Michelin-csillagok nyomában Európában

Tegyük félre a sztereotípiákat!

Fotó: Noma

A Michelin kalauz éttermeinek híre sokakat elrettent a kis adagokkal, a feszengős környezettel és persze a borsos árakkal. Érdemes félretenni az előítéleteket és legalább egyszer az életben megtapasztalni az élményt.

Az ikonikus könyv által jegyzett éttermek vitathatatlanul a gasztronómia csúcsán helyezkednek el, ahol a test táplálásán túl olyan komplex élményben lehet részünk, amely minden érzékszervünkre hat, sőt a tányérunkon található ételnek gyakran filozófiai vetülete is van. Jó, ha tudjuk, hogy a Michelin térképére nemcsak a csillaggal jutalmazott éttermek kerülhetnek fel, hiszen vannak jelölés nélküli helyek is, amelyek ugyan nem érik el a csillagos szintet, de a minőségük kiváló, valamint Bib Gourmand minősítésű éttermek is, amelyek kifejezetten jó ár-érték arányt kínálnak.

Noma (3 csillag)

René Redzepi étterme több rangos nemzetközi lista szerint a világ legjobbja. Ő az egyik atyja a new nordic irányzatnak, ami a helyi és szezonális alapanyagokra épít, és ami révén jelenleg ez a régió diktálja az aktuális gasztronómiai trendet. 2020-ban burgerezővel bővült az étterem.

Dánia, Koppenhága, Refshalevej 96.

Harwood Arms (1 csillag)

A londoni pub egészen új magasságokba emeli azt az élményt, amikor csak be szeretnénk ülni egy sörre valahová. A berendezés alapján valóban azt hihetnének, hogy egy teljesen átlagos pubban vagyunk, ám a skót tojásuk és a véres hurkájuk a kalauz szerint csillagra érdemes.

Egyesült Királyság, London, Walham Grove SW6 1QP

www.instagram.com

Login • Instagram

Hiša Franko (2 csillag)

Sokan kifejezetten Ana Roš nem mindennapi étterméért veszik a nyakukba Szlovéniát, ami 2020-ban kapott először csillagot. A séf fő érdeme, hogy szembemegy a globalizációval, s helyi alapanyagokat használ, lehetőleg a festői környezetben található étterem 10–15 kilométeres környezetéből.

Szlovénia, Kobarid, Staro selo 1.

Salt (1 csillag)

A Salt különleges színfolt a Magyarországi éttermek között. Tóth Szilárd és csapata saját készítésű kenyerüket és vajukat főfogásként tálalják – olyan színvonalon, ami tavaly a csillagosok közé emelte őket –, de számos jól ismert magyar fogást is kínálnak kóstolómenüjükben.

Magyarország, Budapest, Királyi Pál u. 4.

www.instagram.com

Login • Instagram

Culler de Pau (2 csillag)

Javier Olleros étterme tavaly kapta meg a második csillagot. A Santiago de Compostelától egy órára található tengerparti hely a fenntarthatóságot és a szezonalitást tűzte zászlajára, különlegességük pedig, hogy ezt egyebek közt saját termesztésű zöldségekkel valósítják meg.

Spanyolország, Pontevedra, O Grove, lugar Reboredo 73.

AMI MÉG ÉRDEKELHET