és egészség szakon végeztem, a fitneszre specializálódtam. Fitneszedzőként gyorsan rá kellett jönnöm, hogy sokan nem a mozgás végett keresik fel ezeket a helyeket, hanem a testsúlyukból szeretnének leadni. A fogyás azonban nem csak a mozgásról szól. Mivel egy edzésen a hét 168 órájának legfeljebb két-három százalékát töltik az emberek, választ próbáltam találni arra a kérdésre, miként motiválhatnám őket, hogy a hét maradék 97-98%-ban is aktívak maradjanak és mozogjanak.

Fotó: Alexander Csomor / HGmedia

Mit tart Szlovákia legnagyobb életmódbeli problémájának?

Az állandó stresszt, ebben gyökerezik a legtöbb életmóddal kapcsolatos gond. A stressz a szervezet természetes reakciója egy váratlan ingerre. Ha ez hosszabb ideig fennáll, akkor krónikus stresszről beszélünk. Ha egy oroszlán kerget minket, az egekbe szökik az adrenalinszintünk, a hormonok cukrot pumpálnak az izmainkba, csökken a fájdalomküszöbünk stb. Ezt nevezik akut stressznek, amit legfeljebb egyszer az életben tapasztalunk meg. Ha a szervezet folyamatosan termeli ezeket a stresszhormonokat, akkor az immunrendszerünket is károsító krónikus stresszről beszélünk. Van, akinél étvágytalanságot okoz, van, akinél épp ellenkezőleg, fokozott étvágyat. Amikor a kisgyerek jóllakik, az agya és emésztőrendszere olyan jelzéseket küld neki, melyek alapján abbahagyja az evést. Ezt a képességünket felnőtt korunkra elveszítjük, a krónikus stressz pedig mintha még jobban felgyorsítaná receptoraink kikapcsolását.

​Mi alapján állapítható meg, hogy valaki krónikus stresszel küzd?

A krónikus stressz nehezen diagnosztizálható. Hosszú távon a stresszhormonok, például a kortizol megemelkedett szintje utalhat rá, a gyakorlatban azonban nincs mód a vér hormonszintjének naponta háromszori mérésére.

Hogyan csökkenthető a krónikus stressz?

A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás csökkentik a stresszt. Emellett hosszú távon segítik a szervezet regenerációját és erősítik az immunrendszert. Hogy melyikkel érdemes kezdeni? Valójában mindegy, a lényeg a fokozatosság, és hogy egyik területet se hanyagoljuk el. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, min szeretnénk változtatni, és őszintén megválaszolni, mi mindent vagyunk hajlandók tenni ennek érdekében.

Fotó: Alexander Csomor / HGmedia

​Ön milyen sportokat űz?

Heti háromszor van kondiedzésem, hetente járok úszni, egyedül és a kislányommal is. Emellett pedig néha-néha teniszezem, tollasozom vagy fallabdázom. Hetente ötször mindig találok teret valamilyen mozgásformára.

Milyen elveket követ a táplálkozásban? A szlovák konyha fogásai is szerepelnek az étlapján?

A szoftverben, amelyet szakembereknek fejlesztettem ki különböző étrendek elkészítéséhez, számtalan szlovák étel receptje is megtalálható, a szegedi gulyástól a csevapcsicsáig. Tévhit, hogy ezek egészségtelenek lennének. Elég, ha tejszín helyett joghurtot és kevesebb rántást használunk. A brindzás galuskának nem kell zsírban úsznia, leöblíthetjük alacsony zsírtartalmú acidofil tejjel, és a metélőhagymát sem csak díszítésre használható tálaláskor. Minden csak akarat kérdése. A szlovák konyhát különösebben nem kedvelem, inkább az olaszt, a franciát és a thait. Időnként egy-egy pizzát is megeszem.

Vannak olyan élelmiszerek, melyeket kizár az étrendjéből?

Nincs semmi, amit kifejezetten kerülnék vagy nem ennék meg. Mindenevő vagyok.

www.instagram.com

Supershape on Instagram: "Z akého jedla získate energiu? Poradí ti náš @misko_palenik 👌 V tomto článku a videu sa dozviete aké živiny nájdete v jednotlivých potravinách. Video s užitočnými informáciami nájdeš ako inak než na našom webe🤩 👉www.cvicte.sk #cvicte #cvictesk #vyzivovyporadca #michalpalenik #zdravetipy #chudnutie #chudneme"

​Mit tanácsol azoknak, akik napokat töltenek a volán mögött ülve szolgálati utakon?

Mindennek a kiindulópontja a felkészülés. Akiben nincs meg a kellő akarat, az kifogásokat keres, a többiek pedig a megoldást. Számtalan módja van annak, hogy ne a benzinkúton kelljen majonézes baguette-et vennünk, és mégse maradjunk éhesek. Bár hozzá kell tennem, hogy manapság a kutak kínálata sokat javult minőségileg, a legtöbb esetben friss élelmiszerek egész sorát találjuk a csemegepultjaikban. Ha hosszabb útra indulunk, alacsony kalóriatartalmú laktató ételeket vigyünk magunkkal: csökkentett zsírtartalmú acidofil tejet, gyökérzöldséget – a répa például sokáig rágcsálható, elűzi az éhségérzetet, emellett édeskés ízű és magas rosttartalmú. Így mire a töltőállomásra érünk, négy hotdog helyett már megelégszünk eggyel is. Időnként egy hotdog pedig bőven belefér. Azt se felejtsük el, hogy a modern benzinkutak éttermeiben akár egy klasszikus, egészséges ebédet is elfogyaszthatunk, a kínálat pedig bőséges.

​Szeret autót vezetni?

Egyre jobban élvezem. A munkám során rengeteg emberrel kerülök kapcsolatba, amit persze szeretek, de néha jól esik egy kis magány az autóban. Zenét vagy podcastet hallgatok, elintézek pár hívást. Jelenleg egy városi crossoverem van, de tervezem, hogy lecserélem álmaim kocsijára, egy csodálatos SUV-ra.

Egy autó kiválasztásánál mi játssza önnél a legfontosabb szerepet?

Ez olyan, mint a futás: lényegében mindegy, milyen rövidnadrágot és pólót viselünk közben, a cipő a kulcsfontosságú. A lábbeli határozza meg, mennyire lesz lágy vagy épp kemény a talajfogás, mennyire veszi le a terhelést a térdünkről, a csípőnkről és a hátgerincünkről. Ha az autó egyúttal a „guruló irodánk” is, a helyzet nagyon hasonló: elsősorban kényelmes, állítható ülésre van szükségünk.

​Mit részesít előnyben, a kávét vagy a teát?

Mindkettőt. Napi egy-két kávét iszom, de néha ki is hagyom, a teát viszont sosem. Utóbbi a szervezetnek folyamatosan koffeint adagol, egyúttal hidratálja is, és sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Nem mondom, hogy a kávéban ez nincs meg, de jó, ha a kettőt váltogatjuk.

Mit kell tennünk, ha kimerültnek érezzük magunkat? Önnek van-e a konkrét receptje ilyen esetekre?

Nem szabad túlzásokba esni, erről is szól a már említett wellbeing. Ha sokat vezetünk, szükségünk van mozgásra. Ha sokat vagyunk emberek közt, akkor kell egy kis magány. Minden az egyensúly megtalálásáról szól. Szeretek emberekkel dolgozni, jó érzéssel tölt el, ha látom, a munkámnak van eredménye. Reggelente azzal kelek, hogy megint segíthetek valakiknek és teszek egy keveset a tágabb közösségért. Miután viszont végzek a napi feladatokkal, szeretem a nyugalmat. A mentális egészséghez nekem sportra, elegendő alvásra, olykor filmnézésre és mindenek előtt a családommal töltött időre van szükségem.

Ő Michal Páleník

www.instagram.com

Supershape on Instagram: ""Ak by som mal spraviť pyramídu, čo je najdôležitejšie pri chudnutí, hlava je úplne hore. A potom je pohyb a strava." Prečítajte si článok na našom webe od @misko_palenik a pochopte prečo je hlava pri chudnutí kľúčová 😊 #cvicte #cvictesk #vyzivovyporadca #michalpalenik #zdravetipy #chudnutie #chudneme"

Az egészséges életmód kérdéseivel foglalkozó szakember, a Szlovák Táplálkozási Tanácsadó Egyesület társalapítója és igazgatótanácsi tagja, a Szlovák Obezitológiai Társaság tagja. Szakemberek csoportjával Planeat néven táplálkozási tanácsadást nyújtó szakmai platformot hozott létre. Egyebek mellett tanácsaival segítette Dominika Cibulková teniszezőt és Veronika Velez-Zuzulová alpesi sízőt is. Immár negyedik éve táplálkozási szakértője az Extrém átalakulások című tévéműsornak. Lépjen ki a diéták bűvköréből (Vystúpte z kolotoča diét) címmel megtörtént eseteket feldolgozó könyvet is írt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET